21 Kasım 2018 18:04

Açlık grevindeki Leyla Güven'e cezaevi yönetiminden disiplin cezası

Cezaevinde açlık grevine giren HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e cezaevi idaresi, 'ücret karşılığı çalışılan işten yoksun bırakma' cezası verdi.

HDP'nin tutuklu Hakkari Milletvekili Leyla Güven | Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevine girmesiyle hakkında disiplin soruşturması başlatan tutuklu bulunduğu cezaevi idaresi, “1 ay süre ile ücret karşılığı çalışılan işten yoksun bırakma” cezası verdi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevinde başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi 14’üncü gününe girdi. Başlattığı eylem sonrası ise Güven hakkında tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğünce disiplin soruşturması başlatılmıştı.

‘EYLEMİM SUÇ TEŞKİL ETMİYOR’

5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirleri İnfazı Hakkında Kanunu’nun 47’nci maddesi doğrultusunda başlatılan soruşturma kapsamında Güven’in savunması alındı.

Güven, yaptığı savunmasında “Halk tarafından seçilen bir milletvekili olarak, toplumsal barışa bir katkıda bulunmak ve halkımızın bana vermiş olduğu sorumluluk gereği, Sayın Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılarak, çatışmalı ortamın sona ermesi için koşullarının bir an önce iyileştirilmesi, ailesi veya avukatlarıyla görüşmesi gerektiğini belirtiyorum” dedi.

DİSİPLİN CEZASI VERİLDİ

Cezaevi Müdürlüğü ise, “Açlık grevi ile kurum asayiş ve güvenliğinin zafiyete uğrayacağı” gerekçesiyle 5275 sayılı Kanun’un 40’ıncı Maddesi’nin 2’nci fıkrasının (g) bendi olan “açlık grevi yapmak” maddesine dayanarak Güven’e 1 aydan 3 aya kadar bazı etkinliklere katılmaktan alıkoyma cezası verdi. Ancak Güven’in aynı yönde henüz uygulanmamış bir disiplin cezası bulunmasından kaynaklı bir üst ceza olan “1 ay süre ile ücret karşılığı çalışılan işten yoksun bırakma” cezası verildi.

KARARA İTİRAZ EDİLECEK

Güven’in Avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, “Başvurulan madde de biraz düşündürücü. Cezaevlerinde ücretsiz işler de yaptırılabiliyor mahkumlara. Yasama dokunulmazlığı devam eden bir milletvekiline kalkıp cezaevinde ücretli bir işe tabi tutulmayacağına dair bir disiplin cezası kararı verilmesi her şeyden evvel bir hukuk ayıbıdır. Bunu kabul etmek mümkün değil. Dolayısıyla karara karşı itiraz hakkımızı kullanacağız” dedi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Midyat'taki kamptan sürülen Ezidi aileler: Nereye gideriz bilmiyoruz

SONRAKİ HABER

Gümüşhane'de inşaattan düşen işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...