24 Kasım 2018 11:19

2013’ten bugüne en az 108 öğretmen iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

İSİG, '2013 yılı ile 2018 yılının ilk on ayı arasında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden öğretmenler' raporunu açıkladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, öğretmenler günü vesilesiyle yayımladığı raporda 2013 yılı ile 2018 yılının ilk on ayı arasında en az 108 öğretmenin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Yıllara göre iş cinayetlerini sıralayan İSİG Meclisi, 2013 yılında 19, 2014 yılında 18, 2015 yılında 19,  2016 yılında 15, 2017 yılında 20 ve 2018 yılının ilk on ayında 17 öğretmenin çalışırken yaşamını yitirdiğini belirtti. Rapora göre ölen öğretmenlerin 23’ü kadın ve 85’i erkek. Kadın öğretmenlerin ölümü yüzde 21 ve bu oran genel iş cinayetlerinde ölen kadınların üç katı. Raporda ölüm nedenleri ise şu şekilde sıralandı: “Yüzde 40 trafik/servis kazası, yüzde 33 kalp krizi/beyin kanaması ve yüzde 14 intihar ve yüzde 5 şiddet.” Servisler o kadar kötü ki okula geliş - gidişte trafik kazaları oluyor. Özellikle Anadolu şehirlerindeki öğretmenler servis olmadığı için 4 - 5 kişi bir otomobili servis olarak kullanıyorlar. Yine eğitimde uzun çalışma saatleri mevcut. Bir de buna okul dışındaki eğitime hazırlık süreci eklenince aşırı ve yoğun çalışma kalp krizlerini tetikliyor. Gelecekleri ellerinden alınan, ataması yapılmayan öğretmenler intihar ediyor. Şu ana kadar kaç öğretmenin ataması yapılmadığı için yaşamına son verdiğini net olarak bilmiyoruz ancak sendikaların basına yansıyan açıklamalarına göre 50’nin üzerinde. Son olarak öğretmenlere okulda ve okul çevresinde şiddet yaygınlaşıyor. Şiddet nedenli ölümlerde önümüzdeki dönem artış gözükebilir.” Öğretmenlerde yaygın olarak meslek hastalıklarının görüldüğüne dikkat çekilen raporda tebeşir ve sınıf tozuna bağlı olarak astım, bronşit, sinüzit, çeşitli akciğer hastalıkları, cilt hastalıkları, çalışma şekline, ayakta durmaya bağlı olarak fıtık, bel - boyun ağrıları, fiziki deformasyon, eklem ağrıları, varis, topuk dikeni, idrar yolu enfeksiyonları, konuşmaya bağlı olarak faranjit, laranjit, ses teli nodülleri, insan ve çevre iletişimine bağlı olarak salgın ve mikrobik hastalıklar, ruhsal sorunlara bağlı olarak, aşırı yorgunluk, migren, uykusuzluk yaşandığı ifade edildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şiddete uğrayan kadının sığınacak yeri yok

SONRAKİ HABER

‘Çocuğa dua edin’ diyerek tehdit ettiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...