21 Kasım 2018 04:06

Erdoğan imzaladı: Türkiye'de hukukun üstünlüğünde ciddi eksikler var

AB'den 123 milyon avro yardım öngören ve Resmi Gazetede yayımlanan belgede, 'hukukun üstünlüğü ile temel hak ve özgürlüklerde eksikler var' denildi.

Metin Resmi Gazeteden alınmıştır.

Paylaş

Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye yaptığı mali yardımların 2017 yılı için olan 123 milyon Avro’luk bölümüne ilişkin anlaşma Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzalanıp Resmi Gazetede yayımlandı. Anlaşmada “Türkiye’nin, hukukun üstünlüğü ile temel haklara ve herkesin adil yargılanma hakkına saygı göstermesi ve hukukun üstünlüğü ile temel hak ve özgürlükler konusunda yaşanan ciddi boyuttaki eksiklikleri ele alması gerekmektedir” deniliyor. Hukukun üstünlüğündeki eksikler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla onaylanmış oldu.

Cumhuriyet'ten Hüseyin Hayatsever'in haberine göre, Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) II 2017 yılı Türkiye İçin Yıllık Eylem Programına Ait Finansman Anlaşması, AB’nin Türkiye’ye ‘demokrasi ve yönetişim’ ile ‘hukukun üstünlüğü ve temel haklar’ alanlarında kullanmak üzere 123 milyon Avro yardım yapması öngörüyor.

TÜRKİYE'YE UYARILAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayladığı anlaşmanın ekinde AB’den Türkiye’ye yönelik dikkat çeken uyarılar yer alıyor. Anlaşmanın ekinde yer alan “Program kapsamında yer alan sektörlerin seçilme gerekçesi” başlıklı bölümde, Avrupa Komisyonu’nun 2016 Türkiye Raporu’nda hukukun üstünlüğü ile temel hak ve özgürlükler konusunda gerilemelere dikkat çekildiği anımsatılırken “AB yardımı açısından hukukun üstünlüğü ile temel hak ve özgürlüklere tam olarak saygı gösterilmesi önemlidir” denildi.

AB’nin, mali yardım yoluyla Türkiye’nin hukukun üstünlüğü ve temel haklar konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmesine yardımcı olmayı amaçladığı belirtilirken şu değerlendirmelere yer verildi:

“AB, darbe girişimi faillerinin adalete teslim edilmesi konusunda orantılı eylemde bulunulması ihtiyacının farkındadır; ancak aday ülke ve AİHS’nin imzacı tarafı olarak Türkiye’nin, hukukun üstünülüğü ile temel haklara ve herkesin adil yargılanma hakkına saygı göstermesi ve hukukun üstünlüğü ile temel hak ve özgürlükler konusunda yaşanan ciddi boyuttaki eksiklikleri ele alması gerekmektedir. Bu durum ve darbe sonrası yaşanan diğer zorluklar dikkate alındığında, program ile, ifade ve basın özgürlüğü dahil olmak üzere, temel haklar alt sektörüne özellikle önem verilmesi suretiyle Demokrasi ve Yönetişim ile Hukukun Üstünlüğü ve Temel Haklar sektörlerinde faaliyetlerin desteklenmesi amaçlanmaktadır.” (HABER MERKEZİ)

Anlaşmanın yer aldığı Resmi Gazete sayısına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖNCEKİ HABER

Madendeki patlamada yaşamını yitiren işçiler toprağa verildi

SONRAKİ HABER

Türkiye, Selahattin Demirtaş'ın tahliye kararını 1 yıl geciktirebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...