27 Kasım 2018 05:54

Cihangir İslam: AKP’deki delik MHP yamasıyla kapatılamaz

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam: Gemi su alıyor. Fakat deliğin artık MHP yaması ile kapatılacağını zannetmiyorum.

Fotoğraf: Sadık Güleç

Paylaş

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, “AK Parti’deki kayıp devam ediyor. Gemi su alıyor. Fakat deliğin artık MHP yaması ile kapatılacağını zannetmiyorum” dedi. 

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam,  Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Berivan Altan ve Selman Güzelyüz’ün sorularını yanıtladı. İslam, yerel seçimler ve AKP’nin MHP ile ittifakına dair değerlendirmelerde bulundu. 

İslam muhalefete dair de şu açıklamalarda bulundu: "Muhalefetin ittifak meselesi halk içinde aşılmış bir problem. Bence HDP’nin İYİ Parti’nin, CHP’nin ve Saadet Parti’nin ittifakı birlikte gerçekleştirmesi gerekir. Ben bu ittifaktan kaynaklı siyasi bir kaybın olacağını sanmıyorum çünkü tabanda bu durum aşılmıştır."

Röportajdan öne çıkan ilgili bölümler şöyle: 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “herkes yoluna” açıklaması ardından, AKP-MHP arasında yeniden seçim görüşmesi gerçekleşmesi ve bir ortaklaşmaya gidilmesini nasıl değerlendirdiniz?
Artık delik büyümüştür. AK Parti’deki kayıp devam ediyor. Gemi su alıyor. 24 Haziran’da yüzde 42 dedik anketler bunun çok daha aşağılarda olduğunu da gösteriyor. AK Parti’nin belediyeleri elde tutma garantisi ortadan kalkmıştır. Şuanda kendine bir ortak arıyordu ve onla ortaklık yapabilen bir tek MHP vardır. Aslında onların ittifakı 24 Haziran’da değil 17-25 Aralık’tan bu yana devam eden bir ortaklıkları vardır. Tabi AK Parti’nin icraatına ortak olanlar onların siyasi faturasına da ortak olmayı kabul etmiş demektirler. Çünkü seçmen bunu da dikkate alacaktır. Fakat deliğin artık MHP yaması ile kapatılacağını da zannetmiyorum. Gemi su almaya devam ettiği için delik daha da büyümüştür. Mahalli seçimlerde halkımızın ciddi bir ikaz geliştireceğini düşünüyorum.
 
Bu aşamada muhalefete nasıl görev düşüyor?
Ortada parçalı bir muhalefet var. Hatta muhalefet partilerinden bazıları bir birlerine düşman olmasalar dahi bir arada görünmenin kendilerine siyasi kayıp getireceğini ifade ediyorlar. Ama bana göre Türkiye’de referandumda ortaya çıkan 24 Haziran’da da süren ortak tutum devam ettirilmeli. Bu kendiliğinden, mahalleden insanlar kendi ortak çabaları ile bir şeyler yaptı. Bunu çok önemsiyorum. Bunların hepsinin anlamı ‘Biz farklıyız ama bir arada yaşayabiliriz’ ilkesine ve bir birimize saygı sevgi çerçevesinde tarihi böyle yazabiliriz anlamı ifade ediyordu. Bence bu tutumun sürdürülmesi gerekir. Yani bir kesimin hainleştirilmesi,  sürekli bir öteki olarak yaratılması, tüm bu ötekileştirmelerden kurtulup, bir arada yaşanmanın temelleri altında bunun yapılması gerekir. Bunun tek çıkar yolu da farklılıklarımıza saygı göstererek, farklı olanı en az kendimiz kadar yaşamaya hakkı olduğunu kabul ederek, kabul etmek. Bu aslında Türkiye’de yeni bir yaşamı da restore etmektedir. Yeni bir paradigma referandumdan itibaren ortaya çıkmıştır. Bizde yüzde 50’ye yakın direnen bir kesim vardır. Bunun ucu açıktır. Yani demokrasi tarafını tutan, bir arada yaşamayı gündeme getiren kesimin önü açıktır. Ben bunun inşallah daha da büyüyeceğini umuyorum.

Muhalefetin ittifak çalışmaları nasıl gidiyor?
Muhalefetin ittifak meselesi halk içinde aşılmış bir problem. Bence HDP’nin İYİ Parti’nin, CHP’nin ve Saadet Parti’nin ittifakı birlikte gerçekleştirmesi gerekir. Ben bu ittifaktan kaynaklı siyasi bir kaybın olacağını sanmıyorum çünkü tabanda bu durum aşılmıştır. Çoktandır aşıldı. Bu noktalar çok önemli. Türkiye ancak çoğulcu bir demokrasi ve hukuk devleti ile önünü açabilir. Yani etnisite olarak kendisini Türk olarak tanımlayan herkese söylüyorum ve diyorum ki eğer kendiniz için istediğiniz Kürt kardeşleriniz için istemiyorsanız sorun daha çözülmemiş demektir.

Bu mahalli seçimlerde özellikle bir arada yaşamayı ve demokrasiyi insan haklarını savunan partiler bunun yukardan bir ittifak olması gerekmiyor. Çünkü her yerelin, her ilin, içerisindeki farklı ilçenin işleme ihtimali yüksek olan kombinasyonlar ve ittifaklar mümkün. Önemli olan dürüst ve çalışkan insanları iş başına getirmek ve birlikte yönetmeyi öğrenmek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu kimdir?

SONRAKİ HABER

Kars'ta öğrenci servisi devrildi, 11 öğrenci yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...