21 Kasım 2018 12:46

TMMOB'den Kocaeli'de kurulması planlanan katı atık tesisine itiraz

Kocaeli'de 12 bin ağacın kesilmesine sebep olacak ve bölgedeki insan sağlığını tehdit edecek katı atık yakma tesisine TMMOB İKK itirazda bulundu.

TMMOB Kocaeli İKK, kentte kurulması planlanan katı atık yakma tesisi ile ilgili itirazda bulundu (Fotoğraf: EVRENSEL)

Paylaş

Kocaeli'de yapılması planlanan katı atık yakma tesisi ile ilgili, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu (TMMOB İKK), Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çözüm Masasına itirazda bulundu.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisinin 2018/437 sayılı kararı ile katı atık yakma tesisi ile ilgili olarak seçilen Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesinin kuzey doğusunda kalan 205 dönüm ormanlık alanın, tesisin yapılacağı yer olarak planlara işlendiğinin belirtildiği itiraz dilekçelerinde şu ifadelere yer verildi: 

• Seçilen alan İzmit kentinin akciğerleri olan yoğun ağaçların bulunduğu ormanlık bir alandır.
• ÇED raporunda 12.000 civarında ağacın kesileceği belirtilmektedir.
• Yine seçilen alan, bölgedeki kente doğru esen hakim rüzgarların güzergahında bulunmaktadır.
• Tesise yakın bölgede ve civarında hem Umuttepe Hastanesi hem de yapılmakta olan Şehir Hastanesi gibi sağlık tesis alanları bulunmaktadır.
• Seçilen alanın yakınında köy yerleşim alanları bulunmaktadır.
• 2018/437 sayılı kararda bu alan ile ilgili hazırlanan plan notlarında seçilen alanın aynı zamanda katı atıkların depolama alanı olarak kullanabileceği belirtilmektedir.
• Bu ormanlık alanın ortasında ister katı atık, isterse kül olsun herhangi bir depolama yapmak çevre cinayetine sebep olacaktır.
• Tesis bu bölgeye yapılırsa gerek yakın ve gerekse uzak çevresine gelecekte geri dönülemez zararlar verecektir.
• Tesis alanı olarak tespit ettiğiniz yer seçimi kararı yanlıştır.

Bu nedenle, Katı Atık Bertaraf Tesisi yerinin Kocaeli ili 1/50000 ölçekli Çevre Düzeni, İzmit ve Derince ilçeleri 1/25000 ile 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarına işlenerek onayladığı 2018/437 sayılı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclis kararının iptalini talep ediyorum.

Öte yandan dilekçelerle 26 Kasım Pazartesi gününe kadar Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çözüm Masasına elden, https://ebelediye.kocaeli.bel.tr/cozummasasi adresine ise internet üzerinden itirazda bulunabilecek.

(Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Artık “garanti” olmayan mesleklerden biri: Doktorluk

SONRAKİ HABER

“Proleter Devrimci Dimitrov”a dair

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...