23 Kasım 2018 09:11

‘Suriyelilere maaş bağlanmadı ve çoğunun vatandaşlığı yok’

İzmir’de ‘Göçmen ve Mültecilerle Psikolojik Dayanışma’ konulu seminer düzenlendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde ‘Göçmen ve Mültecilerle Psikolojik Dayanışma’ konulu seminer düzenlendi. Seminere Psikolog Kübra Yıldırım Zeren konuşmacı olarak katıldı. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) -ASAM çalışanı olan Zeren, kayıp kimlik sürecinden başlayarak danışanların kendilerine daha çok depresyon, kayıp ve yas, kaygı ve konuşma bozukluğu sebebiyle başvurduklarına değindi.

Zeren, "Mülteci çocuklar okullarda dışlanmaları sebebiyle daha çok ASAM'da var olmaya çalışıyorlar, mülteci çocuk işçilere ulaşmakta ise zorluk çekiyoruz. Kapitalist sistemde çalışanın çocuk olmasının ve çalışma şartlarının insanlık dışı olmasının hiçbir önemi yok"  diyerek bu yerlerde siyasal ve hukuki sürecin işletilmesi gerekliliğinin altını çizdi.

Ulaşmakta zorlandıkları taciz ve tecavüze uğrayan, erken yaşta evlendirilen bireylerin olduğunu belirten Zeren, “Bu çocuk ve kadınlar yaşadıklarını çoğunlukla saklıyor, açığa çıkan bir durumda ise bunun kendi istekleriyle olduğunu söyleyip geri çekiliyorlar.  Tehlikede olan ve dayanışma talebiyle gelenler için ise Kadın ve Çocuk Sığınma Evleri aktif bir şekilde varlığını sürdürüyor. Danışan olarak başvurmuş kişilerin büyük bir kısmı ise ya çalışma şartlarından ya da yol parasını karşılayamadıklarından devamlılık sağlayamıyorlar. Bu sebeple ASAM saha çalışmalarını ve etkinlikleri günbegün artıyor” diye konuştu.

‘HAK SAVUNUCULUĞU ROLÜMÜZ VAR’

Zeren, tepki yaratmak adına mülteciler hakkında yanlış bilinenlerin hızla ve kasten yaygınlaştırıldığını söyleyerek şunları ekledi: "Suriyelilere maaş bağlanmadı, üniversiteye sınavsız giremiyorlar ve çoğunluğun vatandaşlığı yok. Zaten çoğunluğunun çalışma izni yok. Çok kötü şartlarda çok az paraya çalıştırılıyorlar. İşte burada gerçeği ve haklarını savunma rolümüz başlıyor" dedi. Katılımcı öğrenciler ASAM için bir gönüllü ekibi oluşturma kararıyla seminerden ayrıldı. (İzmir/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Baha Güngör hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

'Şiddete cezada iyi hal indirimi kaldırılmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa