21 Eylül 2012 10:27

Musa Anter Ödülleri sahiplerini buldu

Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazeteleri tarafından düzenlenen 20. Musa Anter ve Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri sahiplerine verildi. Cegerxwin Kültür Merkezi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen törene BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Milletvekilleri Emine Ayna, Nursel Aydoğan, Özdal Üçer, Halil Aksoy, P

Musa Anter Ödülleri sahiplerini buldu
Paylaş
Faruk Ayyıldız

GERÇEKLERİ YAZDIKLARI İÇİN TUTUKLULAR

Basın şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başlayan törende ilk olarak Azadiya Welat gazetesi editörü Çetin Altun konuştu. Katledilen gazetecilerin mücadelesini sürdürdüklerini söyleyen Altun, tutuklanan gazetecilerin tek suçunun gerçekleri ortaya çıkarmak olduğunu belirtti.

KÜRTLERİN ÖZGÜRLÜĞÜ TÜM HALKLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Kürtçe haber dalında Li Almanyayê bajarekî Êzîdiya: Celle (Almanya'da bir Êzîdî şehri: Celle) haberi ile birinci olan Dicle Haber Ajansı çalışanı Abdurrahman Gök’e ödülünü Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir verdi. Kürt halkının özgürleşmesinin tüm halklara özgürlük getireceğini söyleyen Baydemir, “Kürtler özgürleşmeden diğer halklar özgürleşemez. Özgürlüğe hep birlikte yürüyeceğiz” diye konuştu. Ödülün sahibi Gök ise ödülünü Suriye’nin batısındaki Kürt gazetecilere armağan ederek; “Suriye Kürtlerinin özerklik yürüyüşü ile birlikte özgür basın geleneğini de oluşturulmaya başlandı. Suriye’deki durumu en gerçek haliyle duyuran gazetecilere armağan ediyorum” dedi.

TUTUKLU GAZETECİ ANNESİ OLMAK

Kürtçe Jüri Özel Ödülüne layık görülen Jin Haber Ajansı çalışanları Zehra Doğan ve Hazal Peker ödüllerini tutuklu gazeteci Şafak Çelen'in annesi Sevgi Çelen ve öldürülen Ferhat Tepe'nin annesi Zübeyde Tepe'den aldılar. Doğan, ödülü katledilen tüm gazetecilere armağan etti. Doğan’ın ardından söz alan Çelen ise tutuklu gazeteci annesi olmaktan gurur duyduğunu belirtti. Özgür basın çalışanlarının birer meşale olduğunu söyleyen Çelen, “Bu meşaleler hiç sönmesin” dedi.

KÜRTLER BÜYÜK BEDELLER ÖDEDİ

Türkçe haber dalında “İki tarafıyla Kürt sorunu” haberiyle BİA muhabiri Işıl Cinmen birinci oldu. Gazeteci Nuray Mert’in elinden ödülünü alan Cinmen, “Haberimde bir gerilla annesi ile asker annesi vardı. Umarım artık ölümler olmaz ve biz de böyle haberler yapmak zorunda kalmayız” dedi. Nuray Mert ise yıkım süreci içerisinden geçtiklerini anlattı. Kürt hareketinin bu zamanlara kadar ciddi bedeller ödediğini söyleyen Mert şunları söyledi: “Benim çevremden gelenler çok korkak ve onların içerisinde biraz demokratik bir şeyler söyleyip, öne çıkınca göze batıyorsunuz. Benim de son zamanlarda göze batan çıkışlarım oldu.” Sadece ölümler ile değil her anlamda toplumun zehirlendiğinin altını çizen Mert, bu zehirlenmeyi son olarak Sırrı Sakık’ın oğlunun ölümüne yapılan yorumlarda gördüklerini kaydetti. Türkiye’de yaşanan problemin, İsrail-Filistin meselesinden daha kötü durumda olduğunu aktaran Mert, “Yüzyıldır birlikte yaşadığımız toplumu öldürüyoruz” sözlerini kullandı. Bu duruma dur denmesi gerektiğini hatırlatan Mert, batıda cılız da olsa bunun mücadelesini verdiklerini belirtti. Mert’in konuşmasının ardından törene gönderilen mesajlar okundu. Mesajların ardından ise özgür basın geleneğini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

‘ARKADAŞLARIMIZI BİZDEN ÇALDILAR’

Karikatür dalında ise birincilik ödülü Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nde bulunan Haydar Bayar’a verildi. Bayar yerine ödülü, Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol’dan, Azadi Editörü Soner Çiçek aldı. Aykol, “Bizim çalışanlarımız başka kurumlara gidiyor. Vekil, belediye başkanı oluyor ama bir yıldır kimseyi vermeyeceğim dedim kapıyı kitli tuttum. Ancak hırsızlar bacadan girdi ve 44 arkadaşımızı cezaevine götürdüler” dedi.

ERSANLI: GENÇLERE DEĞER VERELİM

Fotoğraf dalında birincilik ödülü Roboski katliamını çeken Emin Bal’a verildi. Ödülü BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt’ün elinden alan Bal, onurlu şekilde mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı. Gurbetelli Ersöz Özel Ödülü de tutuklu kadın gazeteciler adına Pozantı'da Kürt çocuklarının maruz kaldığı tecavüzü haberleştiren Özlem Ağuş’a verildi. Şu an tutuklu bulunan Ağuş’un yerine ödülü kız kardeşi aldı. Senem Ağuş’a ödülünü veren Prof. Dr. Büşra Ersanlı gerçeklerle yüzleşmekten asla vazgeçmemeleri gerektiğini belirtti. Gençlere daha fazla değer verilmesi gerektiğini anlatan Ersanlı, ölümleri engellemek için birlikte mücadele çağrısında bulundu.

GENÇLERİN ÖLÜMLERİNİ DURDURALIM

Onur ödülünü alan Özgür Gündem emekçisi Fatma Tandoğan’a ödülünü katledilen Hrant Dink’in eşi Rakel Dink verdi. Salonu Kürtçe, Türkçe ve Ermenice selamlayan Dink büyük alkış aldı. “Hangi taşı kaldırsan altında acı ve keder var” diyen Dink, hiçbir ailenin çocuğunu ölsün diye doğurmadığını ve dağda, şehirde, askeri kışlada tüm ölümlerin durması gerektiğini söyledi. Türkçe haber dalında birinciliği ise Roboski katliamını kamuoyuna duyuran DİHA aldı. (Diyarbakır/EVRENSEL)


EMEK PARTİSİ GENEL BAŞKANI SELMA GÜRKAN MESAJ YOLLADI

Törende Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan’ın mesajı da okundu. Törene, Emek Partisi Genel Yönetim Kurulu toplantısından dolayı katılamadığını bildiren Gürkan, gazetecilerin tutuklandığı ve ifade özgürlüğünün her geçen gün daha da kısıtlandığı bir süreci yaşadıklarını belirterek; “Demokrasi ihlalleri yaşanmakta, ülkenin temel sorunları olan Kürt sorunu, laiklik ve halk için ekonomi konularında çözümsüzlük derinleşmektedir. Halklar ve inançlar üzerinde ayrımcı politikalar yoğunlaştırılmakta ve bu ayrımcılıklar bizzat körüklenmekte, emeğin hakları gasp edilmektedir. Bu kadar çatışmaların, gerginliklerin, tekçiliğin ve hak ihlallerinin yaşandığı dönemlerde basın ve ifade özgürlüğünün önemi daha fazla açığa çıkmaktadır. Böylesi bir dönemde gerçekleştirdiğiniz “Musa Anter ve Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülü” organizasyonunun emek ve demokrasi mücadelesine, basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına katkı sunacağına olan inancımla, katkı veren herkesi kutluyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Suriye muhalefetine lojistik destek sağlıyoruz

SONRAKİ HABER

Tavır Kültür Sanat Festivali başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...