21 Eylül 2012 07:53

‘Mem ile Zin’ ilk kez DT sahnelerinde

TİYATRO sanatını 64 yıldır seyircisiyle buluşturan devlet tiyatroları; antik oyunlar, yerli ve yabancı klasikler, tarihi oyunlar, uyarlamalar, komediler, dünya ve Türkiye prömiyerleri, sosyal sorumluluk projeleri ve hiç unutulmayan çocuk seyircilere yönelik prodüksiyonlarıyla geniş bir tiyatro yelpazesini seyirciyle paylaşmak için 2 Ekimd

‘Mem ile Zin’ ilk kez DT sahnelerinde
Paylaş

Devlet Tiyatrolarının (DT) 2012-2013 tiyatro mevsiminin açılışında, klasik yerli eserler ağırlıkta. Öncelikle ulusal tiyatro edebiyatının önemli isimlerine yer verilecek. Bu isimlerden, Musahipzade Celal’in “İstanbul Efendisi”, Orhan Asena’nın Kanuni Sultan Süleyman (Taht veya Baht) Dörtlemesi, “Hürrem Sultan” ve “Ya Devlet Başa ya Kuzgun Leşe”, bu sene kaybettiğimiz çok değerli yazarımız Güngör Dilmen’in “Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını” ve “Bağdat Hatun”, ölümünün 30. Yılı anısına Necip Fazıl Kısakürek’in erdem ve adaleti tartışan “Reis Bey” adlı oyunu sahnelenecek. Sezonun ikinci yarısında ise, Haldun Taner’in “Huzur Çıkmazı”, doğumunun 100. yılı anısına Sadık Şendil’in “Kanlı Nigar”ı ve Yılmaz Karakoyunlu’nun “Kuzguncuklu Fazilet”i seyircilerle buluşacak. Devlet Tiyatroları, bu yıl bir ilke de imza atarak, Cuma Boynukara’nın Memê Alan destanından Ahmedi Hani’nin yazıya döktüğü eserinden esinlenerek yazdığı “Mem ile Zin”i sahneleyecek.  

SAHNEDE İLKLER VAR

Son on yıldan bu yana 194 yeni oyunu ilk kez sahneleyip dünya tiyatro edebiyatına kazandıran Türkiye tiyatrosu, ulusal üslubunu oluşturacak olan oyun yazarlarını desteklemek amacıyla yeni oyunları repertuvarına alacak. Dünya prömiyeri yapacak olan oyunlar, Cem Günen’in “Sinan Süleymaniye’de”, Hidayet Sayın’ın “Altın Kafeste Yangın”, Uğur Saatçi’nin “Bu da Geçer Yahu”, Kosta Korditis’in “Rulet”, Gülşen Karakadıoğlu’nun “Nehir”, Şifa Meydanal’ın “Bir Kahve Molası”, Burçak Çöllü’nün “Ay Ecesi”, Pervin Okur’un “Ah-u Zelha”, Hayriye Ersöz’ün “Şekil Bozukluğu” Klasik oyunlardan çağdaş ve modern oyunlara kadar pek çok çeviri oyununa da yer veren devlet tiyatroları, seyircinin farklı denemelerle ve farklı üsluplarla tanışmasının önünü açacak. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

7. Leyla Gencer Şan Yarışması kazananları belirlendi

SONRAKİ HABER

BDP bugün anayasa konferansı düzenliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...