27 Kasım 2018 10:55

Kağıt krizine çözüm aranıyor: Gözler BİK Genel Kurulu'nda

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu kağıt krizi gündemiyle yarın toplanıyor. Toplantıdan, resmi ilan tarifelerinin değiştirilmesi yönünde karar bekleniyor.

Basın İlan Kurumu logosu

Paylaş

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu yarın toplanıyor. Gazeteleri derinden etkileyen kağıt krizi gündemiyle 20 Eylül’de yapılan olağanüstü toplantının ardından bir araya gelecek olan genel kurulda, resmi ilan tarifelerinin değiştirilmesi yönünde karar çıkması bekleniyor. Toplantı öncesi taleplerini dile getiren basın meslek örgütü temsilcileri, tarifelerin güncellenerek zam yapılmasının önemli olduğunu, ancak bunun yeterli olmayacağını söylüyor, ilan pastasında daralmaya dikkat çekiyor.

Toplantı öncesinde Evrensel'e konuşan Tükiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) BİK’teki temsilcisi Ahmet Özdemir, ilan tarifelerinde yüzde 10 ile yüzde 20 arasında bir zam teklifin kabul edileceğini düşündüğünü söyledi. 20 Eylül’de yapılan olağanüstü genel kurul ile ilgili olarak, “O konuda hiç olmazsa anadolu basınına bir katkı olması için değişiklik yaptı. Genel olaraktan yüzde 20 oranında asgari yüz ölçümleri ve asgari kadro durumları aşağı çektirilip iyileştirdi. Yerel basında fayda etmiştir ama çok büyük oranda olduğunu zannetmiyorum” ifadelerini kullandı.

‘İLAN PASTASI KÜÇÜLÜYOR’

Sorunun çözümünün tek başına BİK’te olmadığına vurgu yapan Özdemir,  şöyle devam etti: “BİK biraz yanlış algılanıyor. O devletin resmi ilan kurumu. İlan pastası günden güne azalıyor bunun üzerinde durulması gerekiyor. Devletin yayınlanmasını gerekli kıldığı dolayısıyla BİK’in dağıttığı gazetelere gelir sağlayan ilanların sayısı azalıyor. Eskiden ilçeler bir yatırım yapacak ilan veriyordu şimdi birlik oluşturdular ek ilanla büyükşehir belediyesi bütün ilçelerin ilanını veriyor. Her ilçenin yapacağı ilan tek bir ilanla bitiyor. Eskiden personel alımı ilana çıkıyordu şimdi cumhurbaşkanı kendisine aldı bu yetkiyi benden geçecek resmi gazetede yayınlanacak dedi. İlan olayı ortadan yok oldu. O yüzdende basın ilan kurumunun elinde de değil. Temel sorun yukardan gelen ilan kısıtlığı. Kabul edilecek olan ilan tarifesi de yukarıya gidecek kabul edilecek mi edilmeyecek mi Ankara'dan döner mi dönerse ne zaman döner kestirmek mümkün değil. Asıl meseleyi çözmek için hükümet politikalarına KHK’lere bakmalıyız.”

‘İLAN FİYATINDAKİ ARTIŞ KISA VADELİ ÇÖZÜM’

Toplantı öncesi gazetecilerin talepleri hakkında konuşan TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya, ilan pastasından sadece bazı gazetelerin yararlandığını söyedi. Bu gazeteler dışındaki gazetelerin reklam alamadığını savunan Akkaya, “Artık bu ilan gelirleri de gazetelerin hayatını sürdürebileceği durumda değil. Çünkü dolar karşısında basın ilandan gelen ücret de erimiş durumda. Öncelikle BİK’in bu ilan gelirini arttırmasını talep ediyoruz. Ama bu da dediğim gibi kısa vadeli bir çözüm. Kısa vadede yaralara merhem olacak” diye belirtti.

‘TÜRKİYE KENDİ KAĞIDINI ÜRETMELİ’

Kısa vadeli bir diğer çözüm olarak devletin gazetelere yüzde 40’lık bir kağıt süspansiyonu yapabileceğini söyleyen Akkaya, “Dışarıdan devlet kağıdı kendi temin eder, kendisi gazetelere satabilir. Doların dışında yaşanan sıkıntılar da var” diyerek kağıt ithalatındaki tekelleşmeye dikkat çekti. Kağıt ithalatı yapan şirketlerin fiyat düşürmeye yanaşmadığını söyleyen Akkaya, “Kağıt sektöründe de çeşitli oyunlar var. yüzde 40’lık bir kağıt kısa vadeli bir çözüm olacaktır onun dışında tabi esas çözüm Türkiye'nin kendi kağıdını üretir hale gelmesi. Bu da uzun vadeli bir çözüm.”  (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şampiyonlar Ligi'nde 5. hafta maçları tamamlandı

SONRAKİ HABER

Mehmet Zeybek kimdir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa