21 Eylül 2012 08:32

Suriye muhalefetine lojistik destek sağlıyoruz

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Washington Post ile AKP Hükümetinin Suriye politikası üzerine geniş bir röportaj yaptı.Esad yönetimi için “Bu rejim gidecek. Beşar, siyasi olarak bir ölü” diyen Erdoğan, cezaevindeki tutuklu gazetecilerle ilgili bir soruya da sinirlendi. Erdoğan, tutuklu gazetecilerin sadece 9’unun sarı bas

Suriye muhalefetine lojistik destek sağlıyoruz
Paylaş

Esad yönetimi için “Bu rejim gidecek. Beşar, siyasi olarak bir ölü” diyen Erdoğan, cezaevindeki tutuklu gazetecilerle ilgili bir soruya da sinirlendi. Erdoğan, tutuklu gazetecilerin sadece 9’unun sarı basın kartı olduğunu belirterek, tamamının gazetecilik nedeniyle tutuklu olmadığını savundu.

‘BEŞAR SİYASİ OLARAK ÖLÜDÜR’

Başbakan Erdoğan, Washington Post’tan Lally Weymouth ile salı günü Ankara’da bir görüşme yaptı. Esad’ın geleceği hakkında yorumlarda bulunan Erdoğan, “Muhalefetin her gün daha da güçlendiğini görüyoruz. Bu yüzden bu rejim gidecek. Beşar siyasi olarak bir ölüdür. Elbette ki bunun bir haftada mı, bir ay mıdır, veya ne zaman olacağını söylemek zordur. Bu aynı zamanda Rusya ve Çin’in tavrı ile ilgili bir mesele” değerlendirmesinde bulundu.

‘ÖNEMLİ OLAN HALKIN İRADESİ’

Demokratik parlamenter sistemde önemli olanın halkın iradesi olduğunu belirten Erdoğan, Özgür Suriye Ordusu’na ve Esad muhaliflerine verdiği desteği adeta unutarak şunları söyledi: “Suriye’de bir rejim tesis etmeye çalışan herhangi bir dış müdahaleyi görmek istemiyoruz. Bizim tasavvur ettiğimiz, eylemlerini adil bir anayasaya, halkın adayları serbestçe seçebileceği ve siyasi partileri kurabileceği bir sisteme dayalı geçici bir hükümettir.”

‘LOJİSTİK DESTEK SAĞLIYORUZ’

Erdoğan Türkiye’nin Suriye muhalefetine lojistik destek sağladığını, bunun içerisinde kamplarda yaşayan 83 bin kadar sığınmacının da bulunduğunu da belirtti. Müslüman Kardeşler’in Suriye Ulusal Konseyine hakim olmasından kaygı duyup duymadığına ilişkin soruya ise Erdoğan “Suriye’deki Müslüman Kardeşler üyeleri de, Suriye halkının bir parçası ve demokratik haklarını kullanma hakları var. Benzer bir durum Mısır’da da oldu” şeklinde yanıt verdi. Mısır’da Müslüman Kardeşler Örgütünün bir üyesinin cumhurbaşkanı seçildiğini anımsatan Erdoğan, “Demokratik sisteme inanıyorsak eğer halkın iradesini kabul etmeliyiz” açıklamasında bulundu. (Washington/ANKA)


‘ABD SÜRECİN PARÇASI’
* ABD’nin Suriye politikasındaki duruşuna dair bir soruya da Erdoğan, “Şimdiye kadar ABD, sürecin açıklamalarıyla bir parçası oldu ama herhangi başka bir katkıda bulunmadı” dedi.

UÇUŞA YASAK BÖLGE İÇİN BM KARARI ÖNEMLİ
* Uçuşa yasak bölge için BM Güvenlik Konseyinin kararının önemli olduğunu belirten Erdoğan, “BM olmadan bir şey yapmayı, tuzak olacak bir şeyin bir parçası olmayı kabul etmeyiz. Biz, BM’nin bir üyesiyiz ve onun görevi dünyada barışı tesis etmektir” dedi.

BM VE ARAP BİRLİĞİNE ÇAĞRI YAPTI
* “Ülkemize bir saldırı olursa o zaman gerekeni yaparız” diyen Erdoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ancak durumun uluslararası ve İslam dünyasını ilgilendiren iki boyutu var. Bu yüzden Suriye konusunda BM ve Arap Birliği de dahil olmalıdır.”

‘KATAR VEYA TUNUS’A GİDEBİLİR’
*Başbakan Erdoğan, Esad’ın istemesi halinde gidebileceği bir ülke olup olmayacağı sorusuna ise “Olur” karşılığını verdi. Erdoğan “Katar mı?​” diye sorulunca “Evet ve Tunus bir teklif yaptı” yanıtını verdi.


‘HALK İSTERSE CUMHURBAŞKANI OLURUM’

Muhabirin, cumhurbaşkanı olmak isteyip istemediği yönündeki sorusuna ise Erdoğan, “Halkın talebine ve benim partimin kararına bağlı. Eğer böyle bir talep varsa göreceğiz. Gelecek cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye’de cumhurbaşkanının halk tarafından seçileceği ilk seçim olacak” yanıtını verdi.


TUTUKLU GAZETECİLERİ YİNE GÖRMEDİ

Tutuklu gazetecilerle ilgili soruya ise sinirlenen Erdoğan, bu gazetecilerin sadece dokuzunun sarı basın kartı sahibi olduklarını belirterek şöyle devam etti: “Bu kişiler, terör örgütleriyle temas içinde olan veya onlarla çalışan kişilerdir. Diğerleri ise, terör örgüt üyesi olmak veya silah taşımak gibi nedenlerden hapiste olan kişilerdir. Onların, sarı basın kartı olmayan insanlar olsa da gazeteci oldukları için serbest bırakılması gerektiğini mi söylüyorsunuz?​”

ALDIĞI CEZA HATIRLATILDI

Erdoğan’ın bu değerlendirmesinin üzerine Weymouth ise, Erdoğan’a kendisinin de şiir okuduğu için cezaevine girdiğini hatırlattı. Erdoğan ise bunun üzerine yanıtı işe şu şekilde oldu: “Dolayısıyla cezaevinde olmanın ne demek olduğunu bilirim. Ancak bu insanların yaptığı şeylerin, benim bir şiir okuma davranışımla hiçbir alakası yok. Ben, birini yaralama, öldürme veya silah taşıma gibi bir eyleme karışmamıştım.”

Erdoğan ayrıca, “ifade özgürlüğünün zirvede olduğu bir dönemden geçtiklerini” de söylemeyi ihmal etmedi.


ABD GEZİSİ İPTAL

Diğer yandan Başbakan Erdoğan’ın, 67. Dönem Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) çalışmalarına katılmak için gerçekleştireceği ABD ziyareti de iptal edildi. Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, iptalin gerekçesi olarak AKP’nin 4. Olağan Kongresi gösterilirken, toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun temsil edeceği belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

Anayasa mahkemesinden 4+4+4'e vize

SONRAKİ HABER

Musa Anter Ödülleri sahiplerini buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa