21 Kasım 2018 07:17
Son Güncellenme Tarihi: 21 Kasım 2018 14:00

CHP'de yerel seçim hazırlıkları: İYİ Parti ve SP ile görüşülüyor

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın: CHP ile yol haritasını belirlemeye başladık

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP'de 30 Kasım Cuma günü yapılacak Parti Meclisi toplantısında, 300'e yakın belediye başkan adayının ismi açıklanacak.

Parti Meclisinde 24 Ekim'de 105, 14 Kasım'da da 147 belediye başkan adayını belirleyen CHP, 30 Kasım'da alacağı kararlarla 500'ün üzerinde ismi kamuoyuyla paylaşmış olacak.

CHP-İYİ ittifakına dair tartışmalar sürerken, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, “CHP ile ittifak konusunda yol haritasını belirlediklerini” açıkladı. Aydın “Yol haritasını belirlemeye başladık” ifadelerini kullandı.

CHP'NİN AÇIKLANAN ADAYLARI KİMLER?

Bugüne kadar açıklanan adaylar arasında 1 büyükşehir, 10 il belediye başkan adayı bulunuyor. CHP, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için milletvekili Ahmet Akın'ı aday gösterdi. Burdur'da mevcut başkan Ali Orkun Ercengiz, Giresun'da mevcut başkan Kerim Aksu, Yalova'da mevcut başkan Vefa Salman, Artvin'de Demirhan Elçin, Batman'da Enver Erdem, Bingöl'de Vahdettin Uzunyayla, Gümüşhane'de Bedri Ağaç, Uşak'ta Asım Kalelioğlu, Erzincan'da İsmail Taş ve Karabük'te Mehmet Durum aday gösterildi. 

AA'nın aktardığına göre CHP, Ankara'da başta Mansur Yavaş olmak üzere bazı isimler üzerinde görüşmeler sürdürüyor. 

İstanbul'la ilgili çalışmalar kapsamında ise Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin, "eğilim yoklamasından çıkması durumunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olacağını" açıklaması ve geçen günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan randevu talep etmesi dikkati çekti.

CHP VE İYİ PARTİ 'İTTİFAKI' 

İYİ Parti ile yapılan görüşmeler çerçevesinde "ittifak" konusunu da değerlendiren CHP, bazı adayların belirlenmesi için geniş tabanlı mutabakat arıyor. İYİ Parti ile bu kapsamda yürütülen görüşmeler doğrultusunda bazı illerin adaylarının netleşmesi bekleniyor.

İYİ PARTİ: CHP İLE YOL HARİTASINI BELİRLEMEYE BAŞLADIK

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, CHP ile yürüttükleri yerel seçim ittifak çalışmalarına ilişkin, "Aşağı yukarı alanı çizdik büyükşehirlerde. Şimdi onun içini dolduracağız. Bir isim konusuna kesinlikle girmedik. Alanı tarif edersek içini doldururuz, o kolay" dedi.

Aydın ile CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Bülent Tezcan, iki partinin yerel seçimde yapacağı ittifaka ilişkin ikinci görüşmelerini gerçekleştirdi.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından Aydın, İYİ Parti Genel Merkezine gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Görüşmeye ilişkin neler söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine Aydın, "Sık sık bir araya geleceğiz. Bugün görüşmemizi tamamladık. Temel ilkelerin belirlenmesi konusunda bir mutabakat sağladık. Bu sağlanan mutabakat üzerinden önümüzdeki döneme ait bir yol haritası oluşturduk." diye konuştu.

"Görüşmelerin 15 gün içerisinde sonlandırılacağı doğru mu?" sorusu üzerine Aydın, "Gün vermek doğru olur mu bilmiyorum ama en kısa sürede yapmanın gayreti içerisindeyiz." karşılığını verdi.

"Ankara ve İstanbul'u CHP-İYİ Parti ittifakı mı alacak?" sorusunu Aydın, "Öyle bir şey yok. Taksimat görüşmemiz yok ama artık o aşamaya geldik diyebilirim." diye yanıtladı.

SAADET PARTİSİ'NDEN RANDEVU TALEP EDİLECEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ise, önümüzdeki günlerde Saadet Partisi'nden randevu isteyeceklerini açıkladı.

NTV'nin aktardığına göre, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'dan "Kapımız herkese açık" karşılığı geldi.(HABER MERKEZİ)

OĞUZ KAAN SALICI: AKP PANİK HALİNDE

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, AK Parti ile MHP arasında yapılacak görüşmeye ilişkin, "MHP ile bir ay önce ağır sözler ederek ayrışmış olmalarına rağmen tekrardan bir araya geliyor olmaları,  tam anlamıyla bir paniğin göstergesidir. Kendi başlarına seçime giremeyeceklerini, böyle bir özgüvene sahip olmadıklarını açık bir şekilde gösteriyor" dedi.

CHP MYK toplantısının devam ettiği sırada basın toplantısı düzenleyen Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, açıklanan son işsizlik rakamlarına değindi ve işsizler ordusuna 2017'nin aynı dönemine göre 266 bin yeni emekçinin katıldığını söyledi.

'KRİZ YOK LAFINI PATATESE SOĞANA ANLATSINLAR'

Salıcı, enflasyonun yüzde 25,5'le son 15 yılın rekorunu kırdığını, Türkiye'nin Sierra Leone, Liberya, Zimbabve, Angola gibi ülkelerle aynı kategoriye geldiğini belirtti. Türkiye'nin 117 milyar dolarlık kısa vadeli dış borcu bulunduğunu aktaran Salıcı, şöyle konuştu:

Bu borcumuza karşılık Merkez Bankasının kasasında 85 milyar dolarlık rezerv var. Nakit, altın bütün varlıklar dahil. Yani Eylül'deki rakamlara bakarsak, her 100 dolarlık borcumuza karşılık 72,5 dolarlık varlığımız var, buna altın dahil. 2002'de her 100 dolarlık borca karşılık 169 dolarlık nakit vardı. Şu an gelmiş olduğumuz noktada, 'Türkiye'de kriz yoktur' diyen bir Cumhurbaşkanı, 'En kötüsü geride kaldı' diyen bir aile üyesi damat var. "Kriz yok' diyen Cumhurbaşkanına ya da bu düşüncede olan hükümet üyelerine şunu sormak lazım; domatesin Ankara'da en düşük fiyatının 5,75 olduğunu görüyoruz. Patatesin 3 lira 60 kuruş, soğanın da 4,5 lira olduğunu görüyoruz. 'Kriz yok' lafını patatese, soğana anlatsınlar. Bakalım onlar ne düşünüyor? Soğan depolarına baskın yaparak fiyat düşürmeye çalışan, ekonominin temel kurallarından bihaber olan bir siyasi iktidarla karşı karşıyayız. Bundan bir süre önce de marketlerdeki fiyatları denetim altına almak için zabıta imkanlarını kullanmaya çalışmışlardı. Devletin kasasını teslim ettikleri damat Türkiye'yi bu hale getirmiş oldu.

'İDO'NUN ÖZELLEŞTİRİLMESİNE KARŞI ÇIKMIŞTIK'

Kamu hizmeti vermesi gereken İDO'nun özelleştirildiği zaman CHP olarak buna karşı çıktıklarını dile getiren Salıcı, o zaman 860 milyon dolarlık özelleştirme geliri ile metro hatlarının yapılacağının söylendiğini hatırlattı.

Salıcı, "Açıklamış oldukları hatların hiçbirinde bugün itibarıyla metro falan yok. İDO sefer iptallerine başladı. Belki bir süre sonra sektörden çekilecek kâr edemediği için. Vatandaşımız İDO'yu kullanamadığı zaman köprülere yüklenecek. Zaten trafik keşmekeş içinde. İstanbul'u 1994'ten beri yönetiyorlar, hiçbir önemli sorununu çözmüş değiller" dedi.

Ekonomideki kötü gidiş nedeniyle çok sayıda iş yerinin kepenk kapattığını söyleyen Salıcı, vatandaşlarda, işçide ve işverende bir gelecek kaygısı yaşandığını, iktidarın da çözümü bulmaktan aciz olduğunu belirtti.

'ANKARA BÜYÜKŞEHİR ADAYINDA NETLEŞME YOK'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Salıcı, Muharrem İnce'nin randevu talebine ilişkin soru üzerine, "Sayın Genel Başkanımız bir randevu verecek ve bu hafta içinde bu randevu gerçekleşecek" diye konuştu.   

Salıcı, Mansur Yavaş'ın adaylığına yönelik soruyu yanıtlarken, "Biz Mansur Yavaş'ın adaylığını açıklamış değiliz. CHP özel bir angajman içinde olduğunu beyan etmiş de değil. Partili arkadaşlarımızın bir kısmının görüşlerini partinin yetkili organlarında söylemesi kadar doğal bir durum yok. Bu konuda bir netleşme yok. Cengiz Topel Yıldırım'la ilgili, o da aynı kategoride bir arkadaşımız ama bir netleşme yok. Ankara adaylığı konusunda, netleşme oldukça paylaşacağız" ifadelerini kullandı.   

"Muharrem İnce'nin İstanbul'a aday yapılmaması durumunda CHP'de İnce krizinin daha da büyüyeceği söyleniyor. Bu iddialara ne diyorsunuz?" sorusuna Salıcı, "CHP'de kriz yok ama memlekette harbi kriz var. Sayın İnce ile Kılıçdaroğlu'nun görüşmesi gerçekleşmeden yorum yapmak kehanet olur" yanıtını verdi.   

Salıcı, bir soru üzerine, İYİ Parti ile görüşmelere ilişkin bilgi verirken, Kılıçdaroğlu'nun İYİ Parti'den Aytun Çıray'la resmi bir görüşme yaptığına dair bilginin bulunmadığını vurguladı.

Oğuz Kaan Salıcı, "İYİ Parti ile görüşmeler yapılıyor. Bir iş birliği çerçevesi oluşacak mı, oluşmayacak mı bunu önümüzdeki günlerde hep beraber göreceğiz ama bununla ilgili şu anda detay açıklanacak noktada değiliz. Bir süreç var, umarız olumlu bir süreç ortaya çıkar ama bunda İYİ Parti'deki yetkililerin de tavırları olaya katkı sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

'AİHM'NİN DEMİRTAŞ KARARI BAĞLAYICIDIR'

AİHM'in Selahattin Demirtaş'la ilgili kararı konusundaki soruya da Salıcı, şu cevabı verdi:

"Sayın Erdoğan, yargı kendisinin istediği yönde karar verdiği zaman yargının bağımsız olduğunu ifade eder, kararlar onun hoşuna gitmediği zaman 'tanımıyoruz' der. Sayın Erdoğan kendi işine gelen kararlara karşı müşfik, işine gelmeyen kararlara karşı eleştirel bir yaklaşım içinde. AİHM, Türkiye'nin tanıdığı ve almış olduğu kararların bağlayıcı olduğu bir mahkeme. Mahkemenin verdiği karar hoşumuza gitmeyebilir, hoşumuza da gidebilir ama mahkemenin verdiği karar bağlayıcıdır. Biz o mahkemelerin kararına saygı duymak durumundayız. AİHM'in verdiği kararlar ne kadar bağlayıcı ise Türk mahkemelerinin de verdiği kararlar o derece bağlayıcıdır. Sayın Erdoğan'ın AİHM'in verdiği kararlarla ilgili bir sıkıntısı varsa, kendisi AİHM'e neden başvurdu, hak arama yönünde çaba gösterdi?"

Salıcı, soru üzerine, HDP ile resmi görüşmeleri olmadığını belirtti. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Kışı sağlıklı geçirmek ve salgın hastalıklardan korunmak için 6 öneri

SONRAKİ HABER

UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin muhtemel rakipleri belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...