26 Kasım 2018 14:03

‘Ayılar insanlara saldırıyor haberleri yasa dışı avı meşrulaştırıyor’

Türkiye Yaban Hayat Uzmanı Ahmet Emre Kütükçü, medyada yer alan ayı saldırısı haberlerine tepki gösterdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Posta Gazetesi’nin ilk sayfasında ‘Bakmayın böyle sevimli göründüklerine; ayılar 9 yılda 21 kişiyi öldürdü’ başlığıyla yayınlanan haberi Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Yaban Hayat Uzmanı Ahmet Emre Kütükçü değerlendirdi. Kütükçü, “Bu haberler, özellikle kamuoyuna sunuş biçimi açısından endişeyle takip ediliyor ve avı yasak olan türün öldürülmesini meşrulaştırmak için maksatlı olarak yapıldığı izlenimi uyandırıyor” şeklinde konuştu.

“Nesli tükenme tehlikesinde olan ayı nüfusu av yasağı sayesinde arttı. Ancak yiyecek bulamadıkları için yerleşim yerlerine inen ayılardan vatandaş şikayetçi” denilen haberde Karadeniz Teknik Üniversitesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü’nden Prof. Dr. Şağdan Başkaya’nın şu görüşüne yer veriliyor:

“Ayılar 2009’dan beri 21 kişiyi öldürdü. 100 kişi sakat kaldı. Ayılar dokunulmazlık kazandı. İnsan yiyen ayı nesli geliyor.”

Bianet’ten Ekin Karaca’ya konuşan Kütükçü, doğal hayatta ayı-insan ilişkisine ilişkin olarak da şunları söylüyor: “Doğal yaşam ortamında birçok canlı gibi ayılar da, normal koşullarda insanla karşı karşıya gelmekten kaçınır.İnsan- ayı çatışmasının en önemli nedenlerinden biri de insan baskısına bağlı olarak yaşam alanlarının daralması ve doğal gıda kaynaklarının azalmasıyla insan kaynaklı gıdalara yönelmeleri.”

Kütükçü, Türkiye’de boz ayıların korunmasına ilişkin yasal düzenlemelerle ilgili olarak da şu bilgileri paylaşıyor: “Ülkemizde boz ayı gibi büyük memelilerin ölüm nedenlerinin başında yasadışı avcılık geliyor. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nca oluşturulan Merkez Av Komisyonu’nun belirlediği ‘avlanacak av hayvanı türleri’ arasında yer almayan boz ayı ‘koruma altına alınan türler’ arasında listeleniyor. Türkiye, taraf olduğu ‘Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’yle boz ayıların korunmasını taahhüt etmiştir. Ayrıca boz ayılar, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) kapsamındaki türler arasındadır.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Gerçek’ oyunu 28 Kasım’da Zorlu PSM’de

SONRAKİ HABER

TBB: AİHM'nin Demirtaş kararına uyulmamasından söz edilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...