21 Eylül 2012 05:14

Tek bir can bile kurtulacaksa...

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Silahlar karşılıklı olarak sussun müzakereler tekrar başlasın” sözlerinin ardından,  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, “Silah bıraktıracaksa görüşmeler devam etmeli” dedi.DEMİRTAŞ: SİLAHLAR SUSSUN, ACILAR DİNSİNBDP Eş Genel Başkanı Selahattin De

Tek bir can bile kurtulacaksa...
Paylaş

DEMİRTAŞ: SİLAHLAR SUSSUN, ACILAR DİNSİN

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, her gün ülkenin dört bir yanına cenazeler gittiğini hatırlatarak, “Umarım hükümet bu acılardan ders çıkarır ve müzakere sürecini tekrar başlatır” dedi. “Anaların acısı dinsin. Bir tek can bile kurtulacaksa müzakereye değmez mi?​” diye soran Demirtaş, Başbakanın ‘Asker silah bırakmaz’ sözlerine ilişkin de “Asker istiyorsa silahı ile uyusun, ama o silahı sıkmasın. Eller karşılıklı tetikten çekilsin” dedi.  http://evrensel.net/news.php?id=36608

Katıldığı bir televizyon programında, Demirtaş’ın ‘silahların susması, müzakerelerin yeniden başlaması’ çağrısı ve Oslo tartışmalarına ilişkin görüşleri sorulan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da “Silah bıraktıracaksa görüşmeler devam etmeli. Ancak anayasa ve idari yapı kırmızı çizgimizdir. O toplantılarda konuşulmamalıdır” dedi. Kılıçdaroğlu, sadece BDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının tartışılmasına sıcak bakmadıkları mesajı da verdi.

‘BU SESE KULAK VERİN’

Gazetemize konuşan Emek Partisi (EMEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), KESK, İHD ve TTB Genel Başkanları Demirtaş ve Kılıçdaroğlu’nun çağrılarının önemine değinerek, Başbakanı bu çağrılara kulak vermeye davet ettiler.

‘EŞİT VE BİRLİKTE BİR YAŞAM MÜMKÜN’

KESK Genel Başkanı Lami Özgen: Bu  savaşın barışla sonlanması gerekiyor. Oslo süreci gerçekten Kürt sorununun demokratik çözümüne vesile olacaksa elbette devam etmeli. Ancak Hükümet bunu daha önce kamuoyundan gizledi. Kürt sorununda nasıl bir çözüm olacağı, hangi yöntemlerin kullaılması gerektiği konusunu herkes birbirine havale ediyor. Bunun sorumlusu Hükümet. Görüşmeler gerçekten çözüme yönelik gerçekleşecekse bunun kaç aşamalı olduğunu taraflar oturup değerlendirir. Barış hayat bulmalı. İki halk da eşit, özgür ve demokratik bir çerçevede bir arada yaşayabilir.

‘OPERASYONLAR DURMALI’

ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş: Kürt sorununun demokratik çözümü için öncelikle çatışmalı ortamın sona ermesi gerekir. Ölümlerin gölgesinde sorunu tartışmak mümkün değil. Devlet operasyonları durdurmalı, PKK’nin de silahlı eylemlerini durdurması gerekir. Ellerin tetikten çekilmesi gerekir. Sonra çözüm için KCK  tutukluları serbest bırakılmalı ve PKK ellerindeki insanları serbest bırakmalı, Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılmalıdır. Yani demokratik ve en sonunda silahların bırakılmasına kadar giden bir süreç izlenebilir. Biz Oslo sürecinin sorgulanmasından ziyade ‘Keşke Oslo süreci başarılı olsaydı da gençler ölmeseydi’ diye bakıyoruz.

‘BAŞBAKANI ÇÖZÜME DAVET EDİYORUZ’

Emek  Partisi Genel Başkanı  Selma Gürkan: Çatışmalı süreçte tartışma zemini yaratılamıyor. Bir taraftan asker bir taraftan PKK cenazeleri duygu kırıklığı yarattığı için bu zemin yok. Demirtaş ve Kılıçdaroğlu’nun çağrıları olumlu. Bunun için ellerin tetikten çekilmesi, sorunun muhataplarıyla görüşülmesi gerekir. Oslo süreci devam ettirilmeli. Muhataplık dediğimiz de budur. Ancak görüşmeler çözüme dair olmalı. Çünkü AKP’nin yaptığı, özellikle de son 3-5 aydır yaptığı ‘diz çöktürme’ ve ‘teslim almaya’ yönelik yöntemlerdir. Bu yöntemlerin geçersiz olduğunu defalarca ifade ettik. Başbakanın, çözüm ve sağduyu çağrılarına kulak vermesi gerekir.

‘ÖNCE ÇATIŞMASIZLIK SAĞLANMALI’

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan: Müzakerenin sağlıklı yürütülebilmesi için kalıcı çatışmasızlık ortamı sağlanmalı. İfade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalı. Diyalog ve müzakere sürecinde bunu yapacak kesimlerin koşullarının uygun olması lazım. Silahlar konuşmadan taraflar konuşabilir.

TTB Genel Başkanı Özdemir Aktan: Barış çağrısını hep yapıyoruz. Suriye meselesinde de Kürt sorununda da bir an önce mutlak barış olmalı. Savaşta sağlık olmaz. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

.

SONRAKİ HABER

Köşebaşı’nı terk etmeyecekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...