22 Kasım 2018 04:47

Güney Sudan'da 16 yaşındaki kız Facebook'ta açık arttırma ile satıldı

Güney Sudan'da 16 yaşındaki kız çocuğunun Facebook'ta açık arttırma ile satıldığı iddia edildi.

Güney Sudan | Fotoğraf: Kakwa/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

25 Ekim tarihinde sosyal medya platformu Facebook üzerinden verilen ilanın 15 gün boyunca sitede kaldığı ortaya çıktı. Olayın farkına varan Facebook ilanı derhal kaldırdı, ancak kız çocuğunun 3 Kasım'da evlendirildiği ortaya çıktı.

Euronews'te yer alan habere göre, aralarında Güney Sudanlı üst düzey hükümet yetkililerinin de bulunduğu 5 kişi açık arttırmaya katıldı. Müzayedeyi kazanan, kızın ailesine 500 inek, 3 araba ve 10 bin dolar başlık parası verdi.

FACEBOOK, 'BU GÖNDERİ POLİTİKAMIZI İHLAL EDİYOR'

Kız çocuğu evlendirildikten bir hafta sonra ilanın farkına varan Facebook'un Euronews'e yaptığı açıklamada, "Bu gönderi, insan ticaretine karşı politikalarımızı ihlal ediyor. Paylaşım, sayfa, reklam ya da grup; Facebook hiçbir şekilde insan ticareti yapılmasına izin vermemektedir." dendi.

Facebook sözcüsü ilanı derhal kaldırdıklarını, bunu siteye yükleyen kişinin profilini de temelli olarak kapattıklarını belirtti.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ TEPKİLİ

Uluslararası yardım kuruluşu Plan International da yaşanan bu durumu 'teknolojinin barbarca kullanılması' olarak nitelendirdi. Kurumun Güney Sudan Temsilcisi George Otim, "Teknolojinin barbarca kullanılması modern köle pazarlarını çağrıştırıyor. Günümüzde, bu devirde dünyanın en büyük sosyal ağında bir kızın evlilik için satılması inanılır gibi değil." şeklinde konuştu.

BAŞKA AİLELERİN DE AYNI YOLU İZLEMESİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR

İnsan hakları savunucuları yerel medyada geniş yer bulan bu haberin bazı aileleri cesaretlendirmesi konusunda da endişeli. Güney Sudan'da 18 yaşından öncesi evlilik yasal değil, ancak ülkede çocuk evlilikleri oldukça yaygın. İnsan hakları kuruluşları Güney Sudan'da kızların yüzde 52'sinin 18 yaşından önce evlendirildiğini belirtiyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kaşıkçı, Trump'ı eleştirdiği için Suudi yönetiminden baskı görmüş

SONRAKİ HABER

Erdoğan, Demirtaş kararı gününde başsavcı ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...