22 Kasım 2018 14:32
Son Güncellenme Tarihi: 22 Kasım 2018 16:30

Mardin ve Diyarbakır'da KHK’lerin yıl dönümünde açıklama

Mardin ve Diyarbakır'da KHK’lerin yıl dönümünde yapılan basın açıklamasında 'KHK’ler gidecek biz kalacağız, geri döneceğiz' dendi.

Fotoğraf: KESK Mardin Şubeler Platformu

Paylaş

Diyarbakır’da Tüm Bel-Sen 2 yıl önce OHAL döneminde yayımlanan 677 sayılı KHK’nin yıl dönümüne ilişkin basın açıklaması yaptı. KHK ile birçok emekçinin işinden olduğu belirtilen açıklamada, 2 yıla rağmen emekçiler hakkında kesinleşmiş cezanın olmadığı dile getirildi.

2 yıl önce yayımlanan 677 sayılı KHK ile yerel yönetimlerde çalışanların ihraç edilmesinin 2. yıl dönümü dolayısıyla Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Ofis semtinde bulunan AZC Plaza önünde basın açıklaması yaptı.

BİRÇOK EMEKÇİ İŞİNDEN OLDU

Açıklamayı yapan Tüm Bel Sen Kadın Sekreteri Bahar Yıldırım, iktidarın iki yıl önce yayınladığı 677 sayılı KHK ile seçimle alamadığı belediyeleri kayyımla alarak

Özellikle bölgedeki emekçilerin ve sendikaların hedef alındığını ifade etti. Yıldırım, “677 sayılı KHK  ile KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen, BES ve DİSK Genel-İş üye ve yöneticilerine ilk yönelim olmuş ve arkadaşlarımız hukuksuz bir biçimde işten atılmıştır. Sadece KHK’lerle  değil sözleşme fesihleri, hizmet alımlarına yönelik sözde güvenlik soruşturmaları ile birçok arkadaşımız hukuksuz bir biçimde işinden edilmiştir” dedi.

2 YILA RAĞMEN KESİNLEŞMİŞ CEZA YOK

Bölge illerinde yaşanan bu durumu AKP’nin belediyesini alamadığı illerde kayyımlar üzerinden özellikle emekçileri hedef seçtiğini ifade eden Yıldırım, şunları söyledi: “İlk KHK’lerin yayımlandığı günden bugüne kadar iki yıl geçmiş olmasına rağmen haklarında herhangi bir kesinleşmiş ceza olmamasına rağmen arkadaşlarımız halen oluşturulmuş olan OHAL komisyonunun kararını beklemekte, hakkında karar verilenler ise komisyonca başvuruları reddedilerek sonuçlandırılmıştır. Ret gerekçelerinde ortaya konan nedenlerin hiç biri hukuki değildir” dedi.

MÜCADELELERİ SÜRECEK

Yıldırım, son olarak “Emek ve demokrasi mücadelemizi hedef alan her türlü baskı ve engelleyici politikalara karşı bugün burada olduğu gibi yarın da ve her alanda örgütlü gücümüzle karşı duracağımızı, fiili-meşru mücadelemizi yürüteceğimizi tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)


'GERİ DÖNECEĞİZ'

Mardin KESK Şubeler Platformu tarafından 22 Kasım 2016 tarihinde yayınlanan KHK’lerin yıl dönümünde yapılan basın açıklamasında “KHK’ler gidecek biz kalacağız, geri döneceğiz” denildi.

Basın açıklamasını okuyan KHK ile ihraç edilen Mustafa Benli iki yıl devam eden OHAL sürecinde TBMM’nin devre dışı bırakıldığı, hukukun askıya alındığı ve Türkiye’nin KHK’lerle yönetilen bir tek adam rejimine dönüştürüldüğü ifade ederek; “Kamuda yaşanan işten atma, açığa alma ve sürgünler 12 Eylül askeri darbesini gölgede bırakmış, şu ana kadar yüz binlerce kamu emekçisi hukukun evrensel ilkeleri çiğnenerek, keyfi olarak işten atılmıştır” dedi.

22 Kasım 2016 tarihinde yayınlanan KHK’nin, doğrudan sendika yönetici ve üyelerini hedef aldığını, şube başkanları ve yöneticileri başta olmak üzere konfederasyona bağlı sendika üyelerinden yüzlercesinin hukuksuz bir şekilde işinden atıldığını hatırlatan Benli şunları söyledi; “Türkiye’yi 15 Temmuz’a getiren süreçten ders çıkarmayan siyasi iktidar, kamuda kadrolaşma çalışmalarına hız verirken, Gülen cemaatinin yerine başka cemaat ve tarikatları ikame etmiştir. Sendikamızın yönetici ve üyelerinin darbe girişimi ile ilişkilendirilerek işten atılması eşyanın tabiatına aykırıdır. Sendikamızın ilke ve amaçları, siyasi iktidarın da kamu emekçilerine dönük saldırı politikaları ortadadır. Siyasi iktidar, Kamu emekçilerinin ekonomik talepleri dışında adil bir vergi, sosyal güvenlik ve yargı sistemi için de mücadele eden Sendikamızı hedef almıştır.”

KESK’in amaç ve ilkeleri doğrultusunda çalışmalarına kararlı bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Benli; “Sendikamız bir yandan işten atılan üye ve yöneticilerimizle her düzeyde dayanışmayı sürdürürken, bir yandan da mücadele etmeye devam etmektedir. Bu gün buradan bir kez daha sesleniyoruz. OHAL Komisyonu lağvedilmeli, OHAL sonucu yaşanan mağduriyetleri giderecek evrensel hukuka uygun düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Tarihin en güzel yerinde son sözü hep direnenler söyler şiarıyla, bütün üyelerimiz görevlerine dönene kadar, yaşanan bu hukuksuzluklar karşısında mücadele kararlılığı içinde olacağımızı buradan bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz. KESK, Kamu emekçilerinin haklı talepleri için çıktığı yolda yürümeye devam edecektir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tunus’ta 700 bine yakın kamu emekçisi greve gitti

SONRAKİ HABER

KESK Kadın Meclisi: Şiddete karşı alanlardayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...