22 Kasım 2018 09:46

Kaboğlu'dan Demirtaş kararı yorumu: AİHM kararları bağlayıcıdır

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, AİHM'nin Demirtaş kararının tartışmasız bağlayıcı olduğunu söyledi ve Erdoğan'ın sözlerini 'talihsizlik' olarak yorumladı.

Anayasa Hukukçusu ve CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu | Fotoğraf: Erdost Yıldırım/EVRENSEL

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Anayasa Komisyonu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verilen AİHM kararının Türkiye için tartışmasız bir şekilde bağlayıcı olduğunu söyledi. 12 Eylül askeri yönetiminin bile o dönem Avrupa Konseyi üyeliği Yunanistan gibi askıya alınmasın diye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uyma sözü verdiğini hatırlatan Kaboğlu, Türkiye'nin 1987 yılından beri bireysel başvuru hakkını tanıdığı sözleşmenin uluslararası bir anayasası niteliğinde olduğunu söyledi.

‘TÜRKİYE, AVRUPA KONSEYİ'NİN KURUCU ÜYESİDİR’

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, yazılı açıklama ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararı tanımadığına yönelik açıklamalarını eleştirdi. Kaboğlu, Türkiye’nin 70 yıl önce kurulan Avrupa Konseyi'nin kurucu üyeleri arasında olduğunu hatırlatarak, “Her siyasal akım buna katkıda bulunmuştur. Bu da Türkiye Cumhuriyeti olarak açık bir tehahüdün altına girdiğimizi gösterir” dedi. Karar ile ilgili açıklamalarına 12 Eylül askeri yönetiminden örnek verdi. Kaboğlu, Albaylar Cuntası döneminde Yunanistan'ın Avrupa Konseyi üyeliği askıya alınırken, Türkiye'de 12 Eylül cuntacılarının o dönem bireysel başvuru hakkı henüz tanınmasa da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uyacaklarına ilişkin “biz en kısa zamanda normalleşmeye yöneleceğiz, bizim üyeliğimizi askıya almayın” dediğini hatırlattı.

İHAS TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI ANAYASASIDIR

Türkiye’nin Avrupa Konseyi ile ilişkisinin kurucu üye devlet sıfatıyla olduğunu belirten Kaboğlu, “Sözleşmeyi iç hukukuna dahil etmiş bir devlet olarak bunu partiler ve hükümetler ötesi politika haline getirmiş bulunuyoruz. Nasıl ki bizim Anayasamız yürürlülüktedir ve herhangi bir siyasal parti, birinci parti veya sonuncu parti buna itiraz etmiyorsa, Avrupa Sözleşmesi de buna benzetilebilinir. Bu şekilde bir tür Türkiye’nin devlet ötesi uluslararası hukuk anlamında Anayasasıdır" dedi.

ERDOĞAN HAKKINDA HUKUKİ MEKANİZMA BAŞLATILABİLİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamayı bir talihsizlik olarak niteleyen Kaboğlu, “Hemen belirteyim Anayasa madde 138 ‘mahkeme kararı bağlayıcıdır, yasama-yürütme ve yargı organları buna uymak zorundadır’. Tersini düşünmek bu kararın uygulanmasını engellemeye çalışmak Anayasanın 138. maddesinin son fıkrasını ihlal etmek anlamına gelir ve bunu engellemeye çalışanlar hakkında da bir hukuki mekanizma işletilebilinir. Tabii ki önemli olan bu aşamaya getirilmemesi” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE ADINA TALİHSİZ BİR İLK!

Erdoğan'ın yaptığı nitelemeler sonrasında mahkemenin kararını verdiğini ve bunun bağımsız olduğunun ifade edildiğini söyleyen Kaboğlu, “Son örneğini Rahip Brunson kararında gördük. 70 yıllık Avrupa Konseyi tarihinde ve 28 yıllık Avrupa Mahkemesi’nin Türkiye’nin tanıdığı dönemden beri bir ilktir ve bu da bir talihsizliktir ülkemiz adına” şeklinde konuştu.

Ağustos 2014’ten bu yana Anayasasızlaştırma sürecinin Erdoğan öncülüğünde yapıldığını da ifade eden Kaboğlu, “Sayın Demirtaş’ın serbest yargılanmasını sağlamalıdırlar. Tabii hukuka saygımız gereği bu konuda görevin mahkemeye düştüğünü ve muhatap mahkemenin ilgili ağır ceza mahkemesinin bu konuda onun tahliye kararını vermesi gerektiğini bir kez daha belirtelim” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İznik Roma Tiyatrosu üç katlıymış

SONRAKİ HABER

Gazetelere ilan ambargosu: Firmalar ilanlarının gizlenmesini istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...