27 Kasım 2018 09:46
Son Güncellenme Tarihi: 27 Kasım 2018 18:42

‘Barış talebi suç değildir’

KESK’e bağlı sendika üyelerinin gözaltına alınmasına ilişkin, İzmir, İstanbul ve Zonguldak'ta basın açıklaması yapıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

SES İstanbul Şubeleri, önceki gün gözaltına alınan 16 kişinin serbest bırakılmasını istedi. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi önünde gözaltıları protesto eden SES İstanbul Şubeleri adına yapılan basın açıklamasında, “Yöneticilerimiz derhal serbest bırakılmalı, hukuk tanımaz saldırılara son verilmelidir” ifadeleri kullanıldı.

SES İstanbul Şubeleri üyeleri, “KESK’li gözaltılar serbest bırakılsın!” pankartı açarak, “Barış talebi yargılanamaz”, “Gözaltılar serbest bırakılsın” sloganları attı.

‘ANAYASAYA AYKIRI YASAKLARA UYMA YÜKÜMLÜLÜĞÜMÜZ YOK’

SES İstanbul Şubeleri adına ortak basın açıklamasını, SES Aksaray Şube Sekreteri Emine Atar okudu. OHAL uygulamalarının devam ettiğini ifade eden Atar, “Hukuksuzluk ve keyfilik tüm hızıyla devam ediyor. Her güne yeni baskılarla, yeni gözaltı ve tutuklama haberleri ile uyanır hale geldik. Yaklaşmakta olan yerel seçim hesapları, emekçilerin hak mücadelesi, konfederasyonumuzun İzmir’de gerçekleştirdiği bölge mitingi, Samsun, Adana, Diyarbakır ve İstanbul’da yapılacak miting hazırlıkları, kadınların şiddete karşı sokaklara dökülmesi iktidarı ve devlet organlarını telaşa düşürmüş olmalı ki, hemen harekete geçildi” dedi. Gözaltına alınanların tamamının çağrılma durumunda ifade verecek kişiler olduğunu söyleyen Atar, iktidarın gözaltı ve tutuklamalar yoluyla muhalif kesimleri sindirmeyi hedeflediğini ifade etti. Basın açıklamalarına ve mitinglere katılımın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunun altını çizen Atar, “Değil gözaltına alınmak, soruşturma açılması dahi Anayasa ihlalidir. Toplantı ve gösteri hakkımızın kullanımı valiliklerin ya da idarecilerin insafına bağlı değildir. Valilerin keyfiliklerine uymak zorunda değiliz. Anayasaya aykırı yasaklara ve talimatlara uyma yükümlülüğümüz yoktur” diye konuştu. 

‘BARIŞ TALEBİNİN SUÇ UNSURU GÖRÜLMESİ KABUL EDİLEMEZ’

Atar, gözaltıların sebebinin, 2016’da SES’in Ankara Sakarya Caddesi’nde sağlık ve yaşam hakkını savunmak amacıyla yaptığı ve çok sayıda kurumun desteklediği, Beyaz Bayrak eylemine dayandığını hatırlattı: “Barış talebi suç unsuru olarak görülmesi kabul edilemez. Ülkemizde ve bölgemizde çatışmaların her gün biraz daha tırmandığı bir süreçte barış talebini dile getirmek kadar insani başka hangi talep olabilir. Emekçiler dün olduğu gibi bugün ve bundan sonra da bedeli ne olursa olsun barış için mücadele edecektir. Ancak hukuk hiçbir dönemde bu kadar ayaklar altına alınmadı. Temel hak ve özgürlükler hiçbir dönemde bu denli ihlal edilmedi. Siyasi iktidarı bir kez daha uyarıyoruz; gözaltılarla, tutuklamalarla bizleri emek, demokrasi ve barış mücadelesinden alıkoyamayacaksınız. Arkadaşlarımızın gözaltına alınmasını kınıyoruz. Yöneticilerimiz derhal serbest bırakılmalı, hukuk tanımaz saldırılara son verilmelidir.” (İstanbul/EVRENSEL)


'TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER HİÇBİR DÖNEMDE BU DENLİ İHLAL EDİLMEDİ'

KESK Kocaeli Şubeler Platformu da gözaltı furyasına tepki gösterdi. Eğitim Sen Kocaeli Şubesinde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan BES Kocaeli Şube Sekreteri Yeliz Yılmaz Karstarlı, KESK üyelerine dönük gözaltı furyasına tepki gösterdi.

OHAL uygulamaları, hukuksuzluk ve keyifliğin tüm hızıyla devam ettiğini vurgulayan Karstarlı, “İktidar gözaltı ve tutuklamalar yoluyla muhalif kesimleri sindirmeyi, korku dalgası yaratmayı hedeflediğinden bu politikayı özellikle ve sistematik olarak uygulamaktadır. İktidarlarını sürdürmek ve faşizan politikalarına meşruiyet kazandırmak için demokratik eylem ve etkinliklere katılmamız yasadışı faaliyetlermiş gibi sunuluyor. Toplantı ve gösteri hakkımızın kullanımı valiliklerin ya da idarecilerin insafına bağlı değildir. Anayasaya aykırı yasaklara ve talimatlara uyma yükümlülüğümüz yoktur” dedi.

'YÖNETİCİLERİMİZ DERHAL SERBEST BIRAKILMALI'

Emek, demokrasi ve barış mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini ifade eden Karstarlı, “Ancak hukuk hiçbir dönemde bu kadar ayaklar altına alınmadı. Temel hak ve özgürlükler hiçbir dönemde bu denli ihlal edilmedi. Siyasi iktidarı bir kez daha uyarıyoruz; göz altılarla, tutuklamalarla bizleri emek, demokrasi ve barış mücadelesinden alıkoyamayacaksınız. Arkadaşlarımızın gözaltına alınmasını kınıyoruz. Yöneticilerimiz derhal serbest bırakılmalı, hukuk tanımaz saldırılara son verilmelidir” dedi.


KESK İZMİR ŞUBELER PLATFORMU'NDAN GÖZALTILARA TEPKİ

KESK’e bağlı sendika üyelerinin de aralarında olduğu gözaltılara ilişkin Eğitim Sen 1 No'lu şubede KESK İzmir Şubeler Platformu basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Eğitim Sen 5 No'lu Şube Başkanı Şenay Akyol okudu.

"SES Eş Genel Başkanımız Gönül Erden, Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri Yılmaz Yıldırımcı ve MYK üyesi Adem Yavuz Kaya, Haber Sen eski MYK üyesi Ramazan Taş, Tüm Bel-Sen Denetleme Kurulu Başkanı Yusuf Güler ile birlikte çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü yöneticisi, üyesi ve avukatlar evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alınmıştır" diye bilgi veren Akyol, "İktidar tarafından, demokratik eylem ve etkinliklere katılmamız yasadışı faaliyetlermiş gibi sunuluyor. Anayasaya aykırı yasaklara ve talimatlara uyma yükümlülüğümüz yoktur" dedi.

2016 yılında SES’in sağlık ve yaşam hakkını savunmak amacıyla aldığı kararla yapılan ve çok sayıda kurumun desteklediği, Beyaz Bayrak eylemine katılmalarının gözaltı sebebi olmadığını vurgulayan Akyol, "Barış talebinin suç unsuru olarak görülmesi kabul edilemez. Gözaltılarla, tutuklamalarla bizleri emek, demokrasi ve barış mücadelesinden vazgeçiremezsiniz. Arkadaşlarımızın gözaltına alınmasını kınıyoruz. Yöneticilerimiz derhal serbest bırakılmalıdır" dedi. (İzmir/EVRENSEL)


'YÖNETİCİLERİMİZ DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR'

KESK Zonguldak Şubeler Platformu da yaptığı basın açıklamasıyla sendikalara yönelik gözaltıları protesto etti.

Yapılan açıklamada; ”Her güne yeni baskılarla, yeni gözaltı ve tutuklama haberleri ile uyanır hale geldik. Yaklaşmakta olan yerel seçim hesapları, emekçilerin hak mücadelesi, konfederasyonumuzun İzmir’de gerçekleştirdiği bölge mitingi, Samsun, Adana, Diyarbakır ve İstanbul’da yapılacak miting hazırlıkları, kadınların şiddete karşı sokaklara dökülmesi iktidarı ve devlet organlarını telaşa düşürmüş olmalı ki, hemen harekete geçildi” denildi.

Açıklamada SES Eş Genel Başkanımız Gönül Erden, TÜM BEL-SEN Genel Sekreteri Yılmaz Yıldırımcı ve MYK üyesi Adem Yavuz Kaya, HABER SEN eski MYK üyesi Ramazan Taş, TÜM BEL-SEN Denetleme Kurulu Başkanı Yusuf Güler ile birlikte çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü yöneticisi, üyesi ve avukatın gözaltına alındığı belirtilerek; “Basın açıklamalarına, mitinglere katılım, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındaki paylaşımlar ve benzeri demokratik eylem ve etkinlikler anayasa ile güvence altına alınmış temel hak ve özgürlükler kapsamındadır. Bu nedenle değil gözaltına alınmak, soruşturma açılması dahi anayasa ihlalidir. Barış talebi suç unsuru olarak görülmesi kabul edilemez. Ülkemizde ve bölgemizde çatışmaların her gün biraz daha tırmandığı bir süreçte barış talebini dile getirmek kadar insani başka hangi talep olabilir! Emekçiler dün olduğu gibi Arkadaşlarımızın gözaltına alınmasını kınıyoruz. Yöneticilerimiz derhal serbest bırakılmalı, hukuk tanımaz saldırılara son verilmelidir” denildi. (Zonguldak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kayseri'de kadın cinayeti davasında ağırlaştırılmış müebbet cezası

SONRAKİ HABER

Erdoğan: İstanbul adayı için herhangi bir sorun söz konusu değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...