23 Kasım 2018 10:41

Öğretmenler ‘Ekonomik olarak daha iyi iş bulursam bırakabilirim’ diyor

Eğitim Sen’in 24 Kasım öncesi yaptığı ankete göre öğretmenlerin yüzde 70’i ekonomik olarak daha iyi bir iş bulursa mesleği bırakabileceğini söylüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eğitim Sen 24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında gerçekleştirdiği “Öğretmenlerin Mesleki ve Ekonomik Sorunlarına Bakış Anketi”nin sonuçlarını açıkladı. Sendika genel merkezinde gerçekleştirilen basın toplantısında anket sonuçlarını açıklayan Eğitim Sen Genel Başkanı  Feray Aytekin Aydoğan, “Her 24 Kasım’da tekrarlanan göstermelik kutlamalar, hamasi nutuklar değil, sorunlarımıza kalıcı çözümler üretilmesini, öğretmeniyle, öğrencisi ve velisiyle herkesin memnun olacağı bir eğitim sisteminin oluşturulmasını istiyoruz” dedi.

ÖĞRETMENLER YENİ TOPLU SÖZLEŞME İSTİYOR

Eğitim Sen tarafından  30 Ekim-12 Kasım 2018 tarihleri arasında 2 bin 424 öğretmenle yapılan anketin sonuçlarına göre son 10 yıldA öğretmenlerin alım güçleri düşmüş durumda. Aydoğan, yaptıkları anket sonucunda öğretmenlerin yüzde 57'sinin aldıkları maaşın yaptıkları işi karşılamadığını düşündüğünü aktardı. Bu oran, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından son dönemde yaygın istihdam biçimi olarak kabul gören sözleşmeli ve ücretli istihdam ile öğretmen olanlarda daha fazla. Sözleşmeli öğretmenlerin yüzde 68'i, ücretli öğretmenlerin yüzde 81'i maaşlarının yaptıkları ücreti hiç karşılamadığını düşünüyor. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 96'sı 2019'da yapılacak toplu sözleşme dönemini beklemeden, 2018 toplu sözleşme hükümlerinin güncellenmesinden yana görüş bildirmiş.

‘ÖĞRETMENLER İKTİDARIN İHTİYAÇLARINI GÖZETMEYE ZORLANIYOR’

Anket sonuçlarına göre öğretmenlerin yüzde 59’u kendilerini değerli hissetmezken ekonomik koşulları daha iyi olan bir iş teklifi alması haline öğretmenliği bırakmayı düşünebilirim diyen öğretmenlerin oranı yüzde 70. Ayrıca öğretmenlerin yüzde 70'i KHK’ler ile ihraç edilme korkusu yaşadıklarını dile getirmiş. Aydoğan, “Bu durum öğretmenlerin öğrencilerinin ihtiyaçları yerine siyasi iktidarın beklenti ve ihtiyaçlarını gözetmeye zorlandığını da göstermektedir” dedi.

2023 VİZYON BELGESİ KALICI ÇÖZÜM ÜRETEMEZ

Anket sonuçlarına göre öğretmenlerin büyük çoğunluğu MEB'in uyguladığı politikaların öğretmenlerin sorunlarını çözeceğini düşünmüyor. Öğretmenlerin yüzde 76'sı, MEB'in öğretmenlerin eğitim politikalarına katılımını sağlayacağını iddia ettiği “1 Milyon Öğretmen 1 Milyon Fikir” projesiyle eğitim politikalarının oluşturulmasında etkili olduklarını düşünmüyor. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 84'ü ise 2023 Vizyon Belgesi ile kalıcı çözümler üretilemeyeceğini düşünüyor.

ÜCRETLİ VE SÖZLEŞMELİ İSTİHDAM ÖĞRETMENLİĞE TEHDİT

Öğretmenler, MEB tarafından yaygın istihdam biçimi olarak kabul gören sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik hakkında da bakanlık ile aynı fikirde değil. Öğretmenlerin yüzde 94'ü öğretmen istihdamının ücretli, kadrolu ve sözleşmeli olarak ayrılmasını öğretmenlik mesleğinin geleceği açısından bir tehdit olarak görüyor. Ankete katılan sözleşmeli öğretmenlerin tamamının, kadrolu öğretmenlerin ise yüzde 94'ünün bu yönde görüş beyan etmesi Bakanlık ile öğretmenler arasındaki görüş farklılığını gösteriyor. Ayrıca, öğretmenlerin yüzde 79’u Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlık çalışmalarının yapıldığı ifade edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öğretmenlik mesleğinin temel sorunlarına çözüm üretmeyeceğini düşünüyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Öğretmenlerin ek göstergesi 3 bin 600'e çıkarılsın’

SONRAKİ HABER

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov suikastı iddianamesi hazırlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...