Sezai Temelli: Şimdi temizlik zamanı; süpürgeleri hazırlamalıyız

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin grup toplantısında konuştu.

27 Kasım 2018 09:02
Son Güncellenme Tarihi: 27 Kasım 2018 09:41
Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin grup toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Sezai Temelli'nin konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Dün sabah yine gözaltılarla uyandık. Birçok arkadaşımız ve sendikacı gözaltına alındı, bugün de bunlar devam etti. Onlar gözaltılara devam ettikçe biz de direnişe devam edeceğiz.

AİHM'NİN DEMİRTAŞ KARARI

Bunlar hukuksuzlukla yaşıyorlar. AİHM'nin Selahattin Demirtaş'a dair verdiği kararı tanımamak hukuksuzluktur. AİHM ilk defa çok önemli bir karara imza attı. Bugün hukuğa ve mevcut yasalara rağmen tutsak edilmiş tüm yoldaşlarımız içn emsal olacak bir karardır.

Bu karar açıklandığı sırada, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Saray'da talimat alıyor. Hakimler, yargıçlar bu ülkede hukuku uygulamaktan acizler. Gelin yargının üzerindeki bu vesayete son verin. Yargıçlar olarak, mesleğinizin etiğinden aldığınız güçle bu kararı yerine getirin. Getirmezseniz bu ülkenin geleceğine büyük kötülük yapmış olacaksınız, buna hakkınız yok. gün gelir bu ülkeye bağımsız, tarafsız yargı gelir, bunun hesabını sizden sorarız.

'LEYLA GÜVEN AÇLIK GREVİNİN 20'NCİ GÜNÜNDE'

Bugün Leyla Güven, açlık grevinin 20'nci gününde. Bugün cezaevlerinde açlık grevleri başlıyor. Bu arkadaşlarımız birçağrı yapıyor, 'Gelin tecriti bitirin' diyor (Temelli, Leyla Güven'in cezaevinden gönderdiği mesajı salondakilerle paylaştı).

Bugün Tahir Elçi'nin katledilmesinin 3'üncü yılı. 3 yıldır dosyada hiçbir gelişme yok, buna karşın Tahir Elçi'nin adının verildiği parkın ismi değiştiriliyor. Hep birlikte o parklara isimlerini 31 Mart'tan sonra geri vereceğiz.

25 KASIM

İçişleri Bakanlığındaki o vazifeli, 25 Kasım'da sokağa çıkan kadınlar için diyorki 'İlla polise saldıracaklar'. Görüntülerde görülüyor, polis kadınlara saldırıyor. Cumhurbaşkanı farklı mı? Fransa'daki şiddeti kınayan bir İçişleri bakanı var, ama Türkiye'de her saat uygulanan şiddeti görmüyor. Cumhurbaşkanı da diyor ki 'Kadın ile erkek 100 metreyi beraber koşamaz'. Bunun bakışı böyle, sadece kaba güç üzerinden insanları tartan bir zihniyet. İşte biraz önce belediye başkanları açıkladı, listede bir tane kadın görmedik.

Uzun yıllardır Karadeniz deyince ırkçılık, milliyetçilik ve yoz kültürün öne çıkarıldığını görüyoruz. Bu Karadeniz halkına haksızlıktır. Bir tanesi Trabzon milletvekili, İçişleri Bakanı. Diğeri de Rize'den. Talihsizlik... Fındık kadar aklı olanlar iktidarda. Bir de o fındık kadar akılda kurt çıkıyor kurt!

Karadeniz'de hamsi neredeyse tükenecek. Fındık üreten aileler perişan. Fiskobirlik'e devletin desteği kesilmiş. Bu destek Fiskobirlik'e gitmiyor, bize küfreden müteahite gidiyor. ÇAYKUR'da satış kısmını özelleştiriyorlar. Nerede rant alanı var, oradan kazanmaya çalışıyorlar. Bunlar üreticiye, çiftçiye, emekçiye düşman. Üretici mağdur, Saray refah içindedir. 

Madem Osmaniye'den öteye gidemiyorlar, o zaman Karadeniz'e de gelemesinler. Karadeniz devrimci dayanışmayla, Mahir Çayan'larla, Cihan Alptekin'lerle anılmalı.

Cezaevleri için bacasız fabrika diyorlar. Cezaevlerinde de emek sömürüsü var yani.

HDP Türkiye partisi olmaktan uzaklaşıyor diyorlar. Bunu söyleyenler coğrafya dersi görmemiş. Osmaniye'den öteye geçemeyenler Hakkari'de vekillerimizi gasbediyor.

Doğayı talanlarının ardından Karadeniz'de yaşanan en önemli sorun yoksulluk. İşsizlik ve yoksulluk burada had safhada. Bu bölge sürekli göç veriyor. Göç edenler yoksulluğunu giderebiliyor mu; hayır.

YEREL SEÇİM

Sürekli gözaltına almak için HDP'li arıyorlar; HDP'li bulamadıklarında soğanları gözaltına alıyorlar. Yarın, 'terör örgütü kurmaya çalışan soğanlar ele geçirildi' diye manşet atabilirler.

Diyarbakır'da kayyım aday gösterildi. Ankara'da yolsuzluk dosyasını saklayan kişiyi aday gösteriyorlar. İzmir'de ekonomiyi perişan edip gitmiş birini aday gösteriyorlar. Biz her yerde halkların adaylarını göstereceğiz. Şimdi temizlik zamanı; süpürgeleri hazırlamalıyız.

Türkiye'nin her yerinde halkın iradesine saygı göstereceğiz. Tek önceliğimiz ceberrut iktidarı göndermektir. Bunun için yerellerde oluşan ittifak olanaklarını değerlendireceğiz.

Türkiye'de 12 milyon sosyal medya kullanıcısı var. Sosyal medyayı takip ediyorum; oradaki paylaşımlarınızı okuyorum.Sosyal medya güzeldir; ama sokak daha güzeldir. Şimdi çalışma zamanı. (Evrensel WebTV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

'Stokçu' diye haberi yapılan soğan üreticisi: Gözlerimize inanamadık

SONRAKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu: Gözünü soğana değil devleti soyana çevir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...