28 Kasım 2018 11:27

HDP'li Çepni Enerji bakanına Greenpeace'in Kisir raporunu sordu

HDP İzmir Vekili Murat Çepni, Kisir Köyü'nde Greenpeace'in yaptığı radyasyon ölçümlerine dair raporla ilgili meclise soru önergesi verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Söke Kisir Köyü'nde Greenpeace tarafından yapılan radyasyon ölçümlerine dair raporla ilgili TBMM'ye yazılı soru önergesi verdi. Çepni, 2015 yılında aynı köyde TAEK'in yaptığı ve 'her şey normal' dediği sonuçlarla 2017'de Greenpeace'in raporunda ortaya konan yüksek radyasyon oranları arasındaki farkın nedenlerini de sordu.

EVRENSEL GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Evrensel'in gündeme taşıdığı Greenpeace Kisir Raporu ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yazılı olarak yanıtlamasını istediği soru önergesinde Çepni, Kisir köyü hakkında daha önceden yerel ve ulusal basında kanser vakaların yoğunluğu ile ilgili çeşitli haberler çıktığını hatırlattı. Köydeki kanser vakaları ile köyün yakınlarındaki Osmankuyusu mevkiinde 1960'lı yıllarda yapılan uranyum sondaj çalışmaları arasında bağ kurulduğunu ifade eden Çepni, Greenpeace'in konu ile ilgili Kisir Köyü'nde 17-18 Haziran 2017 tarihleri arasında sertifikalı radyasyon uzmanları Jekhi Harkonen ve Jan Beranek de aralarında yer aldığı dört kişilik bir ekiple bölgede incelemelerde bulunduğunu aktardı.

RAPOR BÜTÜN İLGİLİ KURUMLARA GÖNDERİLMİŞ

Bu çalışma sonunda yayınlanan raporun Aydın Valiliği, ilgili bakanlıklar ile paylaşıldığının Greenpeace tarafından ifade edildiğini belirten Çepni, "Çalışma sonunda açıklanan raporda, 'Su analizlerinde özellikle bir noktada ciddi bir sorun tespit ettik. Bölgede yaşayanların içme suyu için kullandığı bir çeşmede, radon 222 radyoaktivitesinin Avrupa Konseyi Direktifi'nde belirtilen litrede 100 bekerellik sınır değerin çok üstünde, 2400 bekerel civarında olduğu görüldü” denilmektedir" dedi.

Çepni, soru önergesinde köye 2.5 kilometre uzaklıktaki eski uranyum sondaj alanında da limitlerin 35-40 katı radyasyon ölçüldüğünü ifade ederken, raporda 'Kısa süreliğine de olsa bu noktalara gelinmemesi gerekiyor halbuki sahanın etrafında ne bir uyarı levhası ne de sahaya girmenizi engelleyecek bir önlem var. Maden sahasının ıslah edilmesi, numune alındığı belirtilen ve uygun bir şekilde kapatılmamış olan noktaların acilen kapatılması gerekiyor' denildiğine dikkat çekti.

TAEK'İN SONUÇLARI İLE GREENPEACE'İNKİLER KARŞILAŞTIRILDI MI?

Çepni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'na şu soruları yöneltti;

1- Greenpeace tarafından yapılan araştırmadan ve yayınlanan rapordan haberiniz olmuş mudur?

2- Greenpeace tarafından yayınlanan raporda belirtilen ölçümler TAEK tarafından 2015 yılında yapılan ölçüm sonuçları ile karşılaştırılmış mıdır? Karşılaştırılmışsa sonuç nedir?

3- Kisir köyündeki kanserli hasta sayısı, belirlenen kanser türleri ve oranları nedir?

4- Köydeki kanser vakaları ile iddia edilen radyasyon oranları arasındaki bağ nedir?

5- Greenpeace raporundan sonra, köy ve civarında yeni bir radyasyon ölçüm çalışması yapılmış mıdır? Yapıldı ise sonuçları nedir? Yapılmadı ise, yapılması planlanıyor mu?

6-Bölgede yoğun olarak tarımsal faaliyet yürütüldüğünden, tarımsal faaliyette kullanılan suda radyasyon ölçümü yapılmış mıdır? Yapılmışsa sonuçları nedir? Ayrıca tarım ürünlerinde de radyasyon ölçümü yapılmakta mıdır? Sonuçları nedir?

7- Uranyum sondaj alanlarına 20-30 metre uzaklıkta bir yerde mandıra kurulduğu bilgisi doğru mudur?

8-Köyün adının “Kanserli köy” olarak lanse edilmesinden köylüler herhangi bir maddi zarara uğramış mıdır? Uğramış ise, köylülerin mağduriyetinin giderilmesi için ne tür çalışmalar yapılmaktadır ya da yapılacaktır?

9- Köyün içme suyunun başka bir bölgeden getirilmesi için bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamışsa yapılması için bir planlama var mıdır?

 

ÖNCEKİ HABER

Polislerin 'Hatırlamıyorum' sözlerine Berkin Elvan'ın ailesinden tepki

SONRAKİ HABER

‘Devlet destekli cinayetle ilgili hakikat ortaya çıkarılmalı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...