27 Kasım 2018 16:43

Mersin’de bu sezon hangi oyunlar var?

Güler Cengiz, Mersin'de faaliyet yürüten tiyatro gruplarının yeni sezondaki oyunlarını derledi.

Kolaj: Evrensel 

Paylaş

Güler CENGİZ
Mersin

Mersin’de tiyatro yapan gruplar, 2018-2019 sezonunda, yeni oyunlarıyla seyirci karşısına çıkmak için hazırlıklarına tüm hızıyla devam ediyor. Tiyatro Agon, Tiyatro Kulis, Mulanbu Doğaçlama Tiyatrosu, Tiyatro Fabrikası, Ekip Tiyatro, Duvarsız Sanat Tiyatrosu, Altan Erkekli Sahnesi, Kırmızı Perde Tiyatrosu, Tiyatro Ahura, Palmiye Oyuncuları ve Mezitli Pompei Tiyatrosu gibi profesyonel ve amatör tiyatrolar perdelerini açmaya hazırlanıyor. Eski ve yeni oyunlarıyla izleyici karşına çıkacak gruplardan sezona dair bilgiler aldık, hazırlıklarını derledik.

YENİ OYUNLARDA HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR

Çalışmalarına 2001 yılında başlayan Tiyatro Agon, bu sezon iki yeni oyunla seyircilerinin karşısına çıkıyor. Salih Yıldırım’ın yazıp yönettiği “Büyük Yargı” isimli oyun, Ocak ayında dünya prömiyerini yapacak. Ayrıca ekibin alt kadrosu olan Agon Deneme Sahnesi ise, yine Salih Yıldırım’ın yazıp yönettiği “Kahkaha Garı” isimli oyunu Aralık ayında sahneleyecek. Grup aynı zamanda geçen sezonki oyunlarını kendi sahnesinde her hafta izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Tiyatro Kulis, rejisini Güvenç Gümüş’ün yaptığı, yazarı Kosta Korditis’in katılımıyla dünya prömiyerini yaptıkları “Kiralık Yüzleşme” isimli oyunu ile geçtiğimiz Ekim ayında sezonu açtı. Oyun, sezon boyunca sahnelenmeye devam edecek.Grup ayrıca geçen yılki Coşkun Irmağ’ın yazdığı “Gece Boyunca” isimli oyunu ile Özgür Ahmet Gönenler’in uyarladığı “Aşk-ı Analiz” adlı oyunlarını, bu sezon da tiyatroseverlerle buluşturacak.

18 yıllık bir geçmişe sahip Ekip Tiyatro, Stefan Tsanev’in yazdığı “Jeanne D’arc’ın Öteki Ölümü” ile 27 Aralık’ta ve Jean Cloude Carriere’nin yazdığı “Akıl Defteri” isimli oyunları ile de 23 Ocak’ta sezonu açıyorlar. Grup geçen sezon seyirci karşısına çıkardıkları, Anthony Horowitz’in yazdığı “Ermişler ve Günahkârlar” oyununu ise 28 Şubat’ta tekrar sergileyecekler. Oyunları Melih Kayadelen yönetiyor.

GEÇEN SEZONKİ OYUNLAR DEVAM EDİYOR

2004 yılında kurulan Altan Erkekli Sahnesi ise bu sezonda, geçen yıllarda sergiledikleri oyunlara devam ediyor. Mehmet Tekkanat’ın yönettiği, Mehmet Tekanat’ın yazdığı “Kayıp Hayatlar”, Ali Erdoğan’ın yazdığı “Yolumuzu Bulalım”, Erdinç Aydın’ın yazdığı “Senin Annen Bir Melekti Yavrum” isimli oyunları seyircileriyle buluşturuyor.

Bu yıl itibariyle 10. yılını geride bırakan Duvarsız Sanat Tiyatrosu, Silifke’de çalışmalarına devam ediyor. Grup bu sezon, Yelda Karataş’ın yazdığı “Vahşi Komedi” ve Eric Emmanuel Schmitt’in yazdığı  “Evlilikte Ufak Tefek Cinayetler” isimli oyunları hazırlıyor. Her iki oyunu da Ahmet Gedik yönetiyor. “Vahşi Komedi” oyunun aralık sonunda, “Evlilikte Ufak Tefek Cinayetler” oyununu ise nisanda sahnelenmesi planlanıyor.

Mersin’de 4 yıldır faaliyet yürüten Mezitli Pompei Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Uğur Turan Önen, kendisinin kaleme aldığı, geçen yıl sergiledikleri “İnsanistan” ve “Kadınlar Konuşuyor” isimli oyunları bu yılda sergilemeye devam edecek.

Üç yıl önce kurulan Tiyatro Fabrikası, Umut Alagül’ün yazdığı ve rejisini kolektif olarak yaptıkları “Ölmeye Gör” isimli oyunuyla sezonu açmaya hazırlanıyor. Geçen sezon sergiledikleri yine Umut Alagül’ün yazdığı ve Çağlar Ekinci’nin yönettiği “Cani Reyn’in Olanaksız İdamı” isimli oyununu seyircileriyle buluşturmaya devam edecekler.

Mulanbu Doğaçlama Tiyatrosu, 8 yıldır interaktif doğaçlama oyunlarına bu sezon da sahneleyecek.

YENİ VE AMATÖR GRUPLAR DA SEZONA HAZIR 

■ Henüz 1 yıl önce kurulan Palmiye Oyuncuları ise Ariel Dorfman’ın yazdığı “Ölüm ve Kız” isimli oyunu Korhan Bir’in rejisiyle sahnelemek üzere çalışmalarına devam ediyor.

■ İki yıl önce kurulan Mersin’in amatör tiyatro topluluklarından biri olan Tiyatro Ahura, Turgay Nar’ın yazdığı “Çöplük” isimli oyunu, Asım İçli’nin rejisiyle sahnelemeye hazırlanıyor.

■ Bir başka amatör topluluk olan Mersin Kırmızı Perde Tiyatrosu ise, Evren Ersan’ın yazdığı “O Kız Buraya Gelecek” isimli oyunu Şubat başında sergilemek için gün sayıyor.

ÖNCEKİ HABER

Lena Chamamyan İstanbul'da konser verecek

SONRAKİ HABER

İsveç’ten Li Wenzu’ya insan hakları ödülü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa