24 Kasım 2018 16:52

Basel’de ırkçı gösteri engellendi

İsviçre Basel'de ırkçı grupların gösterisi, anti-faşistler tarafından engellendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birleşmiş Milletler Göçmen Paktı’nı ve göçmenliği protesto adı altında İsviçre Basel’de gösteri yapmaya çalışan PNOS (İsviçre Ulusal Doğrultu Partisi)  adlı Neonazi örgüt, anti-faşistlerin ve kitle örgütlerinin karşı gösterisiyle engellendi.

Irkçıların Fuar Alanı’nda (Messeplatz) gösteri yapmalarına izin verilirken, karşı gösteri için başvuran SP’nin gençlik örgütü JUSO’ya, daha uzak bir yerde protesto gösterisi için izin verildi.

Irkçı gruba gösteri yaptırmayacaklarını ilan eden anti-faşistler, ırkçıların gösteri yapacağı alana yığılarak işgal etti. Polisin korumasında alana gelen ve sayıları 30’u bulmayan ırkçı grup polis çemberiyle koruma altına alındı. Polis yer yer grubu protesto etmek için alana gelenlere coplarla da saldırdı. Yaklaşık 2500 kişinin katıldığı karşı gösteriyle, ırkçı-faşist grubun yürüyüşü engellendi.

24 Kasım’da gösteri yapacağını ilan eden PNOS’un ilan ettiği gösteri takviminde Almanya’dan da konuşmacılar yer alıyordu. Bunların arasında Münich şehir meclisi üyesi Karl Richter de yer alıyordu. Richter, Andres Bereivik’in Norveç’te gerçekleştirdiği katliamı övmüş, Hitler selamı verdiği gerekçesiyle de para cezasına çarptırılmıştı. 

Almanya’da orta çıkan Pegida, AfD gibi örgütlenme ve hareketlerin yarattığı etkiyi kullanmaya çalışarak İsviçre’de yayılmayı hedefleyen PNOS ve diğer ırkçı-faşist örgütlenmeler, İsviçre resmi makamlar tarafından korunmakta ve kayıtlara da kontrol altında gruplar olarak geçilmektedir.

2003 yılından beridir İsviçre’de örgütlenme çabası içerisinde olan ırkçı örgüt PNOS, seyrek olsa da sokak gösterilerine de yöneliyor. Daha önce de İsviçre’nin kuruluş günü kabul edilen 1 Ağustos’ta yapılan kutlamalarda yüzünü gösteren örgüt, bu yıl içerisinde farklı kantonlarda eylemler yapmaya çalıştı. Gizli toplantılar ve konserlerle taraftar toplamaya çalışan PNOS, ‘Blood and Honour’ adlı ırkçı-faşist ağ üzerinden uluslar arası iletişimini sürdürüyor. (Basel/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şili'de Mapuçeler adalet için ayakta

SONRAKİ HABER

Dünya kadınları şiddete karşı ayakta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...