28 Kasım 2018 14:06

‘Garantörler’ 11. kez Astana'da: Gündem Anayasa Komitesi

Türkiye, Rusya, İran ile Suriye'deki hükümet ve muhalefet heyetleri 11. kez Astana’da bir araya geldi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Türkiye, Rusya, İran temsilcileriyle Suriye'deki hükümet ve muhalefet heyetleri, 11. kez Astana'da bir araya geldi. Görüşmelerin ana gündemini İstanbul’da Rusya, Türkiye, Almanya ve Fransa’nın katılımıyla gerçekleştirilen Dörtlü Zirve’deki Anayasa Komitesi kurulması kararı oluşturuyor. Ancak Suriyeli muhalefet ve hükümet yetkilileri henüz bu fikre mesafeli.

Toplantıda askeri muhalefet heyetine eski Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Ahmet Tuma, Suriye hükümeti heyetine ise BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi başkanlık yapıyor. Türkiye heyetini Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sedat Önal, İran'ı Önal'ın mevkidaşı Hüseyin Ensari ve Rusya'yı Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentyev temsil ediyor. Anayasa Komitesi konusunda somut sonuca ulaşmak için çalışacağı bildirilen BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise tplantının gerçekleştirileceği otele 09.00'da geldi.

Toplantı öncesi gündemlere ilişkin gazetecilere açıklama yapan Aleksandır Lavrentyev, anayasa komitesi, İdlib'deki durum, mültecilerin sorunları ve terörle mücadele konularının ele alınacağını söyledi.

ZİRVE RUSYA-SURİYE İKİLİ GÖRÜŞMESİYLE BAŞLADI

Toplantı, Rusya ve Suriye hükümeti temsilcilerinin ikili görüşmesiyle başladı. Alıkonulanların serbest bırakılması konusunda oluşturulan çalışma grubu ise 6. kez toplanırken, garantör ülkelerin temsilcileri de ikili görüşmeler yaptı.

ANAYASA KOMİTESİ VE TEMSİL SORUNU KONUŞULDU

Üç ülke temsilcileri, TSİ 14.00'te üçlü oturuma geçti. Bir saat civarı süren oturuma daha sonra, De Mistura ve beraberindeki heyet de katıldı.

Dört heyet, TSİ 16.00'ya kadar Anayasa Komitesi'ni oluşturacak isimler ve temsil konuları üzerinde görüştü.

Toplantılara katılan Türkiye’ye yakın kaynaklar; Türkiye’nin Anayasa Komitesi'nin ‘dengeli’ biçimde kurulmasını desteklediğini; Rusya’nın ise Suriye hükümeti heyetini uzlaşıya ikna etmekte zorlandığını iddia etti.

Muhalefet heyeti ise bugün Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov ile bir araya geldi.

ANA OTURUM YARIN YAPILACAK

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı tüm tarafların bir araya geleceği ve sonuç bildirisinin okunacağı ana oturumun yarın TSİ 08.00 civarında başlayacağını duyurdu. Muhalefet kaynakları, yarın sabah yapılacak ana oturumdan önce Türkiye, Rusya ve BM temsilcileri ile ayrı ayrı görüşeceklerini bildirdi.

Garantör ülkelerin heyetleri, anayasa konusundaki teknik görüşmelerini sürdürüyor. Ancak askeri muhalefet heyeti sözcüsü Eymen el Asimi, Anayasa Komitesi konusunda AA muhabirine yaptığı açıklamada “Ben anayasa konusunda şimdilik bir şans olduğunu düşünmüyorum” dedi. (Astana/AA)

ÖNCEKİ HABER

11 yaşında başlayan tecavüzün hesabını sormaya geldi

SONRAKİ HABER

Akademisyen Sinan Yıldırmaz'a 1 yıl 3 ay ertelemeli hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...