23 Kasım 2018 21:08

Bursa Baro Başkanı: Türkiye AİHM'in Demirtaş kararına uymalı

Bursa Baro Başkanı, Türkiye'nin karara uymaması durumunda Avrupa Konseyi'nin bir dizi yaptırımına maruz kalacağını ifade etti. 

Fotoğraf: HDP

Paylaş

Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun AİHM'in, HDP'nin tutuklu Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili verdiği kararı değerlendirdi, Türkiye'nin karara uymaması durumunda Avrupa Konseyi'nin bir dizi yaptırımına maruz kalacağını ifade etti. 

Altun yazılı yaptığı açıklamada, "Yürürlükteki mevzuat ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerden yola çıkarak AİHM kararlarının uygulanmaması hukuki bir karşılık taşımamaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Yargı kararlarının kişi ya da konu gözetmeksizin uygulanması hukuk devleti ilkesinin gereğidir. Kaldı ki AİHM kararının muhatabının suçluluğu ya da suçsuzluğuna ilişkin olarak ulusal yargı organlarımız işin esasına girip yargılama yaptıktan sonra karar verecektir. Yargı kararlarının yürürlüğe girmesi siyasi otoritenin onayına bağlanamaz." ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE KARARA UYMAZSA NE OLUR?

"Türkiye’nin Selahattin Demirtaş hakkındaki AİHM kararına uymaması halinde kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin bir dizi yaptırımına maruz kalması ve Avrupa Konseyi’nden uzaklaştırılma riski de göz ardı edilemez." diyen Altun şu ifadeleri kullandı:

"Avrupa Konseyi’ni kuran Londra Antlaşması 5 Mayıs 1949’da 10 Avrupa ülkesi tarafından imzalamıştır. AK’ın belkemiğini oluşturan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ise 4 Kasım 1950’de Roma’da imzalanmıştır. Halen 47 üyesi bulunan Avrupa Konseyi, ülkemizin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’yla kurduğu ilk kurumsal bağı temsil etmektedir. Türkiye AK’a, kuruluşundan üç ay sonra, Yunanistan ve İzlanda ile birlikte Ağustos 1949’da davet edilmiş ve bu sebeple de örgütün kurucu üyeleri arasında sayılmıştır. Bu itibarla Türkiye zor bir karar arifesindedir. Ya Avrupalı kalacak ya da Avrupa ile bağlarını kopartacaktır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Avcılar'da kadınlar 25 Kasım'a çağrı yaptı

SONRAKİ HABER

Kadın cinayetinde baronun müdahillik talebine ret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...