22 Kasım 2018 10:28

ODTÜ’de bilim yayıncılığı paneli düzenlendi

ODTÜ Bilim Toplulukları tarafından düzenlenen panelde bilim yayıncılığında beklentiyi karşılayacak bir çalışma gerektiği vurgulandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

ODTÜ’de Bilim Toplulukları tarafından “Türkiye’de Bilim Yayıncılığı” paneli düzenlendi. Panele Bilim ve Gelecek Dergisi Ankara Temsilcisi Uğur Yıldırım, Ginko Bilim Yayın Kurulu Üyesi Onur Öztürk ve Tarih Vakfı Mütemadi Üyesi Haydar Temur katıldı. Panelde ilk sözü alan Bilim ve Gelecek Dergisi Ankara Temsilcisi Uğur Yıldırım, iki sayı sonra 15. yaşını kutlayacak olan derginin yalnızca son bilimsel gelişmeleri aktarmakla kalmayan, bilimin toplumsal yanını da irdeleyen bir çizgiyi benimsediğini söyledi. Son dönemlerde yayıncılar olarak kimi sorunlarla karşı karşıya olduklarını belirten Yıldırım, kağıt fiyatlarındaki artışın ve dağıtım sorununun bunların başında geldiğini ifade etti. Yıldırım, ekonomik krizin her alanda olduğu gibi yayıncılık alanında da kendisini hissettirdiğine değinerek bu sorunları ancak gönüllülük esasına dayanan bir çalışma ile aşabildiklerini dile getirdi.

‘YAYINEVLERİ ARASINDA DAYANIŞMA OLMALI’

Ginko Bilim’den Onur Öztürk, bilim teriminin giderek daraltılmış bir anlamda sadece doğa bilimleri anlamında kullanıldığına dikkat çekerek yayıncılık alanında yapmaya çalıştıklarının bu durumu aşmak olduğunu söyledi. Ginko Bilim’in, Evrensel Basım Yayın’ın KHK ile kapatılmasının ardından bilim yayıncılığı yapma amacıyla kurulduğunu ve 700 kitaplık bir yayın geleneğine sahip olduğunu belirten Öztürk, Ginko Bilim olarak ise şimdiye kadar 11 kitap yayımladıklarını ifade etti. Öztürk, üçüncü kültür çizgisi dahilinde sosyal bilimlerle  doğa bilimlerinin birbiriyle iletişim halinde olmasını hedefleyen bir yayıncılık anlayışını benimsediklerini belirtti. Türkiye’de bilim yayıncılığı alanındaki sorunlara değinen Öztürk, devletin bilim yayıncılığı alanından çekilmesiyle birlikte bilim yayıncılığı yapan yayınevlerine olağanüstü bir sorumluluk yüklendiğini ifade etti. Öztürk, bu kapsamda bilim yayıncılığının geliştirilebilmesi için yayınevleri arasında rekabetten ziyade dayanışma olması gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye’deki okurların beklentisinin de bilim yayıncılığının geliştirilmesi yönünde olduğunu dile getiren Öztürk, “Bunu özellikle TÜYAP’taki İstanbul Kitap Fuarında gördük. Bu beklentiyi karşılayacak bir çalışma gerekiyor” dedi.

‘SİVİL BİR TARİH BİLİNCİ GELİŞTİRİLMELİ’

Tarih Vakfı Mütemadi Üyesi Haydar Temur ise Tarih Vakfının demokratik ve sivil bir tarih bilinci geliştirmek amacıyla kamu yararı için kurulduğunu söyledi. Tarih yazımında egemen olan siyasi tarihin dışında ekonomik, sosyal tarih ve sıradan insanların, dışlanmışların tarihini anlatma gayeleri olduğunu belirten Temur, dinsel, kültürel, etnik ve cinsel ayrımcılıktan uzak bir tarih anlatısı ile tarih eğitiminin daha düzgün bir şekilde yapılması için faaliyetler yürütmeye çalıştıklarını ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Ortak adaylar Kocaeli'de AKP'nin yerel iktidarına son verecek'

SONRAKİ HABER

Öğretmenler borç içinde: Yüzde 72'sinin kredi borcu var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...