21 Eylül 2012 09:02

Asgari ücretten vergi kalkacak ama kimin için?

İŞÇİLERİN yıllardır süre gelen “Asgari ücretten vergi alınmasın” talebi Anayasa Komisyonunda gündeme geldi. BDP’nin asgari ücretin vergi dışı bırakılması önerisi, AKP, CHP ve MHP’nin de destek vermesiyle, yeni anayasa metnine girdi.Ancak bu anlaşma başka bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Şu anda brüt asga

Asgari ücretten vergi kalkacak ama kimin için?
Paylaş

İŞÇİLERİN yıllardır süre gelen “Asgari ücretten vergi alınmasın” talebi Anayasa Komisyonunda gündeme geldi. BDP’nin asgari ücretin vergi dışı bırakılması önerisi, AKP, CHP ve MHP’nin de destek vermesiyle, yeni anayasa metnine girdi.

Ancak bu anlaşma başka bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Şu anda brüt asgari ücret 940.50 lira, neti 739.79 lira. Asgari ücrette 200.71 liralık kesinti yapılıyor. Kaldırılacak vergi tutarı 125 liraya denk geliyor. 125 lira işçiye mi verilecek, işverende mi kalacak yoksa iki taraf arasında paylaştırılacak mı? Bunların yanıtı verilmiş değil.

BU MADDEDE ANLAŞMA SAĞLANAMADI

Bu arada AKP ve MHP’nin devletin ekonomik ve sosyal yükümlülüklerini “Ekonomik yeterliliği ölçüsünde” yerine getirmesini öngören mevcut anayasa hükmünün korunmasını istediği toplantıda, CHP ise devletin, eğitim, sağlık, konut, eğitim haklarıyla ilgili yükümlülüklerinden mali kaynaklarının yetersizliğini ileri sürerek kaçınamayacağının açık biçimde metne yazılmasını talep etti. Taraflar arasında görüş birliği sağlanamayınca konuyla ilgili üst komisyonun karar alması görüşü benimsendi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Haldun Taner Ödülü Işık’ın

SONRAKİ HABER

Balyoz'da karar: 3 komutana 20'şer yıl hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...