28 Kasım 2018 07:41

Yurtlarda denetim artırılsın, yeni Aladağlar yaşanmasın

Aladağ’da yurt yangınının üzerinden 2 yıl geçti. CHP Milletvekili Orhan Sümer, Meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Adana Aladağ’da 11'i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 24 öğrencinin de yaralandığı, Süleymancılar cemaatine ait kız yurdu yangınının üzerinden 2 yıl geçti.

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, 11 öğrencinin yaşamını yitirdiği Aladağ Öğrenci Yurdu faciasının üzerinden geçen iki yılda ailelerin adalet beklentisinin karşılanmadığını, öğrencilerin barınma sorununun çözülemediğini belirterek Meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

ÖĞRENCİ YURTLARINDAKİ SORUN HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Türkiye’de; MEB’e bağlı toplam 3 bin 53 kurumda 364 bin 739; özelde ise 2 bin 254 kurumda 48 bin 862 öğrencinin barınma hizmeti aldığını belirten Sümer, önergesinde “Ülkemizde ortaöğretim düzeyinde özel ve resmi yurt/pansiyonlarda kalan öğrencilerimizin sağlığını ve güvenliğini tehlikeye sokabilecek sorun ve sıkıntılar bulunmakta, bu sorunlar her geçen gün artmaktadır. Özellikle maddi imkanları sınırlı olan ailelerin çocukları, mecbur bırakıldıkları için barınma ihtiyaçlarını çeşitli vakıf ve derneklerin açtıkları yurt/pansiyonlar aracılığıyla gidermektedir. Bu kurumların fiziki ve diğer şartlarının yetersizlikleri bir yana; yangın, su, elektrik, doğalgaz tesisatı, ısınma sistemi güvenliği hususlarında büyük aksaklıklar ve eksiklikler yaşanmaktadır. Devlet güvencesi altında ve parasız bir şekilde bu sorunu çözmek yerine, sözde sivil toplum kuruluşlarına sorunları tahvil etmek, yeni ve ağır sonuçları beraberinde getirmektedir, getirecektir” ifadelerine yer verdi.

DÜN KONYA, BUGÜN ALADAĞ

Daha önce Konya, Van ve Diyarbakır’da yaşanan yurt felaketlerinin toplumsal hafızadaki yerini koruduğunu iki yıl önce de Aladağ yangınının yaşandığını hatırlatan Sümer, şöyle devam etti: “O dönem sorunların araştırılması ve eksikliklerin giderilmesi hususunda partilerin ortak kararıyla, TBMM Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş, ancak komisyon verimli çalışamamış, hazırladığı rapordaki tespit ve öneriler hayata geçirilememiştir. Bütün bunlar olurken, Adana’nın Feke ilçesinde Şehit Koray Özel Anadolu Lisesi'ne bağlı pansiyon binasında Kasım ayında bir hafta içinde 3 ayrı yangın çıkmış, bu yangınlar can kaybı olmadan ve büyümeden söndürülmüştür.”

‘MEB’E BAĞLI YURT/PANSİYONLARDA EN AZ İKİ AYDA BİR DENETİM YAPILMALI’

Barınma hizmeti veren tüm kurum binalarının elektrik, su ve doğalgaz tesisatlarının yapılamayan veya eksik yapılan denetimleri ile iki denetim arasındaki sürenin uzunluğu gibi önemli sorunlar bulunduğunu belirten Sümer, “MEB’e bağlı yurt/pansiyonlarda en az iki ayda bir denetim yapılmalı, ‘eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı’ dışındaki hizmet sınıflarındaki personel ihtiyacı zaman geçirilmeden giderilmelidir. Her yurt/pansiyonda bu hizmetleri görecek elektrik ve kalorifer konusunda yetki belgesi olan personel görevlendirilmelidir. Denetimlerde, hayati risk içeren bir hususun tespiti halinde, bu eksiklik giderilene kadar yurdun/pansiyonun faaliyetlerine izin verilmemelidir. Barınma hizmeti veren kurumlarda bina güvenliği, bina standartları vb. konularda özel - kamu ayrımı gözetilmeksizin tüm farklı uygulamalar ortadan kaldırılmalıdır” dedi.

NE OLMUŞTU?

Aladağ'da, 29 Kasım 2016 yurtta, elektrik panosundan çıkan yangında yanıcı özellikteki ahşap merdiven ve halı kaplama ile ateş yurdun üst katlarına kadar çıkmış, yangın merdiveni kilitli olan binada eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürü Cumali Genç'in kızı Sare Betül Genç, 8'inci sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü, 7'nci sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden, 6'ncı sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek ile 5'inci sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Aydoğdu ve Cennet Karataş yaşamını yitirmişti. Süleymancılar Cemaati’ne ait öğrenci yurdunda, 29 Kasım 2016 günü elektrik panosundan çıkan yangın sonucu 11’i öğrenci olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetmişti. Yaşanan faciaya dair yurdun yöneticilerinin de aralarında yer aldığı 14 sanık hakkında 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın son duruşmasında tutuklu Yurt Müdürü Cuma Ali Genç ile Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur’un “adli kontrol” şartıyla tahliyelerine karar verilmiş, verilen bu tahliye kararları ile davada tutuklu sanık kalmamıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Arkadaşları İrem Kütük için yürüdü: Bu olayın peşini bırakmayalım!

SONRAKİ HABER

Gebze'de viyadük çöktü, olayla ilgili yayın yasağı getirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa