25 Kasım 2018 06:49

‘Leyla Güven'in talepleri sağlık sorunları derinleşmeden karşılansın’

HDP’nin tutuklu milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi 18. gününde. HDP’li Semra Güzel Güven’in taleplerinin bir an önce karşılanmasını istedi.

HDP'nin tutuklu Hakkari Milletvekili Leyla Güven | Fotoğraf: MA

Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili  Leyla Güven’in Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi 18'inci gününde devam ediyor. Geçtiğimiz hafta sonu, Güven'e destek olmak amacıyla 5 ilde 2 günlük açlık grevi eylemi yapıldı. Açlık grevine giren yurttaşlar ve siyasetçiler, Güven'in taleplerinin kendi talepleri olduğunu ve bu taleplerin karşılanmaması durumunda farklı eylem ve etkinliklerde bulunacaklarını dile getirdi. Güven'e destek olmak amacıyla Urfa'da yapılan 2 günlük açlık grevine girenlerden biri olan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Güven'in eylemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘TECRİD KIRILMALIDIR’

Mezopotamya Ajanına açıklamalarda bulunan Güzel, barış havasının oluşması için ilk önce Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılması gerektiğini söyledi. Geçmişte yapılan diyalog ve müzakere süreçlerini hatırlatan Güzel, “Toplumda barış havası vardı. Barış için kimi adımlar atıldı. Görüşmelerin son bulmasıyla birlikte bir savaş ve çatışma ortamına girdik” dedi.

Güven'in ileriki günlerde karşılaşacağı muhtemel sağlık sorunları hakkında da bilgi veren Güzel, şunları söyledi:

“Açlık grevleri insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Bu eyleme giren kişi, bunları bilerek bu eyleme giriyor. Leyla arkadaşımız, kronik rahatsızlığı olan ve ilaç kullanan bir arkadaşımızdı. B6 gibi kimi vitaminleri alması gerekiyor. Muhtemelen şu an cezaevinde kendisine vitamin de verilmiyor olabilir. Sağlık sorunları derinleşmeden arkadaşımızın bu taleplerine barış girişimiyle cevap verilsin. Bunun için atılacak ilk adım tecridin kırılmasıdır.”

HAKKARİLİ SEÇİLMİŞ KADINLAR: GÜVEN’LE DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM

Hakkarili seçilmiş kadınlar da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününü açlık greviyle karşılayan Leyla Güven'in durumuna dikkat çekti.

Yüksekova Belediye Eş Başkanı Adile Kozay, “24 Haziran seçimlerinde yüksek bir oy alan Leyla Güven şu an tutuklu ve açlık grevinde. Daha önce Hakkari Milletvekili Selma Irmak tutuklanmıştı. Hükümet, Hakkari kadınlarının iradesini tanımıyor. Bunun için saldırıları yoğun oluyor” dedi.

KADININ ÖNCÜ ROLÜ

Hakkari İl Genel Meclisi Başkanı Gülizar İliş ise, “Bize yönelik halen bir tehdit söz konusudur. 'Seçseniz de biz yine kayyum atarız' tehdidi var ortada. Selma Irmak kentin kadın iradesi olarak seçildi ve çok yoğun bir ilgiyle sahiplenildi. Buna tahammül edemeyenler onu tutukladı. Şimdi de aynı şekilde sahiplenilen Leyla Güven de rehin olarak cezaevinde tutuluyor. Burada dikkat çekilmesi gereken bir ilin ya da kadının iradesine saldırıdan çok kadının bu coğrafyada ortaya çıkardığı öncülük rolüdür. Kadının öncü olduğu toplumlarda iktidarların dayatmalarına karşı boyun eğilmez, buna karşı çıkılır. Devlet bunu bildiği için bu iradeye saldırıyor” şeklinde konuştu.

'GÜVEN ŞİDDETE KARŞI DİRENİYOR'

DBP Yüksekova İlçe Eş Başkanı Öznur Evin de, hükümetin on binlerce kadının oyuyla seçilen Leyla Güven'i cezaevinde tutması ile kadına olan düşmanca politikaları gözler önüne serdiğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş'ın avukatı: Hamle dedikleri İstinaftaki dosyayı onamak

SONRAKİ HABER

Hollanda’nın cihadistlere gönderdiği malzemeler savaşta kullanılmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...