21 Kasım 2018 10:29

İlk toplu konut alanının ranta açılmasına karşı yargı süreci başladı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Türkiye'nin ilk toplu konut alanı Saraçoğlu mahallesini ranta açacak ihaleyi durdurmak için yargı sürecini başlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mimarlar Odası Ankara Şubesi 13 Aralık’ta Saraçoğlu mahallesini ranta açacak ihaleyi durdurmak için yargı sürecini başlattı. Mimarlar Odası Ankara Şubesinde yapılan basın toplantısında konuşan Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 2016 yılından bu yana mahalleyi ranta açma girişimleri olduğuna dikkat çekerek yargı yoluna başvurduklarını ve oda lehine kararlarla rant sürecinin durdurulduğunu belirtti. Alanın hem ekonomiye kazandırılması için Maliye Bakanlığına verilmesi hem de lojman statüsünün kaldırılmasına ilişkin iptal kararlarına dikkat çeken Candan, ancak üst mahkemenin son olarak oda aleyhine verdiği karar sonrası Emlak Gayrimenkul Ortaklığının 13 Aralık tarihine ihale duyurusu yaptığını belirtti.

‘SARAÇOĞLU’NU RANTA KURBAN ETMEYECEĞİZ’

Candan, mahallenin tarihsel ve kültürel önemine dikkat çekerek, Saraçoğlu mahallesinin 1945 yılında ilk toplu konut alanı olarak yapıldığını ve alanın tamamının tescillenerek, kültür varlığı olarak koruma altına alındığını belirtti. İhalenin iptal edilmesi için yargı sürecini başlattıklarını kaydeden Candan, “Mahallenin böyle bir satışa söz konusu olmasıyla burada bir katliam yaşanacak.  Saraçoğlu mahallesi bizim göz bebeğimiz, Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı, buranın anı, tarihsel, simgesel ve ekonomik değeri var. Saraçoğlu’nun her ne şekilde olursa olsun ranta kurban edilmesine karşı mücadele edeceğiz” dedi.

EMLAK GAYRİMENKUL ÜZERİNDEKİ ŞAİBELER

Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nihal Evirgen de ihalenin kesinlikle gerçekleşmesini istemediklerini kaydetti. İhaleyi açan Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortalığı’na ilişkin şüpheli durumlara dikkat çeken Evirgen, “2017 yılında gördüğümüz Sayıştay raporlarında değer artışlarının çok şaibeli durumlarla yapıldığı ve genellikle verilen ihalelerde acayip kar marjının görüldüğü ortada.  Bunların açık artırma yöntemiyle değil de belirli firmalara verilerek yapıldığı görülüyor. Dolayısıyla bu ihaleye de nasıl yaklaşılacağına dair şüpheli yaklaşımlarımız var” dedi. Mahallenin Güvenpark ile birlikte düşünülmesi gerektiğini ve bu alana ilişkin plan notlarının rant odaklı olduğunu ifade eden Evirgen, “Bizler hukuki olarak Kızılay kent merkezine ilişkin değişikliklere karşı mücadele içerisindeyiz. Önümüze birçok engel çıkartılıyor.Ancak kamuoyu da bu alanlara sahip çıkmalı, bu alanlar için ayakta olmalıyız” dedi.

HEM TELİF HAKLARINA HEM DE ÜST ÖLÇEKLİ PLANLARA AYKIRI

Oda, Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) 1983 yılında Gazi Üniversitesi’ne verdiği ve geçtiğimiz günlerde mimarlık ve mühendislik fakültesi yapılması için proje ihalesi açılan Malazgirt Bulvarı üzerinde, ODTÜ arazisi karşısında bulunan alana ilişkin açılan proje ihalesini de yargıya taşıdı. Candan, ihalenin 26 Kasım’da yapılacağını ancak sıkıntılı bir ihale olduğunu belirtti. Candan, “Gazi Üniversitesi daha önce de alanın bir kısmını ABD Büyükelçiliği’ne ve TOKİ’ye peşkeş çekti. Bu Sayıştay raporlarına da yansıdı. Sayıştay bu alanların AOÇ Müdürlüğüne ivedilikle devredilmesi gerektiğini ifade etti.  Burası özel planlama bölgesi ve tarımsal alan olarak korunması gereken bir yer. Plana aykırı bir şekilde buraya siz değil mühendislik mimarlık fakültesi hiçbir şey yapamazsınız” dedi. İhalenin idari sözleşmesinde ise “Mimarın projeyi çizdikten sonra telif hakkını devredeceği”ne ilişkin ifade yer aldığını kaydeden Candan, bunun mimarlık mesleğine müdahale ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na aykırı olduğuna dikkat çekti. Meslektaşlarına ihaleye girmeme çağrısında bulunan Candan, ihalenin hem telif haklarına hem de AOÇ’nin üst ölçekli planlarına aykırı olduğunu kaydettti. Candan, “AOÇ’nin Gazi Üniversitesine verdiği bütün alanlar hiç edilmiş durumda. Bu alan korunması gereken bir tarım alanı. AOÇ menşeli bir arazi amacı dışında kullanılması durumunda AOÇ’ye iade edilmeli ama bunu sağlayacak hukuk nerede?​” şeklinde konuştu. Candan, alandan bağımsız olarak da bir üniversite mühendislik ve mimarlık fakültesi yapacaksa bunun hizmet alımıyla değil, fikirlerin tartıştığı yarışma yoluyla yapması gerektiğini belirtti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adana’da yerel seçimler için güç birliği çağrısı yapıldı

SONRAKİ HABER

TRT önünde basın açıklaması da, çekim de yasak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...