22 Kasım 2018 11:03

Prof. Dr. Yeldan: Türkiye ekonomisinde kıskanılacak bir durum yok

KODA Çarşamba Seminerlerinde bu hafta 'Küresel Kriz: Dünya ve Türkiye Ekonomisi İçin Dersler' konusu tartışıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) Hayat Bilgisi Okulunda gerçekleştirilen Çarşamba Seminerlerinde bu hafta ekonomik kriz tartışıldı. Prof. Dr. Erinç Yeldan'ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde kriz, enine boyuna konuşuldu.

Ülkenin bu dönem 1994 ve 2001'de yaşanan döviz krizine benzer bir süreçten geçtiğini belirten Yeldan, "Türkiye ekonomisi 1994 ve 2001 dönemlerindeki döviz krizinden geçiyor. Buna ne derseniz deyin, ister kriz deyin, ister iyi oldu deyin, isterseniz kötü oldu deyin, durum bu" dedi.

'SANAYİ İSTİHDAMINDA GERİLEME VAR'

Son dönemde sanayi istihdamında gerileme olduğunu aktaran Yeldan, "Türkiye giderek sanayisizleşti bu dönemde. 1994'te imalat sanayi yüzde 25'ler dolayında iken 2014'e gelince yüzde 15'lere kadar düştü. Sadece imalat açısından düşünmeyelim. Sanayi istihdamının payında da gerileme var. Sanayide çalışanların oranı giderek azalıyor. Bütün bunlar döviz kuruna bağlı değil tabii ama hepsi birbirine bağlı olgu" diye konuştu.

Kapitalizmin kaçınılmaz krizlerinin olduğunun altını çizen Yeldan, "Ortada kıskanılacak bir durum yok. Günü kurtaracak spekülatif nitelikli faaliyetlerde bulunuyoruz, manzara bu. 2008'de yaşanan kriz, kapitalizmin kaçınılmaz krizlerini finansallaşma ile, para basarak aşma çabasının doğrudan bir ürünüdür" dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tabip Odası: ‘Dr. Yaşar Ulutaş’ın yanındayız’

SONRAKİ HABER

AB ve Birleşik Krallık Brexit üzerinde prensipte anlaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa