21 Eylül 2012 05:03

İlk gündem yerel seçimler ve tezkere

TBMM 1 Ekimde açılıyor. Ülkedeki birçok önemli sorunun gündeme alınmayı beklediği Meclis çatısında ise ilk ele alınacak konu yerel seçim takviminin 27 Ekim 2013’e alınması olacak.Ayrıca 17 Ekimde süresi sona erecek olan sınır ötesi harekata olanak sağlayan tezkerenin de bir sene de daha uzatılması için AKP H&

İlk gündem yerel seçimler ve tezkere
Paylaş

Ayrıca 17 Ekimde süresi sona erecek olan sınır ötesi harekata olanak sağlayan tezkerenin de bir sene de daha uzatılması için AKP Hükümetinin teklif vermesi bekleniyor.

YEREL SEÇİMLERİN ÖNE ALINMASI

AKP ve MHP milletvekillerinin ortak imzasıyla verilecek teklifin Meclis açılmadan TBMM Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Teklif, Anayasaya geçici madde eklenmesi şeklinde yapılacak. Edinilen bilgiye göre tek maddelik teklif iki fıkradan oluşacak.

Teklif ile yapılacak ilk yerel seçimin Ekimin son pazarında yapılması öngörülecek. Buna göre yerel seçimin tarihi 27 Ekim 2013 olarak benimseniyor. İkinci fıkrada ise muafiyet düzenlemesi olacak. Anayasanın 67. maddesinin son fıkrasında yer alan “seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” ibaresinin seçim takvimi ile ilgili yapılacak yasal düzenleme için uygulanmayacağı belirtilecek.

İLGİLİ KANUN DA DEĞİŞECEK

Yapılacak anayasa değişikliğinin yanı sıra Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’da da, “Her seçim döneminin beşinci yılındaki 1 Ocak günü seçimin başlangıç tarihidir” ifadesindeki 1 Ocak günü 1 Ağustos olarak değiştirilecek.

TEZKERE DE GÜNDEMDE

Sınır ötesi harekat düzenlemesi için hükümete verilen yetkinin süresi 17 Ekimde doluyor. Kürt sorununda hükümetin takındığı tavır göz önüne alındığında, söz konusu yetkinin 17 Ekimden itibaren 1 yıl daha uzatılmasını öngören yeni bir tezkerenin Genel Kurulda ele alınması sürpriz olmayacak. Diğer yandan Meclisin gündemine gelebilecek bir diğer konu ise BDP ve Blok vekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde teklifler olabilir. (ANKARA)


ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN DİĞER ADI: SINIR ÖTESİ TEZKERE

TBMM, bu güne kadar hükümetlere 30’dan fazla sınır ötesi tezkereye izni verdi. Türkiye’nin tarihine baktığımızda yurt dışına asker gönderme konusunda ilk izin, 1950 yılında Kore’ye asker gönderilmesi için verildi. Kore savaşı ile Türkiye, ABD’nin ardından askeri kara gücünü Kore’ye gönderme kararı alan ikinci ülke oldu ve bu kararı NATO’ya katılmasında etkili oldu.

Türkiye daha sonra da birçok defa dünyanın farklı ülkelerine asker gönderdi. Çoğu BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda ve farklı tarihlerde gerçekleşen tezkerelerden birkaçı ise şöyle: Kıbrıs, Bosna Hersek, Afganistan, Somali, Aden Körfezi, El Halil (İsrail işgali altındaki Filistin toprağı), Arnavutluk, Kosova, Kongo, Lübnan ve Irak (Körfez Savaşı sırasında ve daha sonra birçok defa).

KABUL EDİLMEYEN DE OLDU

1 Mart 2003’de Meclis Genel Kurulu’na gelen Irak Savaşı nedeniyle ‘yurt dışına asker gönderilmesi ve yabancı askerlerin Türkiye’de bulunabilmesi’ne yetki isteyen tezkere, Genel Kurulda salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle kabul edilmedi. O dönem AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Abdullah Gül de tezkerenin geçmemesinden duydukları rahatsızlığı gizlememişlerdi.

5. KEZ Mİ UZATILACAK?

Binlerce gencin ölümüne neden olan Kürt sorunundaki çözümsüzlük ise sınır ötesi tezkerelerle çözülmeye çalışılmaya devam ediliyor. AKP Hükümeti 2007’den bu yana her yıl tezkereyi uzatarak savaş politikalarında ısrar ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Üzmez’in üçüncü kez yargılanmasına başlandı

SONRAKİ HABER

Öğrenci de ağlıyor öğretmen de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...