26 Kasım 2018 13:58

TBB: AİHM'nin Demirtaş kararına uyulmamasından söz edilemez

TBB, ‘Türkiye’nin AİHM’in kararını eleştirme hakkı olmasına rağmen bu karara uyulmama ihtimalinden söz edilmesinin doğru olmayacağını’ belirtti.

Türkiye Barolar Birliği logosu

Paylaş

Türkiye Barolar Birliği (TBB) AİHM'nin "Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmalı" kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Erdoğan’ın “Bizi bağlamaz. Karşı hamlemizi yapar işi bitiririz” açıklamasını değerlendiren TBB, ‘Türkiye’nin AİHM’in kararını eleştirme hakkı olmasına rağmen bu karara uyulmama ihtimalinden söz edilmesinin doğru olmayacağını’ belirtti.

Türkiye Barolar Birliği açıklamasında Türkiye'nin Avrupa Konseyi’nin kurucu üyelerinden ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin tarafı olduğu hatırlatılarak şu ifadelere yer verdi: " Türkiye Cumhuriyeti, Anayasamızın 2. maddesi uyarınca bir hukuk devletidir. Hukuk devletinin en basit tanımı hukukla bağlı olan devlettir. Şu hâlde yukarıda sıraladığımız hukuk kuralları uyarınca Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını eleştirme hakkı olsa da bu kararlara uyulmayabileceğinden söz edilmesi doğru değildir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyulmaması 'Avrupa’ya veya bizim dışımızdaki uluslararası bir kuruluşa tepki' olarak yorumlanamaz. Böyle bir tutum ve söylem, doğrudan doğruya hukukla bağlı devlet yani hukuk devleti ilkesine tepki olacaktır." (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

‘Ayılar insanlara saldırıyor haberleri yasa dışı avı meşrulaştırıyor’

SONRAKİ HABER

Cumhuriyet gazetesinde Selahattin Demirtaş tartışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...