22 Kasım 2018 08:32

Polis gazetecileri ailelerine şikayet etti!

Mezopotamya ve Jinnews'te çalışan iki gazetecinin ailelerini arayan polisler 'Çocuklarınıza yazık olur' diyerek aileleri tedirgin etmeye çalıştı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mezopotamya Ajansı Ankara muhabiri Berivan Altan ve Jinnews Ankara Muhabiri Habibe Eren'in aileleri polis tarafından arandı. Polisin aileleri “Çocuklarınıza yazık olur” diyerek tedirgin etmeye çalıştığı öne sürüldü. İddiaya göre polis, emrin Ankara’dan geldiğini söyledi. “Sohbet” adı altında emniyete çağrılan aileler, çağrının hukuksal gerekçesini sorduklarında “Ankara’dan yazı geldi, herkesi arıyoruz” yanıtı aldı.

Bursa İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şubeye bağlı polislerin 16 Kasım Cuma günü ailesini arayarak karakola çağırdığını anlatan Habibe Eren, “Babam, Nilüfer İlçesi'nde yapılan yeni emniyet müdürlüğüne çağrılmış. Arayan polis, 'kızınız Habibe hakkında sizinle görüşmek istiyorum' demiş. Ailem gerekçeyi sorduğunda ise, ‘Gelmezseniz biz evinize geliriz’ diye tehdit etmiş. Daha sonra babam belirtilen adrese yani TEM şubeye gitmiş. Orada yarım saat bekletildikten sonra ‘Bizim böyle bir durumdan haberimiz yok’ denilerek geri gönderilmiş. Babam eve döndükten birkaç saat sonra aynı polisler bir daha arayıp, neden gelmediğini sormuşlar. Daha sonra telefonu alan ablam ‘Biz sizin kim olduğunuzu nereden bilelim. Neden rahatsız ediyorsunuz?​’ diye soruyor. Telefondaki polis, ‘Ben polisim isterseniz emniyetten numaramı sordurabilirsiniz’ diyor. Ailem emniyeti aradığında numaranın polise ait olduğunu doğruluyor. Polis o gün görüşme için beklediğini söyleyerek, telefonu kapatıyor.” dedi.

POLİS: 15 DAKİKALIK BİR GÖRÜŞME OLACAK

Eren aileyi yeniden arayan polisin bu kez görüşmeyi Salı gününe aldığını söyleyerek telefonu kapattığını ifade etti. Ailesinin 21 Kasım Çarşamba günü yeniden arandığını belirten Eren, yaşananları şöyle aktardı: “Bunun üzerine polisi kendim arayarak görüştüm. Telefondakine ‘kim’ olduğunu sordum. O da benim kim olduğumu sordu. Ailemi niçin aradıklarını sordum. Bu kez polis olduğunu, ailemle bir görüşme yapacağını söyledi. Bende ‘Görüşmenin içeriği nedir? Yaptığınız hukuksuzluk. Bunu siz de biliyorsunuz. Benle ilgili bir şey varsa zaten bunu gerekli hukuksal yolları vardır. Ailemi sürekli arayıp tehdit etme amacınız nedir?​’ diye sordum. Polis de ailemle 15 dakikalık bir görüşme olacağını ve konuyu onlarla görüşmeden sonra öğreneceğimi söyledi.” Eren, konuştuğu polise hakkında yargı makamlarına başvuracağını söylediğini, polisin ise, “Nereye gidersen git, buyur” dediğini belirtti. 

Polislerin “Kızınızın bir şey yapmadığını biz de biliyoruz ama çevresi kötü. Kandırabilirler. Arkadaşlarına dikkat etsin” dediğini aktaran Eren, "Ailem gazeteci olduğumu ve işimi yaptığımı belirterek oradan ayrılmışlar" diye konuştu.

‘ARKADAŞLARINA DİKKAT ETSİN’

Muhabir Berivan Altan'ın ailesi ise, 15 Kasım’da Adana İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube polisleri tarafından benzer sözlerle çağrıldı.

Altan, yaşanan süreci şöyle anlattı: “Babam öğleden sonra bir arkadaşıyla birlikte TEM Şube'ye gitmiş. Polisler, ‘Senin kızının arkadaşları iyi değil. Çevresinde kötü insanlar var onu kullanırlar. Gelsin burada çalışsın. Ona söyle buraya gelsin’ demişler. Babam, 'Kızım gazetecidir, işi gereği orada çalışıyor' deyince, polis de ‘Kızına yazıktır. Onu canlı bomba yapabilirler, dağa gönderebilirler. Arada gitmesin' diyor. Babam da ‘Kızım ile ilgili bir durum mu var’ diye sorunca ‘Yok senin kızın bir şey yapmıyor. Arkadaşları iyi değil. Biz böyle aileleri çağırıyoruz' demişler. Sonrasında ise babam emniyetten ayrılmış.”

Altan, “Yıllardır gazetecilik yapıyorum. Her gün Meclis'teyim, Ankara Adliyesi'ndeyim. Haber topluyorum ve gazetecilik yapıyorum. Bundan sonra da gazeteciliğe devam edeceğim. Bizimle ilgili hukuksal bir durum olduğunda telefonla rahatlıkla ulaşabilirler. İfade vermemiz gerekiyorsa CMK'de belirtildiği üzere, ifade veririz” diye belirtti.

DAHA ÖNCE DE AİLELER ARANDI

Eren ve altan daha öncede ailelerin polsiler tarafından arandığını belirtti. Eren “Özellikle son süreçlerde Ankara’da ciddi bir baskı politikası var. Yapılan hukuksuzluklarla birlikte bu yöntemlerle ailelere başka bir izlenim verilerek, tedirgin edilmeye çalışılıyor. Bu hukuksuz yöntemlerle bir nevi ‘her adımınızı izliyoruz’ mesajı veriliyor” dedi.

YARGIYA TAŞIYACAKLAR

Altan ve Eren, polisin yasa dışı yol ve yöntemleri kullanarak aileleri tehdit etme konusunu İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) taşıyacaklarını ve konuya dair yargıya başvuracaklarını belirtti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan’da işsiz kalan gazetecilere yardım

SONRAKİ HABER

Bakan Selçuk’tan yeni sınav açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...