20 Kasım 2018 11:21

Donbass’ta 4 yıl sonra ikinci genel seçimler yapıldı

4.5 sene önce tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri sandık başına gitti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Okay DEPREM
Donbass

Donbass, son 4 yıl içinde ikinci genel seçimlere sahne oldu. Bundan tam 4.5 sene önce tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri, (DNR ve LNR) batıdan gelen ve seçimlerin düzenlenmemesi için yoğun çaba sarf eden kimi siyasi, ekonomik baskılara karşın başarıyla gerçekleşti. Halk, Ukrayna’nın kontrolünde tuttuğu kuzey kısımlar dışındaki tüm yerleşim birimlerinde hem halk Sovyeti (konseyi) üyelerini hem de devlet başkanını belirlemek üzere sandık başına gitti.

Donbass bölgesindeki seçimler, tüm baskı ve tehditlere rağmen, belirgin bir aksama olmadan tamamlandı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üyelerinin yanı sıra esas olarak bağımsız uluslararası gözlemcilerin takip ettiği seçimler, her iki devlette de yüksek katılımla geçti.

2014’ten bu yana olduğu gibi alışılageldik siyasal partilerin değil, “Toplumsal Hareketler” adı verilen politik yapıların yönettiği DNR ve LNR’de ilk genel seçimler 2014 yılının 2 Kasım ayında organize edilmişti. Öte yandan her iki tarafta da bir süredir geçici devlet başkanları görev yapıyordu. Normal şartlarda 2019 yılı içerisinde yapılması öngörülen seçimlerin öne alınmasının sebeplerinden birisi de LNR Eski Devlet Başkanı Igor Platnitski’nin görevinden çekilmesi ile DNR’in Önceki Devlet Başkanı Aleksandr Zakharçenko’nun elim bir suikasta kurban gitmesi oldu.

DNR SEÇMENİ ‘PUŞİLİN’ DEDİ

Seçmenler her iki defacto bağımsız cumhuriyette aynı gün içinde oylarını kullanırken, sandıkların sabahın 08.00’inden akşamın 20.00’sine kadar tam 12 saat boyunca açık tutulması dikkat çekti. Seçimler sırasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinden (VSU) olası provokasyon ihtimaline karşın oy verme işlemi tüm merkezlerde olaysız ve oldukça sakin bir havada geçti. Dahası Sovyetler Birliği döneminden beri gelenek olduğu üzere, pek çok oy verme noktasında Donbasslılar hoparlörlerden çalınan müzikler eşliğinde vatandaşlık görevlerini icra etti.

Donbass’ın büyük cumhuriyeti DNR’deki seçimlere, bir önceki sefer ve 2016’daki “praymeris”te olduğu gibi “Donetsk Cumhuriyeti” ve “Özgür Donbass” adlarında iki sosyal hareket iştirak etti. Seçime katılım oranının yüzde 80.1’e ulaştığı duyuruldu. Dört senedir iktidarda olan Donetsk Cumhuriyeti oyların yüzde 72.38’ini toplarken, muhalefette olan Özgür Donbass ise oyların yüzde 26.02’sini toplayabildi.

Devlet başkanlığı için biri kadın 5 aday yarıştı. Roman Khramenkov, Yelena Şişkina, Roman Yefstifeev ve Vladimir Medvedev’i geçen favori aday Denis Vladimirovişç Puşilin, geçerli oyların yüzde 60.86’sını aldı. Puşulin böylece eylül ayının başından beri vekaleten oturduğu başkanlık koltuğunun en az dört yıllığına yeni sahibi oldu. 

LNR HALKININ TERCİHİ PASEÇNİK VE ‘LUGANSKLILARA BARIŞ’ 

Donbass genel ve başkanlık seçimlerinin ikinci adresi ise kuzey doğudaki kardeş cumhuriyet LNR oldu. Lugansk tarafındaki katılım oranı yüzde 77’yi bulurken, devlet başkanlığı için geçici Devlet Daşkanı Leonid Paseçnik ile Oleg Koval, Natalya Sergun ve Lyudmila Ruslak yarıştı.

Beklendiği gibi Paseçnik oyların yüzde 68.3’ünü toplayarak LNR’nin resmen yeni devlet başkanı oldu. Halk konseyi için yarışan iki bloktan “Lugansk Ekonomik Birliği” geçerli oyların yüzde 25.16’sını alırken, diğer blok “Lugansklılara Barış” ise yüzde 74.12’ye kadar yükseldi. Bu sonuçla birlikte ikinci sosyal hareket, önceki oy oranını biraz daha arttırmak suretiyle, 50 vekilden oluşan parlamentoda çoğunluğu elde etmiş oldu. 

ÖNCEKİ HABER

Çevre Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve İBB'den 250 milyarlık ranta imza

SONRAKİ HABER

Barselona’da tren raydan çıktı: En az bir kişi öldü, 44 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa