TOFAŞ fabrikasında bulunan Mepar nakliyatta işçi kıyımı

TÜMTİS'in örgütlenme faaliyeti yürüttüğü Bursa TOFAŞ fabrikasında, Mepar nakliyata bağlı çalışan 97 işçi, ekonomik kriz bahanesiyle işten atıldı.

20 Kasım 2018 12:24
Paylaş

Uğur ÖKDEMİR

TOFAŞ fabrikasında nakliye ve park işlerini yapan Mepar nakliyatta çalışan 97 işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarmaların ekonomik krizden kaynaklandığını söyleyen TÜMTİS Bursa Şube Başkanı Özdemir Aslan, işçilerin haklarını sonuna kadar savunacaklarını ifade etti.

'KRİZ BAHANE EDİLEREK İŞÇİLER ÇIKARILIYOR'

TOFAŞ önünde açıklama yapan işçiler kısa bir yürüyüş yaptı. Fabrika önünde yapılan açıklamada konuşan Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Bursa Şube Başkanı Özdemir Aslan "Türkiye otomotiv devi TOFAŞ fabrikasında yıllardır çalışan, emek üreten 97 işçinin iş akitleri feshedildi. Şu an sendikamız ile Mepar nakliyat arasında toplu sözleşme görüşmeleri de devam ediyor. Fakat ülkedeki kriz bahane edilerek TOFAŞ bu işçilerin çalışma hakkını ortadan kaldırdı. Bu işçiler işten çıkarılarak onların yaptığı işe TOFAŞ’ın kendi bünyesinde çalışan kadrolu işçiler aktarılıyor" dedi.

Anayasada var olan işçi haklarını okuyan Aslan şöyle devam etti: Burada çalışan işçiler ne TOFAŞ’ın ne de Mepar nakliyatın bir eşyası değildirler. İnsan ve bu ülkenin vatandaşıdırlar. Bu ülkenin yasaları ve kanunları işverene işyerini açma hakkını vermiş, bir o kadar da işçilere çalışma hakkını vermiş ve iş güvencesini yasalarla güvence altına almıştır. Bugün burada açık ve net şekilde yasalar ihlal edilmektedir. Bugün işverenler çeşitli gerekçeleri bahane göstererek işçilerin çalışma hakkını ortadan kaldırıyorlar. Bu işçiler bir ayı aşkındır çalıştıkları halde ücretlerini alamıyorlar. İşten çıkarılacaklarına dair bir haftadır hiçbir şey söylenmemesine rağmen çalışma hakkı TOFAŞ yetkilileri tarafından ellerinden alınarak iş yerlerinde boş durduruluyorlardı. Halbuki TOFAŞ’ta üretim devam ediyor. Banttan her dakika araba çıkıyor ve bu arabalar başkaları tarafından parka çekiliyor. Ama bu işçilerin çalışma hakkı ortadan kaldırılıyor.

'HAKLARIMIZI SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ'

Çalışanları desteklemek ve haklarını korumak için var olan İşkur İl Müdürlüklerinin uyuduğunu belirten Aslan, “Burada işten çıkarılanlar ve Bursa’da çeşitli fabrikalarda işten çıkarılanların hiçbirisiyle ilgili Çalışma Bölge Müdürlüğü yetkilileri gidip o iş yerlerinde inceleme yaparak bu işçilerin ücretlerinin kıdem tazminatlarının yasada yazıldığı gibi ödenmesini takip etmiyorlar. İşçiler bu kurumlara müracaat ettiklerinde ya notere ya da başka kurumlara yönlendirilerek oyalanmaya çalışıyorlar. Bizler yasal haklarımızı ve üyelerimizin haklarını sonuna kadar koruyacağız” dedi.

'HAYAT ŞARTLARI ZORLAŞTI, BİZ İŞSİZ KALDIK'

Kış günü mağdur edildiklerini söyleyen işten atılan bir işçi ise “Çalıştığımız halde paramızı hâlâ alamadık. Kış günü işsiz kaldık, hayat şartlarının en zor olduğu zamanda işsiz kalmak insanın psikolojisini daha fazla bozuyor. Şimdi düşünüyorum çocukların masraflarını nasıl karşılayacağım, evin giderlerini nasıl karşılayacağım diye. Bugün yaptığımız iş elimizden alındı ve TOFAŞ’ın kadrolu çalışanlarına verildi. Bizler kapı önüne konulduk. Sayımız 97 fakat tırlarda çalışanlardan da işten çıkarma olduğunu duyduk” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

46. Uluslararası Emmy Ödülleri sahiplerini buldu

SONRAKİ HABER

Mevlidi Nebi etkinliklerine katılmayan derslerde yok sayılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa