24 Eylül 2012 05:03

Güzel bir dünya için...

Nurhak’ta yaşamını yitiren ‘68 hareketi gençlik önderlerinden Kadir Manga’nın ablası Hamide Balkan, Manga ve arkadaşlarının güzel bir dünya için mücadele ettiklerini vurguladı. Balkan, Manga’nın o dönemde kullandığı kalemleri de 12 Eylül utanç müzesine bağışladı.Nurhak’ta girdiği ç

Güzel bir dünya için...
Paylaş
Birkan Bulut

Nurhak’ta girdiği çatışmada sonucu yaşamanı yitiren, ‘68 gençlik hareketi ve THKO önderlerinden Kadir Manga’nın ablası Hamide Balkan, Kadir Manga’nın Namık Kemal Lisesinden mezun olduğunu, sürekli politika tartıştıklarını söylüyor. Hamide Balkan, “Ancak ne THKO’yu ne de Kadir’in neler yaptığını biliyorduk. Bir keresinde eniştesi gazete satarken görmüştü. Sorduğumuzda kötü bir şey yapmadığını söylemişti. Bir gün de yüklü miktarda parayla geldi eve. Korktum parayı görünce. Sorduğumda gazete parası olduğunu, geri götüreceğini söyledi. Yeğenleriyle çok iyi anlaşırdı. Onlara sürekli daha güzel bir dünyada yaşayacaklarını, memleketi kurtaracaklarını söylerdi” diyor.

ERZURUM’A VE ARDINDAN FİLİSTİN’E…

Altı kardeş olduklarını söyleyen Balkan, “Yoksul bir aileydik. Annemiz erken ölünce ve babam işsiz kalınca abilerim eve baktı. Abilerimden biri Erzurum’da öğretmendi. Fakat sağ görüşlü olduğu için Kadir’le çok ilgilenmedi. Erzurum’da yaptıklarını, sonraları hep başkalarından öğrendik. Öğrendikten sonra daha çok gazete almaya ve televizyon izlemeye başladım. Filistin’den döndüklerinde Diyarbakır’da yakalanmışlar. Öğrenince hemen Diyarbakır’a gittik. Bize görünce “Niye geldiniz? Eniştem devlet memuru. Buraya geldiği için onu işten atarlar” dedi. Sonrasında müdür çağırdı eşimi. Kadir’in dediği gibi işin ucunun ona dokunacağını, gelmesinin yanlış oluğunu söyledi. Eşim de, Kadir’in oğlu sayıldığını ve gelmekten pişman olmadığını söyledi” dedi.

HABERİ ALINCA YIKILDIK

Manga’nın Nurhak’ta yaşamını yitirdiği haberini aldıkları zaman yıkıldıklarını dile getiren Balkan, “En küçük kardeşimizdi o bizim. Cenazesini almaya babam gitti. Arkadaşları cenazeye geldiler ve Kadir’in, namaz kılınmasını istemediğini söylediler. Tabutuna bayrak koymak istediler. Buna karşı çıkan imam, ‘Kadir benim oğlum sayılır’ dedi ve cenaze namazını kıldırdı. Sonrasında imamı başka köye sürdüler” dedi. Anılarını öğrenmek için Deniz Gezmiş’i ziyaret ettiğini söyleyen Hamide Balkan, “İçeri girebilmek için ‘Deniz’in halasıyım’ dedim. Hâlâ gözümün önünde. Ayağında zincirler vardı. Ağlamaya başladım. Deniz ağlamamam gerektiğini, bu yola kendi istekleriyle girdiklerini ve Kadir’e bunu yapanların yanına kâr kalmayacağını söyledi. Çok genç öldü. Onlar güzel bir dünya için mücadele ettiler. Kürt, Türk ayrımı olmasın istediler. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Muş'taki çatışmada karakol komutanı yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Japonya geri adım mı atıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...