25 Kasım 2018 05:47
Son Güncellenme Tarihi: 26 Kasım 2018 11:01

Dünyanın dört bir yanında kadınlar alanlara çıktı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde kadınlar dünyanın her yerinde sokağa çıktı; taleplerini dile getirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiye gibi dünyanın birçok ülkesinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde kadınlar isyanlarıyla, coşkularıyla, umutları ve talepleriyle sokaklara çıktı.

Dünyanın her yerinde yaşamlarını zora sokan şiddetin, eşitsizliğin, sömürünün karşısında seslerini ve taleplerini duyurmak için kadınlar buluşma alanlarında bir araya geldi. İşte ülke ülke 25 Kasım eylemleri...

FRANSA

Fransa'da başta Paris olmak üzere birçok Fransız şehrinde ‘kadına yönelik suç işleyenler cezasız kalmasın'’ sloganıyla binlerce kadın sokaklara çıktı. #MeToo hareketinden etkilenen #NousToutes hareketi Eylül ayında kadın örgütleri tarafından oluşturuldu. nouvelobs.com'un aktardığı bilgiye göre Paris'te 30 bin, Fransa toplamında da 50 bin kişi sokaklardaydı. Kadın örgütlerinin başlattığı bu harekete sendikalardan da destek geldi.

Kadınların talepleri, şiddetle mücadele için yeterli bütçenin ayrılması, işlenen suçların cezasız kalmaması, eşit ücret, cinsiyet eşitliği oldu.

Fransa'da 2016'da 123 kadın eşi ya da eski eşi tarafından öldürüldü, 2017 verilerine göre ise 220 bin kadın şiddete maruz kaldı. Ayrıca her gün 250 kadın tecavüze uğruyor.

Le Monde Gazetesi'nin verdiği anketler bilgilerine göre, Fransa'da iş yerlerinde kadın çalışanların çok büyük bir bölümü cinsiyetçi söylemlere maruz kalıyor, cinsel tacize ve hatta tecavüze uğruyor.

ALMANYA

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla Almanya'nın birçok şehrinde bir haftaya yayılan etkinlikler ve protesto gösterileri yapıldı. Almanya Köln’de de kadına yönelik şiddetle ilgili rakamların yüksekliğine ve rakamların yüksekliği karşısında alınan önlemlerin yetersizliğine dikkat çekilen etkinliklerde, ırkçılık ve cinsiyetçilik de protesto edildi.

Köln, Essen, Berlin, Münih gibi şehirlerde yapılan etkinliklerde, kadın örgütleri ve kadın yardım kuruluşları şiddete uğrayan kadın sayısının kayıtlara geçenden çok daha fazla olduğunu belirterek hala şiddet olaylarını bireysel sorun olarak görüp suç duyurusunda bulunmayan çok sayıda kadın olduğunu dile getirdiler. Eylemlerde kadın sığınma evlerine ilişkin sorunların çözülmesi, kürtaj yasasının kadınların lehine düzenlenmesi, göçmen kadınların eşlerinden bağımsız olarak oturma ve çalışma hakkı, ırkçılık ve cinsiyetçiliğin son bulmasına ilişkin talepler yer aldı.

Federal Gençlik Aile Kadın ve Yaşlılar Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre 2017 yılında 113 bin 965 kadın eşi, eski eşi ya da partneri tarafından şiddete uğradığı için suç duyurusunda bulundu. 147 kadın eşi veya eski eşi tarafından öldürüldü.

İSVİÇRE

İsviçre’de binlerce kadın şiddete ‘hayır’ dedi. Bir sonraki adım 14 Haziran 2019 kadın grevi. 24 Kasım’da Fransızca konuşulan kantonlarda bir araya gelen binlerce kadın ve erkek cinsiyetçiliğe ve şiddete karşı birlikte yürüyüş düzenledi. Kadınlar “İş yerinde, okullarda, veya evde ve kamusal alanlarda cinsiyetçiliği ve şiddeti reddediyoruz. Çünkü biz kadınlar hakaret, tehdit, taciz, tecavüz ve kadın cinayetleri olmayan özgür bir toplum istiyoruz, bunun için yürüyoruz” açıklamasında bulundu.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle İsviçre’nin Fransızca konuşulan kantonlarında kadınlar sokaklara çıktı, şiddete, cinsiyetçiliğe karşı taleplerini haykırdı. Lozan, Cenevre, Fribourg ve Neuchatel’de binlerce kadın ve erkek cinsiyetçiliğe, tacize, tecavüze ve kadın cinayetlerine ‘hayır’ dedi. Kadınlar sloganlarla, çeşitli etkinliklerle uluslararası mücadele gününde baskı ve şiddete karşı “Hep birlikteyiz” (#NousToutes) dedi.

Cenevre’deki eylem saat 15.30’da Uni-Mail’de yürüyüşçülerin toplanmasıyla başladı. Dans grubunun çeşitli gösterileriyle harekete geçen kitle, dövizleriyle pankartlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Cenevre Alhambra önünde son bulan yürüyüş ve mitingin ardından Alhambra salonunda ‘Feminizm bugün nasıl düşünmeli?​’ konulu panel düzenlendi.

LOZAN’DA 5000 KİŞİ

Lozan’da 24 Kasım Cumartesi akşamı yürüyüş için Place de la Riponne’da bir araya gelen binlerce kadın ve erkek cinsiyetçiliğe ve şiddete “hayır” dedi.

Place de la Riponne’da birçok yerli ve göçmen kadın örgütlerinin inisiyatifi ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle yürüyüş ve miting düzenlendi. Buradaki konuşmalarda da, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılık, şiddet protesto edilirken, tacize, tecavüze, kadın cinayetlerine ‘Yeter artık’ denilerek, ‘Özgür bir toplumda yaşamak istiyoruz’ ifadelerine yer verildi. Yürüyüşe yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Kadınlar, taleplerinin yazılı olduğu pankart ve dövizleriyle 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’ne dikkat çekti. Kadınlar bir sonraki adımlarının 14 Haziran 2019’da yapılacak kadın grevi olduğunu belirtti. Kadınlara yönelik her türlü hakaret, şiddet, taciz ve tecavüzün son bulmasını isteyen kadınlar, 14 Haziran 2019 da buluşacaklarını belirtti.

FRİBOURG’DA YÜZLERCE KADIN

Fribourg’da yüzlerce kadın “Sokağı alalım, haklarımızı geri alalım” sloganıyla saat 17.00’da l’Espace Jean Tinguely/Niki St-Phalle önünde buluşarak, 17.30’da yürüyüşe geçti. Kadınlar havanın kararmasıyla büyük mumlar yaktı.

Neuchatel Kantonu’nda yapılan gece yürüyüşüne de 250 kişi katıldı. Saat 17.00’da Neuchatel Place Pury’de bir araya gelen kadınlar ‘Sokak evimiz gibidir’ yazılı dövizleri ile 17.15’de sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdi.

NORVEÇ

25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Gününde Norveç’in başkenti Oslo’da eylem yapıldı. Oslo merkezindeki Jernbanetorget alanında bir araya gelen ve meşalelerle Meclis önüne yürüyen kadınlar taleplerini dile getirdi. Kadınlar, ‘Tecavüzü durdur’, ‘Saldırganı yargıla’, ‘Barış, özgürlük ve yasal güvence istiyoruz’ pankartlarını taşıdı. 

Toplam 22 kadın örgütü, siyasi parti ve sendikanın destek verdiği eylem boyunca, ‘Şiddete ve tecavüze karşı mücadele et’, ‘Güvenli sokak-güvenli ev’, ‘Ne istiyoruz? Yasal güvence; Ne zaman istiyoruz? Şimdi’ sloganları attı.

Meclise binasına doğru gidildiği sırada yol kenarında ellerinde “yabancılar dışarı” dövizi taşıyan ve provokasyon yapmaya çalışan üç kişiye karşı, kadınlar güçlü bir şekilde, “Sokaklarımızda ırkçılara yer yok” sloganı attı. Konuşmalarda, BM Kadın Komisyonu’nun, Norveçli yetkilileri, kadına yönelik şiddetle ilgili yetersiz önleyici çalışmalardan dolayı eleştirildiği belirtilerek, Norveç’te yılda yaklaşık bin 500 tecavüz bildiriminde bulunulduğu söylendi. Bunlardan sadece yarısının araştırıldığı, savcılığın incelenen vakalardan sadece üçte biri için dava açtığı ve davalarda yüzde 10’un altındaki kişilerin ceza aldığı belirtildi. Konuşmaların devamında, çok sayıda kadının da, kendilerine inanılmadıkları korkusu nedeniyle, tecavüz olayını bildirmediğine vurgu yapıldı. Son yıllarda mahkemelerde avukat ve yargıçların tecavüz kurbanlarını kınadıklarına dikkat çeken konuşmacılar, failleri mazur gören birçok dava görüldüğünü de vurguladı.

Konuşmalardan sonra kadınlar yasal güvence taleplerini içeren bildirileri, Sağ Parti Milletvekili Tone W. Trøen’e teslim etti. Trøen talepleri meclise ileteceğini söyledi. Bildiride yer alan talepler ise şöyle sıralandı:

■ Norveç yasaları, tecavüzü, uluslararası sözleşmelerin gerektirdiği şekilde tanımlamalıdır: Rızası olmayan seks tecavüzdür.

■ Yargı sistemi gözden geçirilerek değiştirilmeli. Böylece tecavüzcünün cezalandırılması ve kadın ve çocuğun yasal koruma alması.

■ Meclis, her düzeyde daha fazla araştırmacı ve yetkinlik için daha fazla para ayırmak zorunda.

■ Bütün belediyeler saldırıya maruz kalanlara daha  iyi bir yardım sunmalıdır.

■ Cinsel ilişkiden önce tecavüz ve rıza ile ilgili farkındalık  kampanyası yürütülmeli.

■ Askeri gücün, çatışma alanlarnda  kadın ve çocuklara müdahale etmelerine son vermeleri.

■ Savaş durumunda, tecavüz suçlıları savaş suçluları olarak cezalandırılmalıdır.

■ Tecavüzden sonra hamilelik sırasında kürtaj küresel bir hak haline gelmeli.

İSPANYA

İspanya’da binlerce kadın, İspanya'nın başkenti Madrid sokaklarında, kadına yönelik şiddete son verilmesi çağrısında bulunmak için yürüyüş yaptı. 25 Kasım Kadına Karşı Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele ve Dayanışma Günü için yapılan eylemde kadınlar “Daha az değil, özgür olmak istiyoruz" sloganıyla sokaklardaydı. İspanya’nın diğer şehirlerinde de benzer protestolar vardı. Bir grup kadın ise dayanışma vesilesiyle gösteri düzenledi.

İTALYA

İtalyalı kadınlar bu yıl kadına yönelik şiddete karşı yapılan gösterilerde ‘Pillon yasa taslağı’nı protesto etti. Deutsche Welle’nin haberine göre, İtalyan Parlementosu’nda sıkça tartışılan taslak, ismini aşırı sağcı Lega Parti senatörü Simone Pillon tarafından alıyor. Geçmesi halinde aile yasasını kökten değiştirilmesinin önünü açacak yasa taslağının ana maddelerinden biri boşanmalarda arabuluculuğu zorunlu kılması. ‘Aile tartışmalarının mahkemeye ulaşmadan çözümü’ diye sunulan bu madde aslında kadınların yıllar içinde kazandığı haklarının bir çırpıda silinmesini kolaylaştıracak. Taslağı eleştirenlere göre, eğer kabul edilirse, kadınlar şiddet gördükleri ilişkileri bitiremeyecek ve şiddeti rapor etmede, çocuklarının velayetini almada bile zorluk yaşayacak.

Yasa tasarısının altında bilimsel ve yasal olmayan iki görüş var: ‘Kanıtlanana’ kadar kadınların yaşadıkları şiddetle ilgili yalan söyledikleri ve bir ebeveynin çocukları diğer ebeveynden uzaklaştırması, soğutması ve bu yüzden çocukların o ebeveyni reddetmesi. Bu hem şiddet gören eşi, hem de çocukların korunmasını zorlaştıracak bir düşünce. Ulusal İstatistik Kurumu'na göre 2014'ten beri yaklaşık 7 milyon İtalyan kadın şiddete maruz kalırken, yüzde 78'i bunu rapor etmemiş ya da yardım aramamış. Ekonomik eşitsizlik de kadınların şiddet gördükleri ilişkide kalmasına sebep olan etmenlerden biri. Çocukların velayetini alsalar bile, onlara diğer eşle aynı yaşam standartlarını sağlayamayacaklar.

Kasım ayı ortalarında kadın örgütleri, psikologlar, hukukçular başta olmak üzere binlerce kişi bu yasa tasarısına karşı 60 şehirde eylem yapmıştı. BM'den de eleştiri alan yasa tasarısı, aile içi şiddet sorunun görmezden geliyor ve arabuluculuk önerisiyle İstanbul Anlaşması’yla çakışıyor.

YUNANİSTAN

Yunanistan’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele ve Dayanışma Günü için kadınlar ülkelerinde yaşanan istismar ve şiddete karşı kadınlar sokaklara çıktı. Atina’nın merkezinde yapılan eylemlerin ana sloganı ise ‘sesini yükselt’ idi.

Yapılan bu eylemler aynı zamanda istismara uğrayıp destek arayan ve şiddete son vermek için mücadele eden kadınların Yunan yetkililerine ilettiği bir mesaj olarak adlandırıldı.

NEPAL

Nepal'de, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararsı Mücadele ve Dayanışma Günü için ülke genelinde ‘Cinsiyete dayalı şiddet ve istismar; Kabul edilemez!’ temasıyla bir dizi program düzenleniyor. Nepal'in bu yılki etkinliğinde Birleşmiş Milletler'in teması olan "Orange the World: #HearMeToo" hashtag'leri gündemde.

İRLANDA

İrlanda'da kadınlar, erkekler ile birlikte 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü için 24 Kasım günü Cork Adliyesi'nde cinsel taciz ve şiddet mağdurlarıyla dayanışma için bir araya geldi. “İpleri eline almasına izin verme” şiarıyla bir araya gelen kadınlar turuncu balonlar ile şiddetin tüm mağdurlarına destek oluyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Meteoroloji sise karşı uyardı

SONRAKİ HABER

Ermeni soykırımı İzlanda Parlamentosu'nun gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...