22 Kasım 2018 10:33

Öğretmenler borç içinde: Yüzde 72'sinin kredi borcu var

Türk Eğitim-Sen'in 24 Kasım Öğretmenler Günü Anketine katılan öğretmenlerin yüzde 72'si kredi çekerek geçimini sağlamaya çalışıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kamu Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi tarafından, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla hazırlanan öğretmenlerin yaşam ve çalışma koşullarına ilişkin anket çalışmasının sonuçları Ankara The Green Park'ta düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. Türkiye genelinden 11 bin 454 eğitimcinin katıldığı anketin sonuçlarını açıklayan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, ankete katılanların yüzde 83.1'inin öğretmen, yüzde 10.2'sinin okul müdür yardımcısı, yüzde 6.7'sinin ise okul müdürü olduğunu belirtti.

MUTFAĞA ZAM CEP YAKIYOR

Ankete göre anket katılımcılarının yüzde 72.3'ünün kredi borcu bulunuyor. Bunların yüzde 11.7'sinin 5 bin - 10 bin TL, yüzde 21'inin 10 bin TL - 30 bin TL, yüzde 17.8'inin 30 bin TL - 50 bin TL, yüzde 12.9'unun 50 bin TL - 70 bin TL, yüzde 12.9'unun 70 bin TL - 100 bin TL, yüzde 11.2'sinin 100 bin TL - 150 bin TL, yüzde 6.5'inin 150 bin TL - 200 bin TL arası, yüzde 6'sının ise 201 bin TL üzeri kredi borcu var. “Son yapılan zamlardan en çok hangisi bütçenizi etkiledi?​” sorusuna eğitimcilerin yüzde 63.7’si “gıda ürünleri” cevabı verdi.

ALIM GÜCÜNÜN AZALMASI PSİKOLOJİK SORUNLAR YARATIYOR

Anket sonuçlarına göre eğitimcilerin yüzde 96'sı son bir yıl içerisinde alım gücünün azaldığını düşünürken, yüzde 3'ü aynı seviyede kaldığını, yüzde 1'i ise alım gücünün arttığını belirtiyor. Eğitimcilerin verdikleri cevaplara göre alım gücünün azalması ihtiyaçlarda kesinti yapmaktan aile içi tartışmalara ve psikolojik rahatsızlıklara kadar birçok sorunu doğuruyor. Ankete katılanlara yöneltilen “Alım gücünüz azalıyor ise bu en çok hangi durumu ortaya çıkarıyor?​” sorusuna verilen en yaygın cevap yüzde 41.3 ile giyim, barınma, ısınma vb en temel ihtiyaçlarda kısıtlamaya gidilmesi. Eğitimcilerin yüzde 10.2'si alım gücünün azalmasının aile içi tartışmalara yol açtığını belirtirken diğer yüzde 10.2'si yeterli ve dengeli beslenmeye engel olduğunu düşünüyor. Verilen cevaplara göre döviz kurundaki artış ve enflasyon nedeniyle memurlara ek zam yapılması fikrini destekleyen öğretmenlerin oranı yüzde 98.4 olurken, ek iş yaptığını belirten öğretmenlerin oranı yüzde 26.2.

ÖĞRETMENE ŞİDDETTE CEZASIZLIK HÜKÜM SÜRÜYOR

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 29.3’ü okulda veya okul çevresinde şiddete maruz kaldığını ifade ediyor. “Size kim şiddet uyguladı” sorusuna verilen yanıtlara göre öğretmenler, yüzde 67 oranla veli veya öğrencilerden, yüzde 28.3 oranında okul yöneticilerinden, yüzde 3.5 diğer öğretmenlerden, yüzde 1.2 memur veya yardımcı personelden şiddet görüyor. Şiddete maruz kalan öğretmenler içerisinde şikayette bulunanların oranı ise son derece düşük.

ÖĞRETMENLER EN ÇOK KAYIRMACILIK VE KADROLAŞMADAN ŞİKAYETÇİ

Ankette en dikkat çeken konuların başında öğretmenlerin motivasyonunu düşüren temel unsurlar geliyor. Buna göre, öğretmenlerin yüzde 37.3'ü yandaş kayırmacılık ve kadrolaşma, yüzde 25'i öğrenci/veli tutum ve davranışları, yüzde 16.2'si eğitim politikalarındaki değişiklikler, yüzde 10.3'ü ücretlerin düşük olması, yüzde 5.6'sı yöneticilerin mobbing uygulaması, yüzde 2.6'sı ise sınıf mevcutlarının fazlalığı ve öğretmen açığı sorunlarını motivasyonlarını düşüren en önemli etken olarak görüyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ’de bilim yayıncılığı paneli düzenlendi

SONRAKİ HABER

KESK Bursa Kadın Meclisi Flormar işçileriyle buluşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...