22 Kasım 2018 08:12

Mülteciler için objektif yayıncılık

İGAM ve Gazeteciler Cemiyeti ‘Mülteciler için tarafsız Medya’ başlıklı buluşma gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) ile Gazeteciler Cemiyeti’nin birlikte düzenlediği ‘Mülteciler için tarafsız Medya’ buluşması İstanbul Dedeman Oteli Konferans Salonu’nda gerçekleşti. İGAM Başkanı Metin Çorabatır ile MetaStory Enstitüsü'nden Uluslararası İnsan Ticareti Uzmanı Tamme De Leur’ün konuşmacı olarak katıldığı toplantıya içinde Evrensel’in de olduğu çeşitli medya organları katıldı.

Buluşmada ilk sözü alan İGAM Başkanı Metin Çorabatır, Türkiye’de mülteci sayısının önceleri sınırlı olduğunu, bu nedenle akademide ve medyada yeterli ilgiyi görmediğini söyleyerek, “Ancak sayı 4 milyona ilerledikçe ilgi de artmaya başladı” dedi. Çorabatır mültecilere ‘mülteci’ demedikçe, ana sorunla yüzleşilemeyeceğini ve kalıcı çözüm bulunamayacağını dile getirdi.

Buluşmaya Hollanda’dan katılan ve insan ticareti üzerine belgesel filmlere de imza atan Prof. Temma De Leur, geniş bir sunum yaptı. Palermo Anlaşmasının insan ticaretini yasakladığı halde, dünyada 40 milyon köle olduğunu ifade eden De Leur, mülteciler üzerinden yaşanan toplumsal kutuplaşma ve çatışma karşısında medyanın soğukkanlı ve hak eksenli yayıncılığı ilke edinmesi gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’de uygulanan ‘Geçici Koruma Yönetmeliğinin’ yetersiz olduğunu ifade eden De Leur, Türkiye’de 2017 yılında 120 nefret suçu tespit ettiklerini de sözlerine ekledi. Hollanda’da ‘siyah ırkçılık’ tartışmalarından örnekler veren De Leur, mültecilere karşı önyargının sadece Türkiye’de değil bütün dünyada mücadele edilmesi gereken bir sorun olduğunu söyledi. De Leur medyanın mültecilere ‘mülteci’ demesi gerektiğini ve dünya devletleri uzak dursa da Birleşmiş Milletler 1951 Konvansiyonundaki hakların önemine işaret etti. Toplantı soru-cevap ve tartışma bölümüyle sonlandı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Birliği'nden 'Demirtaş serbest bırakılmalı' mesajı

SONRAKİ HABER

Ayşe Arman, 'Para karşılığı röportaj’ iddiasına yanıt verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...