26 Kasım 2018 11:27

‘Rüşveti alınıp satılamamış olan konut projeleri kurtarılacak’

CHP'li Erdoğdu, ipotekli konut satışlarının çöktüğünü, 'Rüşveti alınmış ama satışı yapılmamış konut projelerinin' kurtarılacağını açıkladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, ipotekli konut satışlarının adeta çöktüğünü belirterek, hükümetin bir süre önce konut sektörünü kurtarma planı tasarlamaya başladığını ama bunu henüz tam olarak açıklamadığını belirterek, “Rüşveti alınmış ama satışı yapılmamış konut projelerinin kurtarılacağı yönünde duyumlarımız var” dedi.

Konut sektöründe görülen krize ilişkin değerlendirme yapan Erdoğdu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yönetiminin, inşaat sektörünü kurtarma ve onun aracılığıyla bankacılık sektörüne destek verme planını, diğer sektörlerden gelecek tepkiler nedeniyle açıklayamadığını ifade ederek şöyle devam etti: “Krize sadece iş dünyası girmiyor, ağırlıkla emek dünyası giriyor. Ama asgari ücreti artırmamaya çalışacak, 2 bin TL gibi çok alt rakamdan konuşmaya başlayacaksın, emeklilikte yaşa takılanlara ‘Size ayıracak kaynağım yok’ diyeceksin. Çalışanların çoğu kredi batağında, akşamları tespih satan, çorap satan memurlar var. İkinci işe mahkum bırakılmış kamu emekçisi sınıfı ama inşaat şirketlerini kurtarmaya çalışan bir yönetimle karşı karşıyayız. İş yeri yoksa iş yoktur, bunun farkındayız ama göreceksiniz, bu önlem paketleri yandaşını kurtarmaya çalışan bir uygulama olarak karşımıza çıkacak. Orada da, bunu böyle çıplak anlatmak zorundayım, peşin alınmış-verilmiş rüşvetler var bu projelerde. Rüşveti alınmış ama satışı yapılmamış konut projelerinin kurtarılacağı yönünde duyumlarımız var. Halkın bu gerçekleri bilmesinde fayda var.” 

TÜİKin geçtiğimiz günlerde 146 bin konut satışı yapıldığını açıkladığını hatırlatan Erdoğdu, “Bunun sadece yüzde 5’i banka kredili konut, kalanı peşin ya da senetle yapılan satış görünüyor. Önceden ekim sonuna kadar ilan edilmiş, Ekim sonunda ise yıl sonuna kadar uzatılan tapu harcı ile KDV indiriminin de etkisi var ancak yine de böyle bir satış olduğunu düşünmüyorum. Bugün Türkiye’de o kadar konut satacak bir ekonomi yok” dedi.

BÜTÇE DENGELERİ DE İZİN VERMİYOR

Türkiye’de konut stokunun yaklaşık 2 milyonu bulduğunu, inşaatı devam eden konutlar dikkate alındığında 3 yıllık konut ihtiyacını aşan sayıda konut olduğunun sektör temsilcileri tarafından dile getirildiğine bildiren Erdoğdu şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanı, inşaat– banka– hükümet ve arsa sahiplerinden oluşan rant koalisyonunu bir arada tutamama sıkıntısı yaşıyor. İnşaat sektörünü kurtarma ve onun aracılığıyla bankacılık sektörüne destek verme planını, diğer sektörlerden gelecek tepkiler ve maliyetlerin daha önce açıklanan programlardaki tasarruf öngörülerinden bile fazla olma olasılığı nedeniyle de gönül rahatlığıyla açıklayamıyor. Bütçe dengeleri de inşaat sektöründe dillendirilen tarzda büyük ölçekli bir kurtarmaya izin vermiyor. AKP dönemi politikaları nedeniyle konut fiyatlarının reel olarak gerilemesi ve konuta yatırımın zarar ettirmesi nedeniyle de konut fiyatlarında reel olarak gerileme ihtimali, kriz psikolojisini güçlendiriyor. Bu da tüketim kararlarının ertelenmesine ve durgunluk ortamına katkıda bulunuyor.”

KONUTTA BATIŞ DİĞER SÖKTÖRLERİ DE ETKİLİYOR

Büyük bir konut şirketi batınca sadece kendisinin değil, inşaatı besleyen sektörlerin de battığını kaydeden Erdoğdu, 2-2,5 milyon insanın çalıştığı sektörde ani bir daralmanın işçisinden inşaat mühendisine, mimarına kadar geniş bir kesimi  işsiz bıraktığını söyledi. Erdoğdu, “İnşaat şirketleri batınca bankaların kredilerini ödeyemeyecekler. Ödenmeyen krediler artınca da reel sektörün domino etkisiyle finans sektörü de yıkılacak. O nedenle planları şu: Diyelim ki yapmış bin tane konut, bu konutların tanesini 1 milyon liradan satıyor, devlet bununla pazarlık yapacak, makul fiyattan alacakmış. Makul fiyata indirebiliyorsa piyasaya satsın. Demek ki piyasa değerinin üzerinde. 800 bin TL’ye bu konutları alacaklar, bunun yüzde 70’ini bankaya, yüzde 30’unu da müteahhite verecekler. Peki bu 800 bin TL borç nasıl finanse edilecek? Hazine kağıt çıkaracak, yani borcum var diye senet imzalayacak.  Hazine biziz, halkız. Biz, çocuklarımızın geleceği boyunca bu borçları üzerimize alacağız, hazine de o konutları peyderpey satmaya çalışacak. Yani bu konutlar halkın üzerine yığılacak. Bu nasıl vicdan? Halk mı dedi size bu kadar konut yapın, inşaat yapın, döviz kredisi kullanın diye. Sen riske girdin, satsan kar edecek cebe atacaktın. Şimdi kar etmiyor diye vatandaşın üzerine nasıl yıkarsın? Bu yoksul halkın parasını nasıl gidip de milyonlarca liralık rüşvetleri alınmış-verilmiş projelere verirsin?​”  (EKONOMİ SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Adana’da sayacılar yüzde 40 zam talebiyle iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Tahir Elçi’yi anma programı açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa