20 Kasım 2018 12:39

‘Mayınlarla yaşamaya devam edeceğiz’

Temizleme oranına bakıldığında Türkiye taahhüdünü yerine getiremeyecek: Mayınlarla yaşamaya devam edeceğiz.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Uluslararası Mayın İzleme 2018 Raporu (MONITOR 2018) İstanbul’Taxim Hill Hotel’de yapılan basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısına Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, Tabip Odası İstanbul Şubesi, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Türkiye Sakatlar Derneği, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi ve İstanbul Hak İnisiyatifi katıldı.

Toplantıda ilk sözü alan Mayınsız Türkiye Girişimi Koordinatörü Muteber Öğreten, Mayın Yasağı Anlaşması’na taraf olan devlet sayısının 164’e ulaştığını belirtti. Öğreten, “2017 yılı, kara mayınları, misket bombaları ve savaş artığı patlayıcılar (ERW) nedeniyle ortaya çıkan kayıpların, istisnai bir biçimde çok yüksek rakamlara ulaştığı üçüncü yıl olmuştur. Bunun da nedeni belli ülkelerdeki halen uygulanan şiddet, çatışma ortamı ve savaşlardır” şeklinde konuştu. 2017 yılında mayınlar nedeniyle 7 bin 239 kaybın kayıtlar altına alındığını ve kayıt altına alınan kayıpların yüzde 76’sını sivillerin oluşturduğunu siviller içersinde de en büyük oranın yüzde 47 ile çocuk kayıpların oluşturduğunu vurguladı.

Türkiye’nin ilk olarak 1950 ile 55 yılları arasında mayın döşediğini hatırlatan Öğreten, “Türkiye, anti-personel ve anti-araç mayınları ile geliştirilmiş patlayıcı cihazlar (IED’ler) tarafından kirlenmiş haldedir. Toplamı teyit edilmiş 164 kilometrekare olan 3 bin 61 adet riskli alan ve 701 adet de mayın döşeli olduğundan şüphe edilen alan bulunmaktadır” dedi.

‘KESİN SAYILAR VERİLMİYOR’

Öğreten, Türkiye’de mayın mağdurları hakkında bir veri tabanı olmadığının altını çizerek “İzleme Örgütü, Türkiye’de 2017 yılında en az 42 yeni mayın kaybı tespit etmiştir ama MAFAM 2017 yılındaki kaybın 23 olduğu belirtmiştir. Daha önceki yıllara göre dikkati çeken bir değişme olarak, Türkiye sivil ve mayın temizleme kategorilerinde kayıp bilgisi paylaşırken askeri personele ilişkin bilgi paylaşmamıştır. Bu nedenle ortaya çıkan kayıpların toplam rakamı bilinmemektedir. Rakamlar birbiriyle çelişiyor” dedi.

‘MAYIN TEMİZLİĞİ, ANLAŞMA RUHUNA UYGUN OLMALIDIR’

Toplantıda vurgu yapılan konulardan biri de mayın temizliğiydi. 2004 yılında Mayın Yasağı Anlaşması’na taraf olan Türkiye’nin, toprağa döşeli tüm mayınları 2014 yılına kadar temizleme taahhüdünde bulunduğunu ancak bu taahhüdünü yerine getiremediğini hatırlatan Öğreten, “Hali hazırda var olan. Temizleme oranına bakıldığında 2013 yılında 8 yıllık ek süre talebinde bulunan Türkiye bu taahhüdünü de yerine getiremeyecektir: Mayınlarla yaşamaya devam edeceğiz” dedi.

‘MAYINLAR İNSANLIK ONURUNA AYKIRIDIR’

Toplantıya katılan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul temsilcisi Hüseyin Aygül savaşın tüm yıkımlarını yaşan bir toplum içerisinde olunduğunu belirterek “Mayınların Türkiye’de tüm Kürt illerinin çevresini sarmış durumda. Bunun dile gelmesi talep olarak istenmesi devletlerin güvenlik sorunundan öte insan onuruna ve haklarına yönelik politikalara dayalı olması gerekir. Türkiye maalesef bu sıkıntıyı yaşıyor savaş bütün toplumu esir almış durumdadır” dedi.

Hak İnisiyatifleri İstanbul Temsilcisi Bahar Kılınç, bir patlama sonucunda hayatını kaybeden 12 yaşındaki Ceylan Önkol’u örnek vererek mayınların temizlenmesinin hızlanmasını talep etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ’de, ‘Türkiye’de Bilim Yayıncılığı’ paneli düzenlenecek

SONRAKİ HABER

Xewna Derew’in tanıtımı yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...