20 Kasım 2018 11:47
Son Güncellenme Tarihi: 20 Kasım 2018 12:32

‘Erdoğan’ın prensi kastetmediği Türk yetkililerce doğrulandı’

Kaşıkçı cinayetine ilişkin konuşan Suudi Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr: Veliaht Prens Muhammed bin Selman kırmızı çizgimizdir

Fotoğraf: Cemal Yurttaş/DHA

Paylaş

Suudi Arabistan, Kaşıkçı cinayetinde Prens Muhammed bin Selman’ın parmağı olduğuna dair CIA iddialarına yanıt verdi. Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, “Veliaht Prens Muhammed bin Selman kırmızı çizgimizdir” dedi. Bakan Cubeyr Erdoğan’ın Kaşıkçı cinayetine ilişkin sözlerinde Prens bin Selman’a işaret etmediğinin de bizzat Türkiye’nin üst yetkililerince doğrulandığını ifade etti.

‘PRENS KIRMIZI ÇİZGİMİZ’

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, CIA’nın Kaşıkçı’nın öldürülmesi talimatını Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın verdiğine yönelik açıklamalara “Biliyoruz ki Veliaht Prens hakkındaki bu iddiaların dayanağı yoktur ve bu iddiaları, sızdırılmış olsun olmasın, kesin bir dille reddediyoruz” yanıtını verdi. 

Yaptığı açıklamalarla Prens Salman’ın arkasında duran Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr, “Bazı bilgiler sızdırılıyor ve bunlar resmi olarak açıklanmıyor. Bu iddiaların inandırıcı deliller yerine fikirlere dayandığını görüyorum” dedi. Suudi Arabistan için Kral ve Veliaht Prens’in “kırmızı çizgi” olduğunu ifade eden Cubeyr “Onlara zarar vermeye ya da zayıflatmaya yönelik girişimlere izin vermeyeceğiz” dedi.

ERDOĞAN SALMAN’I İŞARET ETMEMİŞ!

Cubeyr, Şark ül Evsat gazetesine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı  Tayyip Erdoğan’ın “Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrinin Suudi hükümetinin üst kademelerinden geldiğini biliyoruz” ifadelerini de değerlendirdi. Cubeyr, “Türkiye’de en üst düzey yöneticilere bu sözlerin ne anlama geldiğini sorduk ve bize kesin bir şekilde bu yorumda kastedilen kişinin Veliaht Prens olmadığını doğruladılar” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington Post gazetesinde kaleme aldığı yazıda, Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz’in cinayet emrini verdiğine inanmadığını ifade etmiş “Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrinin Suudi hükümetinin üst kademelerinden geldiğini biliyoruz” demişti.  Erdoğan’ın bu sözlerle Veliaht Prens bin Selman’ı işaret ettiği dile getirilmişti.

'EMRİ SELMAN'IN VERDİĞİ GÜN GİBİ AŞİKAR'

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) Kaşıkçı cinayetiyle ilgili raporunu gördüğünü iddia eden ve adının açıklanmasını istemeyen bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin cinayette Suudi liderliğinin dahli olduğuna dair çok güçlü fikir birliğinin bulunduğunu, bunu kimsenin tartışmadığını söyledi.

Yetkili ABC News'a yaptığı açıklamada, Kaşıkçı'nın ölüm emrini Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın verdiğinin "gün gibi aşikar" olduğu değerlendirmesini yaptı.

Washington Post gazetesinin haberinde, CIA'in, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın verdiği sonucuna ulaştığı iddia edilmişti. ABD Başkanı Donald Trump, CIA'den henüz brifing almadığını ancak Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve istihbarat yetkilileriyle bu konuyu konuşacağını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Afgan kadın boksör tehditlere boyun eğmiyor

SONRAKİ HABER

Doktorlar mahkeme kararı ile işlerine dönüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...