23 Kasım 2018 08:28

'Şiddete cezada iyi hal indirimi kaldırılmalı'

Bu hafta içinde iki taciz olayının yaşandığı Çukurova Üniversitesinde kadın öğrenciler yaşadıkları şiddeti ve nedenlerini anlattı.

Fotoğraf: Google Streetview

Paylaş

Ayşe GİRENTE
Berrin Kader DÜZGÖR
Çukurova Üniversitesi

25 Kasım yaklaşırken Çukurova Üniversitesi’nde farklı fakültedeki arkadaşlarımızla bir dizi sohbet gerçekleştirdik ve bir mektup haline getirdik. Çukurova Üniversitesinde bu hafta içinde iki taciz olayı yaşandı. Görüştüğümüz öğrenciler, toplumda egemen olan erkek egemen zihniyet nedeniyle erkeklerin daha güçlü olduklarını düşündükleri için kadınları fiziksel şiddetle bastırmaya çalıştıklarını ve kadının sadece ev işleriyle yükümlü birer varlık olarak görüldüğünü ve caydırıcı cezaların olmayışının bu durumlara da zemin hazırladığını dile getirdi.

‘ATAERKİL TOPLUMDA YAŞIYORUZ’

Fiziksel tacize maruz kalmasa da her gün sözlü tacize uğradıklarını dile getiren kadınlar, "Bunun temelini de aileden gelen eğitim oluşturuyor ve ailenin çocuklara küçük yaşta sevgi, saygıyı aşılaması gerekiyor. Toplumumuz bunu nasıl aşar bilmiyorum ama empatinin olması gereklidir” dedi.

Yaşadığımız toplumu ataerkil olarak değerlendiren öğrenciler ev işlerinin kadınlara yüklenmesi, misafir geldiğinde sadece kadının hizmet etmesini de şiddetin başka bir yönü olarak değerlendirdi. Ev işlerinde erkek kardeşlerinin hiç yardım etmemesini, kadınların eve giriş çıkışının izne bağlı olduğuna da dikkat çekiyorlar. Bu düzenin ev içi yaşamdan başlayarak değiştirilmesi gerektiğini söylüyor kadınlar.

’CAYDIRICI CEZALAR OLMALI VE KADINLAR MÜCADELE ETMEYİ BIRAKMAMALI’

Kadına şiddette kanunların caydırıcı olmadığını, ancak daha keskin ve caydırıcı olması gerektiğini söyleyen kadın öğrenciler var olan kanunlarında ‘ama’sız uygulanması gerektiğine dikkat çekti. ‘İyi hal’ indirimlerinin ortadan kalkması gerektiğini ancak bunlarında tek başına tacizi ve şiddeti engellemeye yetmediğini söyleyen öğrenciler ‘’Çözüm noktasında ise kadınlar her vesileyle bir araya gelmeli ve mücadele etmeli’’ dedi.

‘CEZASIZLIK SUÇU NORMALLEŞTİRİYOR’

Çukurova Üniversitesi’nde son bir yıl içinde yaşanan taciz olaylarına değinen bir başka öğrenci, “Geçtiğimiz hafta yaşanan tacizin ardından şu sonuca vardım. ‘Madem ceza alınmıyor o zaman ben de yapabilirim ‘ diye düşünülüyor. Mesela bir hafta önce yaşanan taciz olayında önlem alınsaydı ve ceza verilseydi tacizin bir daha da yaşanması engellenebilirdi” dedi.

'MEDYA ŞİDDETİN ARTMASINDA ETKEN'

Medyadaki duruma ve bakış açısına değinen başka bir öğrenci ise “Erkek yapar ama kadın yapmaz diye bir algı var. Medyada, dizilerde ‘sert’ erkek görüntüsü var sürekli. Erkekler kadınlara şiddet gösteriyor. Bunlara özenen çocuklar ortaya çıkıyor. Halk arasında normlar şiddete dönüşüyor. Bu şiddetlerin artmasındaki bir etken medya bir yanıyla.’’ dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Suriyelilere maaş bağlanmadı ve çoğunun vatandaşlığı yok’

SONRAKİ HABER

Demokratları ve LGBTİ’leri öldürerek seviye atlanan oyun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...