23 Kasım 2018 12:35
Son Güncellenme Tarihi: 23 Kasım 2018 13:44

'Yıl başından bu yana Diyarbakır’da 1119 kadın şiddete uğradı'

İnsan Hakları Derneği ve Diyarbakır Barosu kadına yönelik şiddet raporları açıkladı. Bölgede bir yılda 62 kadın hayatını kaybetti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesinin Kadın Komisyonu Bölge illerine dair son bir yılda kadına yönelik yaşanan şiddetle ilgili hazırladığı raporu açıkladı. Erkeklerin kadına yönelik şiddet raporuna göre; son bir yılda 9’u intihar olmak üzere 62 kadın hayatını kaybetti. 19 kadın ise yaralandı. 

İHD Diyarbakır Şubesinde yapılan basın açıklamasını okuyan Kadın Komisyonu Üyesi Derya Yıldırım, kadına yönelik şiddette ciddi bir artışın olduğunu belirterek, nedenini ise kadına şiddete karşı yaptırımcı politikaların uygulanmaması olarak ifade etti.

'YARGIYLA ŞİDDET ARTIYOR'

Yıldırım, “Yargıya intikal eden kadına yönelik şiddet, cinsel taciz ve cinsel saldırı dosyalarında etkili soruşturmaların yürütülmediğine, çok sayıda dosyanın yargı eliyle sürüncemede bırakıldığına, hâlâ kadına yönelik şiddet davalarında erkek failin haksız tahrik, iyi hal indiriminden yararlandırıldığına tanıklık etmekteyiz" diyen Yıldırım devletin ve yargının şiddeti ödüllendirdiğine dikkat çekti. Yıldırım "Mevcut durumun önüne geçmek bir yana yeni şiddet, cinayet ve tecavüze teşvik niteliğinde kararlarla erkek vahşeti her geçen gün artmaktadır” dedi.

‘ŞİDDET SONLANANA DEK MÜCADELE EDECEĞİZ’

Kadınların zor dönemden geçtiğini belirten Yıldırım, “Dünyada ve ülkemizde büyük altüst oluşların yaşandığı, ataerkil devletlerin tarih sahnesinde birbirlerine karşı tekrar üstünlük kurmak adına milyonlarca insanın katliamlara ve sürgünlere maruz bırakıldığı, kadınların ve çocukların tecavüze uğradığı, mülteci olarak yerinden edilen binlerce insanın olduğu ve göçmeye maruz bırakıldığı karanlık günlerdir. Biz insan hakları savunucusu kadınlar, kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcı politikalar sonlanana dek mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” diye konuştu.

BÖLGE’DE ŞİDDET RAKAMLARI

2017-2018 arasında kadına yönelik şiddet raporunu açıklayan İHD Kadın Komisyonu Üyesi, Yüksel Aslan Acer ise Bölge’de aile içi ve toplumsal alanda gerçekleşen kadına yönelik erkek şiddeti sonucu, Antep’te,12, Diyarbakır’da 8, Maraş’ta 9, Batman’da 4, Iğdır’da 4, Adıyaman’da 3, Mardin’de 3, Urfa’da 3, Kars’ta 2, Van’da 1, Malatya’da 1, Elazığ’da 1, Muş’ta 1, Ardahan’da 1 olmak üzere  53 kadının hayatını kaybettiğini söyledi.

Raporda şiddet verileri nedenleri şu şekilde açıklandı: Öldürülen 53 kadından 27’si ateşli silahlarla, 10’u kesici ve delici silahlarla, 4 kadın darbedilerek ve 2 kadın tespit edilemeyen bir şekilde hayatını kaybederken, 4 kadın ateşli silah sonucu 5 kadın kesici silahlar ve 10 kadın darbedilerek yaralandı. Kamusal alanda erkek şiddeti sonucu  2 kadın ateşli silahlarla, 4 kadın kesici delici silahlarla 2 kadın darbedilerek, 2 kadın tespit edilemeyen bir şekilde hayatını kaybetti. Raporda ayrıca 9 kadının ise intihar sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

‘YIL BAŞINDAN BU YANA DİYARBAKIR’DA 1119 KADIN ŞİDDETE UĞRADI’

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü dolayısıyla adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Kadınlar adına basın açıklamasını Av. Gamze Yalçın gerçekleştirdi. Türkiye’de 6284 sayılı kanunun kadınlara yönelik şiddeti önleme de önemli bir mekanizmalardan biri olduğunu ancak adli ve idari mercilerinin uygulamada isteksiz davrandığını dile getiren Yalçın, 2018 yılında Diyarbakır Barosuna 1119 kadının şiddet şikayeti ile başvurduğunu açıkladı.

Başvuran kadınların 606’sı fiziksel şiddete, 630’u sözlü şiddete, 609’u duygusal şiddete, 600’ü ekonomik şiddete, 272’si kültürel şiddete, 505’i tehdide ve 245’i cinsel şiddete maruz kaldığını beyan etti.

"Bu tablo bile tek başına kadına yönelik şiddetin ulaşmış olduğu vahim boyutları göstermektedir" diyen Yalçın “Kadına yönelik şiddetin hız kesmeden devam ettiği Türkiye’de biz kadınlar, kadına yönelik şiddetin politik olduğunu vurguluyor, şiddetin ortadan kaldırıldığı bir dünya yaratabilme gücüne sahip olduğumuzu biliyoruz ve şiddet karşısında susmuyoruz. Bu nedenle kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için her alanda mücadele edeceğimizi bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

'ARABULUCUK UYGULAMASI TEKLİFİ KABUL EDİLEMEZ'

Bursa Barosu üyeleri de 25 Kasım öncesinde açıklama yaptı. Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, "Türkiye’de yaşamının herhangi bir döneminde eşi veya eski eşi tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılan kadınların oranı yüzde 39.3, yaşadıkları şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranı ise yüzde 48.5’dir. Ülkemizdeki istatistiki verilerin yeterince sağlıklı tutulamadığı gerçeğinin yanı sıra şiddeti bildirmeyenlerin oranının yüksekliği karşısında bilinenin de üzerinde kadının şiddete maruz kaldığı açıktır" dedi. 

Dünya Ekonomik Forumunun 2017 yılı verilerini aktaran Altun'a göre "Türkiye kadın-erkek eşitliğinin sağlanması bakımından, küresel cinsiyet eşitliği puanlamasında 141 ülke içerisinde 131. sırada yer almıştır. Uluslararası sözleşmelere, yasal düzenlemelere rağmen şiddetin önüne geçilememesi sorunun yasadan değil kamusal ve toplumsal zihin yapısının değişmemesinden kaynaklandığı açıktır’ dedi.

"Gündeme getirilen aile hukuku ve kadına yönelik şiddet konusunda uzlaşma ve arabuluculuk uygulaması teklifi kabul edilemez, hukuken mümkün de değildir" diyen Altun "İlk imzacısı olduğumuz ve 2014 yılında onaylayan ülkeler bakımından yürürlüğe girmiş olan İstanbul Sözleşmesi ile açıkça yasaklanmış olduğundan, arabuluculuk veya uzlaşma düşüncesinin kabulü halinde, uluslararası sözleşmenin ihlaline yol açacaktır" dedi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Afganistan'da camiye intihar saldırısı

SONRAKİ HABER

Hayvan hakları özgürlük mücadelesinin bir parçası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...