23 Kasım 2018 17:02

HDP Bursa: AHİM’nin kararı uygulansın Demirtaş serbest bırakılsın

HDP Bursa İl Örgütü, Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması için Bursa Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

AİHM’nin tutukluluk haline son verilmesi kararı verdiği Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması için HDP Bursa İl Örgütü bugün Bursa Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Bursa Adliyesi önünde yapılan açıklamada konuşan HDP Bursa İl Eş Başkanı Serpil Yıldız: ‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önceki dönem Eş Genel Başkanımız, yoldaşımız Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması yönünde bir karar vermiştir. HDP’li milletvekilleri ve belediye eş başkanlarının siyasi bir rehine olduğu uluslararası bir mahkemenin verdiği karar ile de tescillenmiştir. AİHM kararında, ulusal yargı organlarının muhalefetin liderlerinden biri olan sayın Demirtaş’a, diğer HDP’li vekillere, seçilmiş belediye eş başkanlarına ve genel olarak muhalif seslere yönelik tutumlarında özellikle sert davranıldığına değinmiştir. AİHM’ye göre, Demirtaş’ın hedef olması hakkında yürütülen davaların salt bireysel koşullarından değil, bunun yanında onun siyasi muhalefetin liderlerinden biri olması nedeniyledir. Bu nedenle, AİHM’ye göre tehdit altında olan yalnızca Demirtaş’ın bireysel hak ve özgürlükleri değil tüm demokratik sistemin kendisidir. Bu nedenle AİHM’nin Demirtaş hakkında verdiği karar, cezaevlerindeki bütün tutsak milletvekilleri için emsal niteliğindedir’ dedi.

'AİHM KARARI DERHAL UYGULANSIN'

AİHM kararını açıkladıktan hemen sonra AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından yapılan “karar bizi bağlamaz” açıklaması, Türkiye’nin hem Avrupa Konseyi hem de AİHM nezdindeki yerini siyaseten sarsacak nitelikte olduğunu söyleyen Yıldız: ‘AİHM kararının derhal uygulanması, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası gereğidir ve toplum vicdanı da kararın yerine getirilmesini beklemektedir. Kimsenin yargıya müdahale etme gücü olmamalıdır. Siyaset yapma koşullarının ortadan kaldırılması, siyasetçilerin farklı görüş ve düşüncelerinden ötürü cezaevlerinde tutulması aynı zamanda toplumun sesinin susturulması anlamına gelmektedir. Demokratik siyaset temsilcilerine rehine hukukunun uygulanması toplumu germekte, siyasi ve toplumsal krizi de her geçen daha fazla derinleştirmektedir. Bu hukuk dışı uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir. Yargının bir an evvel Anayasa’nın ve AİHM kararının gereğini yerine getirerek, başta Demirtaş olmak üzere milyonların iradesi olan ve hukuksuzca cezaevlerinde rehin alınan bütün tutsak milletvekillerimizi ve seçilmişleri serbest bırakması gerekmektedir’ dedi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cinsiyetçiliğe ve cinsel şiddete karşı mücadeleye

SONRAKİ HABER

Ermeni kültürü Şişli’de yaşatılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...