25 Kasım 2018 08:23

Af Örgütü: Kadınlar, çağ dışı tecavüz yasalarıyla yüz yüze

Uluslararası Af Örgütü 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde bir brifing yayımlayarak, birçok Avrupa ülkesinde rıza olmadan cinsel ilişkinin yasalarda halen tecavüz olarak kabul edilmediğini söyledi. UAÖ, kusurlu yasaların ve mağdur suçlayıcı tehlikeli kültürün Avrupa’da cezasızlığı kalıcı hale getirdiğini vurguladı.

UAÖ Batı Avrupa ve Kadın Hakları Araştırmacısı Anna Blus konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “#MeToo gibi sosyal hareketler birçok kadını deneyimlerine dair konuşmaya cesaretlendirmiş olsa da, üzücü gerçek şu ki tecavüz Avrupa’da halen çok sınırlı düzeyde bildiriliyor” dedi. Blus, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yasaların adaleti uygulama ve davranışları etkileme gücü var. Anketler bir kez daha çok sayıda insanın, tecavüze uğrayan kişinin içkili olması, açık kıyafetler giymesi veya tecavüze karşı fiziksel olarak direnmemesi halinde tecavüzün tecavüz olduğuna inanmadığını gösteriyor. Rıza olmadan cinsel ilişki tecavüzdür, nokta. Hükümetler yasalarını bu yalın gerçeğe uygun hale getirmedikleri sürece tecavüzcüler işledikleri suçlarla ilgili cezasız kalmayı sürdürecek.”

‘20 KADINDAN BİRİ 15 YAŞINDAN SONRA TECAVÜZE UĞRUYOR’

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın yaptığı son ankete göre AB’deki her 20 kadından biri, 15 yaşından sonra tecavüze uğruyor ve bu oran, yaklaşık 9 milyon kadına tekabül ediyor. UAÖ’nün brifingde incelenen 31 Avrupa ülkesi arasında yalnızca İrlanda, Birleşik Krallık, Güney Kıbrıs, Almanya, İzlanda, Lüksemburg ve İsveç tecavüzü 'rıza olmadan cinsel ilişki' olarak tanımlıyor. İsveç, yıllardır süren kampanyalar sonrasında geçen aylarda tecavüz tanımını değiştirmişti. UAÖ’nün araştırmasında ismi geçen diğer ülkelerse Avusturya, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsviçre.

BAZI ÜLKELER ‘HAFİF SUÇ’ OLARAK DEĞERLENDİRİYOR

Brifingde tüm bu ülkelerin yasalarındaki tecavüz tanımı kaba kuvvete ve kaba kuvvet uygulamaya; veya zorlama tehdidine; ya da tecavüze uğrayan kişilerin kendilerini savunamayacak durumda olmasına dayandırıldığı belirtilerek; “Bazı ülkeler endişe verici şekilde rıza olmadan cinsel ilişkiyi ayrı ve daha hafif bir suç olarak sınıflandırıyor ve böylece 'gerçek tecavüzün' yalnızca fiziksel şiddete başvurulan durumlarda yaşandığına yönelik güçlü bir mesaj veriyor. Örneğin Hırvatistan’da tecavüz suçunun cezası on yılken, 'rıza olmadan cinsel ilişki' en fazla beş yıl hapis cezası öngörüyor" denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Meslek hastalıklarını inkar bir Türk mucizesidir’

SONRAKİ HABER

AB liderleri Brexit konusunda uzlaşıya vardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...