24 Kasım 2018 16:38

Şili'de Mapuçeler adalet için ayakta

Şili'de yerli Mapuçe halkı, polisin 24 yaşındaki Mapuçe bir gencin öldürmesinin ardından ayağa kalktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Latin Amerika ülkelerinden Şili'de yerli Mapuçe halkı, polisin 24 yaşındaki Mapuçe bir gencin öldürülmesini protesto etmek ve faillerin adalet karşısına çıkarılması için ayağa kalktı.

Polis, gencin yanlışlıkla öldürüldüğünü kabul ederken Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera'nın olayı soruşturmak için özel bir savcı görevlendireceği sözü vermesi Mapuçeleri yatıştırmaya yetmedi. El Mostador gazetesine göre gencin öldürülmesinden sonra Mapuçelerin yaşadıkları bölgelerde polis ve özel güvenlik güçlerini protesto etmek amacıyla 101 gösteri ve saldırı gerçekleşti.

BİR GENÇ YAŞAMINI YİTİRDİ

Çatışmaları ateşleyen olay La Araucania bölgesindeki Biobio yerleşim biriminde yaşandı. 24 yaşındaki Camilo Catrillance, 15 yaşındaki bir Mapuçe çocukla birlikte annesinin evine traktörle giderken kavşakta polislerin silahlı saldırısına uğradı. Kafasının arkasından vurulan genç hastanede yaşamını yitirdi.

Bio Bio Radyosu, 15 yaşındaki M.P.C.'nin polisteki sorgusunu ele geçirerek yayınladı. M.P.C. sorgusunda çalıların arkasından çıkan 3 polisin her hangi bir uyarıda bulunmadan kendilerine doğru bir el ateş ettiğini ve kafasından yaralanan Catrillance'nın traktörün şoför mahaline yığıldığını, polislerin kendisini yere yatırarak uzi marka silahların kabzalarıyla vurduktan sonra ellerini ve ayaklarını kelepçeleyerek polis istasyonuna götürdüklerini söylüyor.

HASTANEYE GEÇ GÖTÜRMEK İÇİN YOLU UZATMIŞLAR

M.P.C, ayrıca polislerin Catrillance'yı hastaneye geç götürmek için yolu uzattıklarını da belirtiyor. Şili medyasında yer alan haberlerde Catrillance'ye ateş eden polisin bir eliyle ateş ederken diğer eliyle olayı kameraya kaydettiği, daha sonra kameradaki hafıza kartını çıkararak imha ettiği belirtildi. Söz konusu polis ve operasyona katılan 3 polisin açığa alındığı ve haklarında soruşturma başladığı da medyada çıkan bilgiler arasında. 

‘UYARIDA BULUNMAKSIZIN ATEŞ ETTİLER’

Jorge Calbucura, Mid Sweden University'de Sosyoloji doçenti olarak görev yapıyor. Kendisi de bir Mapuçe olan Calbucura, Evrensel'e son olaylar ve Mapuçe halkının sorunları hakkında açıklamalarda bulundu. Genç bir Mapuçe'nin daha polis şiddetinin kurbanı olduğunu söyleyen Calbucura, ”Comando Jungla (özel güvenlik güçleri) hiç bir neden olmaksızın ve uyarıda bulunmaksızın ateş ettiler. Yapılan yasa dışı olduğu ve herkes tarafından bilindiği için olaya karışan polis ve yerel vali görevden alındı” dedi.

MAPUÇELERİN TALEPLERİ

Catrillance'nın dışında son 20 yıl içinde 12 Mapuçe'nin polis ve askerlerin saldırıları sonucu yaşamını yitirdiğini söyleyen Calbucura, Maupuçelerin sorunları ve talepleri hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Mapuçeler ile devlet arasında on yıllardan beri süren anlaşmazlıklar var. Mapuçeler üç talepte bulunuyor. Anayasada yerli halk olarak kabul edilmelerini talep ediyorlar. İkinci olarak kendi parlamentolarını kurmak üçüncü olarak da özerklik talep ediyorlar. Şili devleti pek çok kez bu talepleri ele alma sözü verdi. Ama her hangi bir ilerleme olmadı. Mapuçeler bu durumu sosyal ve siyasi olarak protesto etti. Şilinin diğer yerlerinde yaşayan halka kıyasla Mapuçelerin sosyo-ekonomik durumları daha kötü. Bu durum özellikle gençlerin tepkilerine yol açıyor. Sosyal adaletin sağlanması talebiyle protesto
eylemleri yapıyorlar.”

‘ACIMASIZCA ŞİDDETE BAŞVURUYORLAR’

İş başında bulunan sağcı hükümetin sorunları ele alıp tartışmak ve barışı sağlamak yerine protestoları şiddetle bastırmaya yöneldiğini söyleyen Calbucura, ”Hükümet Kolombiya ve ABD'de özel olarak eğitilen askerlerden oluşan özel bir komando grubu oluşturdu. Bunlar kontro gerilla eğitiminden geçirildi. Şili'de resmi olarak her hangi bir terör örgütü yok. Bu nedenle de terörizme karşı savaşacak bir özel örgütün örgütlenmesine gerek yok. Ama bu komandoları Mapuçelerin bölgelerine yolladılar. Bunlar Mapuçelere karşı acımasızca şiddete başvuruyor” dedi.

‘ŞİLİ HALKI MAPUÇELERE GİDEREK DAHA FAZLA DESTEK VERİYOR’

Calbucura, talepleri gündeme getiren ve baskılara karşı çıkan 20 civarında Mapuçe liderin cezaevinde tutulduğunu ve terör yasasına muhalefet suçundan yargılandığını belirttikten sonra Şili halkının Mapuçe halkına yönelik yaklaşımdaki değişiklikleri şu ifadelerle dile getirdi: ”Şili halkı giderek Mapuçelere daha fazla hak ve destek veriyor. Son yapılan gösterilere pek çok Şilili katıldı. Mapuçelere yönelik baskı ve katliamlar ters tepiyor. Bu durum hükümeti daha fazla hırçınlaştırıyor. Gösterilere acımasızca saldırıyor. İş başındaki sağcı hükümet, diğer ülkelerdeki sağcı hükümetler gibi eleştiri ve protesto gösterilerine karşı tahammül etmiyor. Bu toplumdaki kutuplaşmaları artırıyor.”

‘YAKLAŞIMIN ARDINDA DEVLET POLİTİKALARI VAR’

Mapuçelere yaklaşımın bir devlet politikası olduğunun altını çizen Calbucura, ”Bundan önce 11 Mapuçe kendisini sol olarak tanıtan hükümetler döneminde katledildi. Bu hükümetlerin devletin politikasını sürdürdüğünü gösteriyor. Irkçı, sömürgeci, baskıcı ve ayrımcı politikalar tüm hükümetler döneminde yürürlükte. Yerli halkın haklarına saygı göstermek istemiyorlar” şeklinde konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

BM Özel Raportörü Melzer'den hükümete OHAL tebriği

SONRAKİ HABER

Basel’de ırkçı gösteri engellendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...