07 Nisan 2011 15:55

Dere yatağında kentsel dönüşüm tehlikesi

İMO Ankara Şube Başkanı Nevzat Ersan, “Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi”nde inşaatın temel kazısı sırasında, Hatip Çayı’nın kazının temelinin doldurduğunu ve inşaata zarar verdiğini kaydetti. Birçok sel felaketinin meydana geldiği bir güzergahta, dere yatağı yakınına 172 konutun inşa edildiğini belirten Ersan, &ldquo

Dere yatağında kentsel dönüşüm tehlikesi
Paylaş

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şube Başkanı Nevzat Ersan, “Yeni Mamak Kentsel Dönüş Projesi” adı altında 172 konutun dere yatağı yakınına inşa edildiğini ve inşaatın temel kazısı sırasında Hatip Çayı’nın tabanındaki suların kazının temelini doldurarak inşaata zarar verdiğinin tespit edildiğini kaydetti. Ersan, “Ankara Büyükşehir Belediyesi ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’ adı altında kentin dört bir yanında başlattığı konut projeleriyle, kenti ‘plansız ve çarpık yapılaşmadan’ kurtaracağını ifade ederken yaşananlar tam tersi bir duruma işaret etmektedir” dedi. Ersan, söz konusu proje ile ilgili de “dere yataklarına konut yapılamaz” gerekçesi ile verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaatların devam ettiğini, alınan kararların yok sayıldığını ve sorunların katlanarak arttığını ifade etti.

EN BÜYÜK(!) EN KAPSAMLI(!) EN TEHLİKELİ PROJE!

Ersan, Büyükşehir Belediye Yönetimi tarafından “Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı gecekondu projesi” olarak iddia edilen “Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında Mamak Derbent Mahallesi’nde inşa edilen 1. etap konutlarının, otoyol ile demiryolu arasındaki boşluğa, yakınından geçen Hatip Çayı’nın kenarına yapıldığını kaydetti.
Ersan, yağışların artışıyla birçok insanın hayatını tehdit edecek boyutlarda bir felaketin burada yaşanabileceği uyarısı yaptı. Ersan, “Ülkemizin deprem gerçeğini bilerek ve yüzde 93’ünün deprem kuşağı içinde yaşadığını göz önünde bulundurarak; sel gibi felaketlerin birçok insanı evsiz bıraktığını görerek dere yataklarına konut yapmak geçmişte yaşanılanlardan ders almamak anlamına gelmektedir. Kentsel Dönüşüm bu mu?​” diye sordu. Kentsel dönüşümün her yere bina yapmak anlamına gelmediğini, bunun insanların konut ihtiyacı ile parale düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Ersan, “Kentsel dönüşüm rant için değil insan için olmalıdır” dedi. Ersan, söz konusu inşaat mahallinin bir kez daha gözden geçirilmesini ve anayasada belirtilen “insanların sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı”nın göz önünde bulundurulmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Halka bunu reva görenler utansın!

SONRAKİ HABER

HES karşıtlarına ‘cadı kazanı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...