26 Kasım 2018 10:28

LNR’de seçim: Halkın temel talebi barış!

Okay Deprem Lugansk seçimlerine ilişkin izlenimlerini yazdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Okay DEPREM
Lugansk

Geçtiğimiz hafta sonu ikincisi düzenlenen Donbass genel ve başkanlık seçimlerinde gözlemci olarak Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin (LNR) aynı adlı başkenti Lugansk’taydık. Merkezi Seçim Komisyonu’nun aralarında benim de olduğum uluslararası gözlemciler için hazırladığı programlar dizisi pazar günkü seçimlerden iki gün önce başlıyordu. Gözlemciler ağırlıkla; aralarında Almanya, Sırbistan, Finlandiya, Norveç gibi ülkelerin olduğu Avrupa’dan gelirlerken; Filistin, Yemen, Irak ve Suriye adına da birer temsilci hazır bulundu. İlk günkü genel kabul etkinliği ve akşam yemeğinden sonra ikinci gün yuvarlak masa toplantısına geçildi. Söz konusu buluşmaya on beşe yakın resmi yabancı gözlemcinin yanı sıra, LNR Sendika Federasyonu ile Lugansk siyaset ve bürokrasisinden pek çok sima katıldı. Adı geçen etkinlikte katılımcılar, kendi bakış açılarından LNR’de seçimlerin düzenlenmesinin önemine değinirlerken, dünya kamuoyu ile belirli devletlerin ve de özellikle kendi ülkelerinin Donbass genel ve başkanlık seçimlerine yönelik politik tutumlarını değerlendirdi.

AYNI GÜNDE BEŞ SANDIK GEZDİK

Uluslararası gözlemciler olarak sabahtan itibaren ikişerli ufak gruplar halinde ve yanımızda birer yerel görevli eşliğinde Lugansk’ın farklı oy kullanma noktalarına dağılıyoruz. İlk durağımız okul, ikincisi tiyatro binası, üçüncüsü ise Taras Şevçenko Üniversitesi’nin merkez kampüsü oluyor. Buraların ardından ise, aynı günün ikinci yarısı şehirden biraz uzaklaşmak suretiyle Slavyanoserbsk kenti ve yakınlarındaki bir başka kasabaya gidiyoruz. Sabahın sekizinden akşamın sekizine değin süren oy verme işleminde ziyaret ettiğimiz farklı sandık noktalarında değişik yaş, meslek gruplarından ve cinsiyetlerden Lugansklılar ile konuştuk.

Onlara öncelikle, sorulması gereken temel sual olan, kendi özgür bağımsız iradeleriyle mi oy verdiklerini; daha önceki seçimde ve Praymeriz’de (2016) oy verip vermediklerini, tüm adayları önceden bilip bilmedikleri ve yurttaşlık görevlerini icra ederlerken LNR’in yeni yönetiminden ne tür politik ve sosyal ve ekonomik beklenti ve talepleri olduğunu sorduk.

BARIŞIN GELMESİ TEMEL TALEBİM

63 yaşındaki Vladimir Nikolayeviç emekli. Nikolayeviç, “Her şeyden önce savaşın tamamıyla sona ermesi ve barışın gelmesi temel talebim oy verirken. Umuyorum her şey daha iyi olur” diyor. 45 yaşındaki Oksana Vladimirovna ise “Benim temel beklentim cumhuriyetimizin resmen tanınması” diyor ve ekliyor:

“Bunun dışında ise genel hayat seviyesinin yükseltilmesi, maaşların arttırılması, sanayinin eski seviyesine getirilmesini istiyorum.”

Şoför olan Andrey Viktoroviç de çatışmaların bir an evvel son bulmasını istediğini söylüyor.

39 yaşındaki Olga Vladimirovna ise, fiyatların fazla oynamadığı bir ekonomi ile emekli maaşlarının artırılması için oy kullandığını söylüyor:

“Ben şahsen ayda 3 bin Ruble alıyorum ve doğal olarak bu meblağ yeterli gelmiyor.”

Yelena Kibunke 19 yaşında ve öğrenci. “Temel talebim savaşın sona ermesi” diyen Kibunke diğer taleplerini öğrencilere daha fazla yardım yapılması, staj ve iş bulma olanaklarının çeşitlendirilmesi diye ifade ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Cam silerken 7'nci kattan düşerek öldü

SONRAKİ HABER

Soylu, şiddete karşı sokağa çıkan kadınları hedef aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...