21 Kasım 2018 08:54

Tunus’ta yeni 'reformlara' karşı yarın grev günü

Tunus'ta kamu emekçileri görüşmelerden sonuç alınamamasına ve hükümetin reformlarına karşı yarın greve çıkıyor.

Fotoğraf: Yassine Gaidi/AA

Paylaş

Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT), Nida Tunus Partisi Lideri ve Başbakan Yusuf Şahit hükümetiyle aylardır süren ücret görüşmeleri sonucunda anlaşmaya varılamadığı için yarın greve gideceğini açıkladı.

IMF başta olmak üzere uluslararası borç ve kredi kurumlarının bütçe açığını kapatmak için ücretleri dondurma, biriken borçları 3 milyar doları bulan (11 milyar Tunus dinarı) devlet kuruluşlarını satışa çıkarma gibi bir dizi reforma zorladığı Tunus hükümeti, 2020 yılına kadar kamu çalışanlarının maaşlarının yıllık bütçedeki payını yüzde 15’ten 12.5’a düşürmeyi hedefliyordu.

'HÜKÜMET ÜLKEYİ BELİRSİZLİĞE SÜRÜKLÜYOR'

UGTT sendikası merkezi pazartesi günü bir açıklama yaparak kamu hizmetlerinin niteliğini ortadan kaldırmaya yarayan yanlış hükümet politikalarını protesto etmek, büyüyen enflasyon, Tunus dinarında yaşanan değer kaybı, fiyatlarda ve vergi oranlarındaki artış, artan hane halkı borcu ve işsizlikteki yükseliş karşısında insanca bir ücret artışını hak eden kamu çalışanlarının haklarını korumak için yarın greve çıkacağını duyurdu.

Hükümetin 13 Temmuz’da sendikayla birlikte yayımladığı ortak bildiride görüşmelerin 15 Eylül’de anlaşmayla biteceğini belirtmesine rağmen verdiği sözleri tutmadığının vurgulandığı açıklamada “Bu grev tüm diyalog olanakları tükendikten ve kamu sektöründe ücret artışı talebine dair yapılan görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandıktan sonra gündeme gelmiştir” denildi.

Sendika, kamu emekçilerini IMF’nin direktifleriyle ve liberal politikalarıyla karşı karşıya bırakan hükümetin ülkedeki krizi derinleştirdiği ve ülkeyi belirsiz bir geleceğe sürüklediği uyarısında bulundu.

Hükümetin koalisyon destekli halk düşmanı politika tercihlerinin toplumsal bir krizi derinleştirdiğini ve kamu emekçilerini yoksullaştırdığını belirten sendika merkezi, dış borçlanma, ülke kaynaklarının ipoteklenmesi, uluslararası para fonlarına bağımlılık, kamu hizmet kuruluşlarının kapatılması gibi politikaların birçok Tunuslunun yaşamını dönüştürdüğüne ve umutsuzluğa ittiğine dikkat çekti. Sendika, yolsuzluk, kaçakçılık, vergi kaçırma gibi yollarla oluşturulan yeni zengin sınıfın ücretlilerin ve kamu emekçilerinin ödediği vergilerle doldurulan devlet hazinesini yağmalamasına da tepki gösterdi.

TUNUS YENİ HUZURSUZLUKLARA GEBE

Tunus’ta siyaset gibi ekonomi de 2011’de bin Ali’nin devrilmesine yol açan halk ayaklanmalarından bu yana çalkantılı bir seyir izliyor. Hükümet verilerine göre yüzde 15 civarında seyreden işsizlik oranının ülkenin kırsal kesimlerine gidildikçe ikiye katlandığı ve özellikle üniversite mezunu gençler arasında yaygın olduğu belirtiliyor.

Enflasyonun yüzde 7’nin biraz üzerinde seyrettiği Kuzey Afrika ülkesinde IMF baskılarının yol açtığı yerli para birimindeki değer kaybı geçim maliyetini her gün yukarı çekiyor. Bu yıl başında hükümetin vergi artışı ve kemer sıkma politikalarını ilan etmesiyle Tunuslular sokaklara dökülmüştü.

Öte yandan, son yedi yılda üst üste hükümet değişikliğinin yaşandığı ülkede 2016’dan bu yana seküler Nida Tunus ile İhvancı Ennahda koalisyonunda başbakanlık görevinde bulunan Yusuf Şahit, 26 bakandan oluşan kabine içerisinde değişikliğe giderek reformları destekleyeceğini düşündüğü 10 kişinin bakanlığa getirilmesi için Meclisten güvenoyu aldı. Kendi partisi içerisinde ülke ekonomisini iyi yönetemediği için sert eleştirilerin hedefi olan Şahit’in bu hamlesinin koalisyon içerisinde de en başından beri bulunan çatlakları derinleştirdiği belirtiliyor. Siyasi ve ekonomik istikrarsızlığın kesiştiği bu dönemde UGTT’nin grev çağrısının gelecek yıl yapılması planlanan meclis ve başkanlık seçimleri öncesi başkent Tunus’ta patlamaya hazır görülen bir huzursuzluğu tetikleyebileceği yorumları yapılıyor.

Genel nüfusun yaklaşık yüzde 5’ine karşılık gelen ve ülkenin her yerinde örgütlü 500 bin üyesi olan UGTT hükümetin devlete ait kuruluşları satmayacağı sözünü vermesi üzerine 24 Ekim’de yapılması planlanan genel grevi iptal etmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Güvenpark Katliamında karar açıklandı

SONRAKİ HABER

Yazarımız Yusuf Karataş’ın adli kontrol kararı kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa